Ruoka

Sienten kuivaaminen on kätevä tapa säilöä iso saalis – kurkkaa parhaat vinkit, joilla onnistut!

Parhaiten kuivattamiseen sopivat ohutmaltoiset sienet kuten suppilovahverot ja mustatorvisienet, jotka voi kuivata sellaisenaan tai kahtia revittynä. Myös herkku- ja punikkitatti, korvasieni, keltavahvero, lampaankääpä ja vaalea orakas sopivat kuivattavaksi.

Sienten kuivaaminen on hyvä tapa säilöä sienisaalis. Paksumaltoiset sienet on hyvä viipaloida ennen kuivatusta.

Sienet voi kuivata leivinpaperinpäälle leviteltynä huoneenlämmössä, mihin kuluu aikaa kolmesta neljään päivään, tai uunissa 35–40 asteessa. Jos lämpöä on yli 50 astetta, sienistä irtoaa vesi liian nopeasti ja ne kypsyvät.

Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murenevat käsin puristeltaessa. Säilytä kuivatut sienet kannellisissa lasi- tai muovipurkeissa. Kuivatut sienet säilyvät huoneenlämmössä useamman vuoden.

Lue myös: Tunnista yleisimmät ruokasienet: kantarellit, rouskut ja suppilovahverot

Hyvät syyt sienten kuivaukseen

  1. Sienet kutistuvat ja ne vievät todella vähän tilaa ja eivät paina juuri mitään.
  2. Ravintoaineet säilyvät hyvin.
  3. Kuivattuina ja oikein säilytettyinä sienet säilyvät vuosikausia.
  4. Kuivatut sienet on helppo murskata niin pieneksi, että niitä on helppo ”piilottaa” ruokaan kuin ruokaan makua ja ravintoaineita tuomaan, niin että perheen muut jäsenet eivät edes huomaa = tämä kikka toimii perheissä, joissa esimerkiksi lapset eivät suostu syömään sieniä.
  5. Kuivattujen sienien maku on todella voimakas ja jo pienellä määrällä saat upean maun moneen ruokaan.

Näin sienten kuivaaminen onnistuu

  1. Ohutmaltoiset sienet, kuten suppilovahverot ja mustat torvisienet kuivuvat hyvin ilmastoidussa tilassa huoneenlämmössä lankaan pujotettuina. Paras tulos saadaan kuivurilla.
  2. Sieniä voi kuivattaa uunissa, kunhan lämpötila ei nouse yli 50 asteen. Kiertoilmauuni on hyvä kuivatuspaikka.
  3. Viipaloi sienet noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lado viipaleet väljästi alustalle. Kuivausaika vaihtelee sienilajikkeen mukaan.
  4. Valmiit sienet ovat murenevan rapeita. Sienet ovat tarpeeksi kuivia kun ne taitettaessa murtuvat. Säilytä kuivatut sienet tiiviissä, kannellisessa tölkissä huoneenlämmössä.
  5. Kahdesta desilitrasta kuivasieniä tulee noin litra liotettua tuotetta. Käytä liotusvesi ruoanvalmistuksessa. Korvasienten liotusvettä ei voi käyttää.

Sienet voi kuivata monella tavalla

Parhaiten sienten kuivaaminen onnistuu kasvikuivurilla, sillä siten kuivaamiseen sopivan lämpötilan saa säädettyä tarkimmin. Sienet tulee kuivata riittävän matalassa lämpötilassa, noin 35 – 40 asteessa. Lämpötilan kanssa on syytä olla tarkkana, sillä yli 50 asteessa sienet kypsyvät kuivumisen sijaan.

Tavallisen sähkölieden uunissa sieniä ei kannata kuivata, sillä lämpötila on vaikea säätää tarkasti eikä uuniin saa tehokasta ilmankiertoa. Myös kiertoilmauunia käytettäessä vaarana on liian korkea lämpötila. Jos uuniin saa ilmankierron ilman lämpöä, kuivaus onnistuu varmimmin. Uunin luukku on hyvä pitää hieman raollaan kuivauksen ajan.

Sienet voi kuivata myös pannuhuoneessa tai ritilän päällä jonkin lämmönlähteen, kuten pakastimen tai jääkaapin päällä. Hyvin ohutmaltoiset sienet, kuten mustatorvisienet ja halkaistut suppilovahverot kuivuvat myös huoneenlämmössä.

Näin onnistut: sienten kuivaus oikeaoppisesti

Levitä peratut sienet tasaisesti ohueksi kerrokseksi kuivausritilälle ja aseta ritilä kuivuriin tai lämmönlähteen päälle. Kuivauksen aikana sieniä kannattaa pöyhiä muutaman kerran, mutta ritilöiden paikkaa kuivurissa ei pidä vaihtaa.

Sienten kuivausaika riippuu sienilajista sekä kuivauspaikasta. Kuivausaika vaihtelee muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen. Sienikuivurissa kuivuminen kestää yleensä kolmesta kuuteen tuntia, tosin myös kuivurin täyttöaste vaikuttaa kuivausaikaan.

Näin säilytät kuivatut sienet

Säilytä kuivatut sienet ilmatiiviissä lasi- tai metallipurkissa tai paperipusseissa kuivassa ja pimeässä. Kuivatut sienet säilyvät oikein varastoituina vuosikausia.

Kuivattaessa sienen maku tiivistyy voimakkaammaksi, joten käytä niitä aluksi varoen ja maistele ruokaa, ettei siitä tule liian voimakasta.

Kuivatut sienet voi käyttää ruoanlaittoon hienoksi jauheeksi murennettuna tai kokonaisena. Murennetut sienet sopivat hyvin mausteeksi jauhelihan joukkoon, pataruokiin ja kastikkeisiin.

Kokonaiset kuivatut sienet liotetaan ennen käyttöä. Liota kuivattuja sieniä 15–20 minuuttia huoneenlämpöisessä vedessä. Sen jälkeen sienet käytetään tuoreen sienen tavoin esimerkiksi paistamalla.

Lue myös Anna.fi: Näin perkaat ja pakastat sienet Marttojen opein

Näin vähän kuivatut sienet painavat

1 kg tuoreita sieniä = n. 2 l tuoreita sieniä = 80–100 g kuivattuja sieniä

50 g kuivattuja sieniä = n. 1 l tuoreita sieniä = 300–500 g tuoreita sieniä

1 dl kuivattuja ja murskattuja sieniä = 1 1/2 l tuoreita sieniä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienten kuivaaminen on kätevä tapa säilöä iso saalis – kurkkaa parhaat vinkit, joilla onnistut!

Jussi-Kalervo

Opin eilen löytämään suppilovahveron ! Tänään löysi jo yksinkin 64 vuotta tätettyäni. Parempi myöhään kun ei milloinkaan ?

kauanko…

Kauanko suppilovahveroita pitää kuivata siellä uunissa? & Paljonko niitä sitten tulee jos on 2 sangollista, paljonko tulee kun ne kuivaa?

kauanko…

& Paljonko niistä sitten oikeain saa rahaa?:)

Kova Tatti

Ei tästä saa rahaa kun toimittaja, joka on kirjoittanut jutun kokeilematta itse omia neuvojaan. Älkää laittako mitään kosteampia sieniä uuniin, koska ne ei kuvu ikinä siellä, oli kiiertoilmaa tai ei. Vähemmän kosteita taas ei edes tarvitse edes laittaa uuniin. PAkko käytännössä olla se kuivuri jos jotain tatteja meinaa kuivata.

Boletus

Kyllä sieniä, juurikin viipaloituja tatteja, voi kuivata uunissa. Itse kyllä laitan ohuemmaksi, n. 3mm, ja vain yhteen kerrokseen, ei yhtään päällekkäin. Mutta tuosta jutusta oli unohtunut toinen tärkeä asia. Riittävän alhaisen lämpötilan lisäksi täytyy uunin luukku olla hieman raollaan, esim. lusikka väliin.

Ewäät

Ewästeet hyväksytty.
Jo alkoi taas rintsikka mainokset hyppimään silmille.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.