Ruoka

Tähtikokki Kim Mikkola korostaa kotiruoan merkitystä ruokakulttuurissamme – ”Maksalaatikko rusinoilla on suomalaisen keittiön helmi”

Gordon Ramsayn kanssa televisiossa kokannut suomalainen tähtikokki Kim Mikkola paljastaa suomalaisen keittiön helmet ja omat kotiruokasuosikkinsa.

Syyskuun alussa televisiossa nähdyssä Gordon Ramsayn makuseikkailut -jaksossa suomalaista ruokakulttuuria kansainväliselle tähdelle esitteli suomalainen Michelin tähtikokki ja Inari sekä Koti by Kim Mikkola -ravintoloiden omistaja Kim Mikkola. Herrat valmistivat yhdessä poroa ja siikaa, mutta suomalainen ruoka on paljon muutakin.

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4. syyskuuta. Uuden ravintolan avaamisen kanssa loppukesän ajan puuhastellut kiireinen tähtikokki ehti kertoa Kotiliedelle mietteensä suomalaisesta ruoasta.

Lue myös: Suomalainen ruoka top 10 – Kotilieden lukijat äänestivät parhaat suomalaiset ruoat

Suomalaiset ruokahelmet maksalaatikosta kaalilaatikkoon

Kim Mikkola paljasti Kotiliedelle omat suosikkiruokansa ja raaka-aineensa. Muutama tuttu kotiruoka nousee esille hänen puhuessaan lempiruoistaan. Kimin mukaan näille ruokahelmille soisi sijaa enemmänkin ruokakeskustelussa.

Yksi suomalaisen ruoan aliarvostetuista luottopakeista on maksalaatikko. Kokkikollegoiden koiranruoaksi haukkuma maksalaatikko saa ylistystä huippukokilta.

”Maksalaatikko rusinoilla on yksi suomalaisen keittiön helmi. Siinä on sellainen ruoka, jonka kuuluisi nauttia parempaa arvostusta. Valehtelisin jos väittäisin, että jääkaapissani ei olisi Saarioisen maksalaatikkoa. Yksinkertaisen herkullista”, huippukokki Kim Mikkola ylistää.

Mikkola kehuu muitakin tuttuja kotiruokia.

”Kaalilaatikko ja kaalikääryleet ovat huikeita ja herkullisia suomalaisia ruokia. Syksyllä yksi parhaista ruoista on tuoreista metsäsienistä tehty sienimuhennos viimeisten kesäperunoiden kanssa. Näissä ruoissa raaka-aineet loistavat itsessään, ei hyvään ruokaan tarvita muuta. Kotiruoalle on oma paikkansa, ja sen merkitystä ei voi väheksyä puhuttaessa suomalaisesta ruoasta,” Mikkola hehkuttaa.

Yksi ruusu ylitse muiden raaka-aineiden

Rannoilta ja teiden varsilta tuttu ruusupuska saa Mikkolalta erityisiä kehuja.

”Voisin nostaa yhden suomalaisen raaka-aineen ylitse muiden. Se on villinä kasvava kurtturuusu. Siitä halutaan eroon, mutta ruusun ainutlaatuinen maku saa minut innostumaan joka kesä uudestaan. Saatan ehkä vähän yllättää tällä valinnalla, mutta kurtturuusun makua ei voi tarpeeksi kehua”, hän ylistää.

Kurtturuusua Mikkola käyttää ihan vain sellaisenaan, mutta sitä voi myös säilöä pikkelöimällä, hilloamalla tai uuttamalla ruusunlehtiä öljyihin.

Huippukokki ylistää teiden varsilta tuttua kurtturuusua.
Huippukokki ylistää teiden varsilta tuttua kurtturuusua. Kuva: Tommi Tuomi

Neljän vuodenajan vaikutus ainutlaatuisiin raaka-aineisiin

Kulttuuriperimä nousevat vahvasti esille Mikkolan puhuessa suomalaisesta ruoasta.

”Suomalaisessa ruoassa on voimakkaasti kansanperimää, jota on siirretty sukupolvelta toiselle, jotta emme unohtaisi juuriamme. Suomalaista ruokaa on vaikea määritellä vain tietynlaiseksi, koska olemme täynnä hyvinkin paikallisia keittiöitä”, Mikkola sanoo.

Mikkola haluaa nostaa ruokakulttuurimme historiaa ja korostaa sitä, mistä olemme saaneet vaikutteita.

”Syleilen näitä monipuolisia vaikutteita, mitä olemme saaneet ruokakulttuuriimme niin idästä slaavilaisuudesta kuin lännestä Skandinaviasta. Otan avosylin vastaan kaiken tämän ja näen sen meidän vahvuutenamme”, Mikkola jatkaa.

Maantieteellinen sijainti ja neljä vuodenaikaa ovat muovanneet suomalaiset raaka-aineet sellaisiksi kuin ne ovat. Mikkola kehuu suomalaisten kykyä sopeutua pohjoiseen sijaintiin ja vuodenaikojen mukana tuomiin haasteisiin ja ottaa irti kaiken näistä olosuhteista. Raaka-aineemme ovat niin ainutlaatuisia.

”Lyhyellä intensiivisellä kasvukaudella ja maantieteellisellä sijainnilla pohjoisella pallonpuoliskolla on voimakas vaikutus raaka-aineiden makuun. Suomi on ollut aika raju mesta aikoinaan ennen teollistumista. Neljä täysin toisistaan poikkeavaa vuodenaikaa ovat luoneet pohjan suomalaisuudelle, suomalaiselle ruoanlaitolle ja raaka-aineiden käsittelylle. Meillä on huikea kyky mukautua siihen mitä meillä on. Meidän on hyvä muistaa mistä tulemme ja minne olemme menossa, kun puhutaan suomalaisesta ruoasta.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Koti by Kim Mikkola (@kotibykimmikkola) jakama julkaisu

Suomalaisen ruoan päivää vietetään lauantaina 4. syyskuuta kolmatta kertaa. Vaikka jokainen päivä on suomalaisen ruoan päivä, on suomalainen ruoka juhlapäivänsä ansainnut. Syksyllä 2019 Ruokatieto lanseerasi valtakunnallisen Suomalaisen ruoan päivän, jotta kotimainen ruoka saataisiin entistäkin kiinteämmäksi osaksi ihmisten arkea.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tähtikokki Kim Mikkola korostaa kotiruoan merkitystä ruokakulttuurissamme – ”Maksalaatikko rusinoilla on suomalaisen keittiön helmi”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.