kerkkälatte on talven hittijuoma
Ruoka

Testasimme: Kerkkälatte sopii hiihtoreissulle eväsjuomaksi – katso myös muut kuumat juomat

Hiihtolomalla on kiva pakata reppuun kuumaa juomaa ja eväitä hiihtolenkille. Testasimme hittijuoman kuusenkerkästä. Kerkkälatte on terveyspommi.

Kerkkälatte on tämän talven juomahitti.

Lue myös: Lämmin suklaajuoma ja muita lämpimiä juomia

Paljon lunta

Suomen metsät ovat pullollaan villiyrttejä, joiden ravintoainepitoisuudet ovat huikeita. Kotimaiset superfoodit kasvavat käytännössä takapihallasi. Talvella villiyrtit nukkuvat ja odottelevat kevättä. Silloin nautitaan edellisenä kesänä kerätyistä yrteistä.

Kuusenkerkkä on yksi alkukesän vitamiinipommeja. Lapin yrttejä hyödyntävä Arctic Warriors -yritys kerää muun muassa kuusenkerkkää Lapin villeistä metsistä ja tekee siitä jauhettua kerkkäjauhoa. Arktiset kasvuolosuhteet ja kesällä vuorokauden läpeensä paistava keskiyön aurinko tekee Lapin kuusenkerkistä poikkeuksellisen ravinteikkaita ja aromikkaita.

Kuusenkerkissä on runsaasti C-, A- ja K1-vitamiinia, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja sinkkiä.

Lue myös: Matkailijan Rovaniemi – koe Lappi uusin silmin

Kerkkälatte: näin valmistat sen

Testasimme jauheen. Ruokatoimittaja testasi sitä tavallisen maidon kanssa sekä kookosmaidon kanssa. Kookosmaidosta teet vegaanin juoman. Voit yhtä hyvin käyttää kaura- tai soijamaitoakin vegaaniin versioon.

Ohjeen mukainen määrä 2 tl kerkkäjauhetta puoleen litraan maitoa tuntui testissä pieneltä määrältä. Juoma jäi vähän valjuksi. Suosittelen tuplaamaan määrän, eli 4 tl / puoli litraa maitoa, niin saat tujumpaa tavaraa.

Maukas maitojuoma maistui vaelluksella eväänä. Etenkin kookosmaitojuomaan tehtynä se oli todellista herkkua.

Kerkkälatte 2 annosta

5 dl kasvimaitoa 2 tl kuusenkerkkäjauhetta 2–3 tl hunajaa tai vaahterasiirappia ripaus kerkkä- tai vaniljajauhetta koristeeksi

Kuumenna kasvimaito höyryäväksi. Sekoita tilkka kasvimaitoa ja makeutus kuusenkerkkäjauheeseen. Kaada loput maidosta ja sekoita vaahtoavaksi blenderillä tai maidonvaahdottimella. Kaada kuppeihin ja viimeistele juomat ripauksella kerkkä- tai vaniljajauhetta.

Kerkkälatte ja mausteinen valkosuklaakaakao sopivat lapsille evääksi.

Evääksi hiihtolenkille kuumia juomia

Hiihtolenkille tai vaellukselle kannataa pakata mukaan jotain kuumaa juomaa. Kokosimme hyvän setin erilaisia ohjeita hiihtolomalaisille.

Kokeile vaikka Lapintytön tyrniglögiä, se lämmittää mukavasti ulkosalla vietetyn päivän jälkeen. Juoma syntyy omena- ja tyrnimehuista ja se maustetaan kanelilla ja tähtianiksella.

Suklaa toimii aina. Aikuiseen makuun sopii lämmin suklaajuoma, jossa maistuu rommi ja tumma suklaa.

Kerkkälatte ja kaakao sopivat evääksi hiihtolenkille.

Lapsille sopiva suklaajuoma on mausteinen valkosuklaakaakao, jossa lämpöä tuo pieni ripaus cayennepippuria.

Chilillä ja sahramilla maustettu kultakahvi sekoitetaan espressosta ja omenamehusta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Testasimme: Kerkkälatte sopii hiihtoreissulle eväsjuomaksi – katso myös muut kuumat juomat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.