Appelsiini-suklaajuustokakku

Appelsiini-suklaajuustokakku on herkullinen tarjottava

Kuva: Pekka Holmström/Otavamedia

Voitko kuvitella tai tiedätkö jo, kuinka ihanalle appelsiinimousse, suklaamousse sekä mutakakkumainen suklaakakkupohja maistuvat yhdessä? Minusta ne maistuvat todella ihanille. Siis aivan älyttömän hyville. Niin herkulliselle, etten meinaa löytää oikeita sanoja kertomaan siitä tämän enempää. Appelsiini ja suklaa vain ovat takuuvarma pari, ja raikas appelsiini taittaa tuhdin suklaisen pohjan sekä suklaamoussen makumaailmaa juuri sopivan raikkaalla tavalla. Tämä kakku syntyi viime vuonna, kun tein Kotilieden Joululehteen mm. Baileys-suklaakakun, piparibrowniesin ja supermehevän suklaakahvikakun ohjeet.

Appelsiini suklaajuustokakku

Tämän kolmikerroksisen juustokakun makumaailman muistuttaa Fazeriina-karkkeja, mutta on tuoreiden appelsiinien ansiosta raikkaampi.

Suklaamousse appelsiinimousse ja brownies pohja gluteeniton kakku

 

Kakku on myös helppo tehdä. Mutakakkupohjan tekemiseen ei tarvita vatkainta, vaan aineet sekoitetaan kulhossa sekaisin. Pohja kannattaa kuitenkin tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, jotta se ehtii jäähtymään kokonaan ennen suklaa- ja appelsiinimoussen tekemistä. Pohjan voi toki jäähdyttää nopeasti vaikkapa ulkona pakkasessa (jos sellainen keli sattuu kohdalle). Pian jäähtymisen jälkeen voikin lisätä suklaamoussen ja heti perään voi alkaa tehdä appelsiinimoussea. Muutama tunti jääkaapissa ja kakku on valmis. Ja kun tuota pohjaa tekee, ei kannata nuolaista lusikkaa ennen kuin pohja on uunissa. Muuten taikinasta saattaa hävitä parempiin suihin vähän enemmän kuin oli tarkoitus, hups.

Suklaataikina juustokakun pohjaan

Toki tässä, kuten muussakin leivonnassa ja ruoanlaitossa on aina kyse makuasioista, joten tämä mielipiteeni tästä kakusta voi olla joidenkin mielestä liioteltua. Mutta on todella hankala hillitä itseään, kun tietää, että käsissä on samaan aikaan ihanan suklainen, mutta appelsiinin vuoksi silti raikkaan tuntuinen kakku, josta ensimmäisen haukkauksen jälkeen on vaikea pitää näppejään eroaa.

Mutakakku pohja juustokakussa

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Appelsiini-suklaamoussekakku mutakakkumaisella pohjalla

20 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

150 g tummaa (n. 50%) suklaata

75 g voita

1.5 dl sokeria

2/3 tl suolaa

0.75 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

3 kananmunaa

Suklaamousse:

125 g tummaa (n. 50%) suklaata

2 tl rypsi- tai rapsiöljyä

2 dl vispikermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

Appelsiinimousse:

2 dl vispikermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2-3 rkl (maun mukaan) sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 dl appelsiinin mehua (tuoreesta appelsiinista puristettua)

1 appelsiinin raastettu kuori

1.5 tl liivatejauhetta (TAI 3 liivatelehteä)

1.5 rkl appelsiinin mehua

Ohje:

Aloita kakun tekeminen pohjan teolla mieluuusti jo päivää ennen täytteen tekemistä, jotta pohja ehtii jäähtymään kunnolla. Pilko suklaa ja voi mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja siivilöity tumma kaakaojauhe. Lisää munat yksitellen sekoitellen. Kaada taikina kevyesti voideltuun 20 cm irtopohjavuokaan ja tasoita.

Mutakakku taikina

Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia. Jäähdytä pohja kokonaan ennen täytteen tekemistä.

Laita jäähtynyt mutakakkupohja tarjoilulautaselle ja sen ympärille 20 cm irtoreunavuoan reunaosa.  Voitele reunaosan sisäpuoli kevyesti öljyllä. Tämä auttaa kakkua irtoamaan nätisti.

Tee suklaamousse. Sulata suklaa varovasti mikrossa n. 15 sekunnin välein sekoittaen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon öljy. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita suklaa notkistetun tuorejuuston joukkoon. Sekoita joukkoon vielä kermavaahto. Levitä suklaamousse samantein kakkupohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin appelsiinimoussen tekemisen ajaksi.

Suklaamousse juustokakku

Appelsiinimousse: Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Hurauta kerman joukkoon notkistettu tuorejuusto, hienoksi raastettu appelsiinin kuori ja 1 dl appelsiinista puristettua mehua sekä mausta sokereilla. Sekoita liivatejauhe 1.5 ruokalusikalliseen appelsiinista puristettua mehua. Anna liivatteen turvota muutama minuutti. Kuumenna turvonnut liivate mikrossa n. 20 sekunnin ajan, kunnes se on kokonaan sulanut. Sekoita liivateseos muun täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Levitä täyte suklaamoussen päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Appelsiinimousse juustokakkuun

Poista vuoan reunaosa. Ja eikun herkuttelemaan.

Vinkit:

* Kakku on tällaisenaan todella ihanaa, mutta sitä on helppo myös muokata hieman erilaiseksi. Pohjaksi voi tehdä mutakakkumaisen pohjan lisäksi esim. suklaahippukeksipohjan tai täytteeksi voi laittaa pelkästään tupla-annoksen appelsiinimoussea tai suklaahimon ollessa päällä, pelkkää suklaamoussea.

* Laita sokeria ensin appelsiinimoussen joukkoon hieman vähemmän ja maista välillä saavuttaaksesi sopiva makeus. Muista, että pohja ja suklaamousse ovat jo makeita, joten appelsiinimoussen ei tarvitse olla kovin makea.

* Tee kakusta jännempi ja tee siihen epätasaiset kerrokset. Levitä suklaamousse nokareina sinne tänne kakkupohjaa ja tasoittele nokareita vain hieman. Pidä vain huoli, että suklaamoussen korkeimmat kohdat eivät ylitä 4 sentin korkeutta. Kaada päälle appelsiinimousse ja levitä pinta tasaiseksi.

* Koska kakun tekemiseen ei käytetä vehnäjauhoja tms., on kakku samalla myös gluteeniton.

Joulun suklaakakku ja appelsiinimousse

Kommentit (20)

Nimimerkki SM lähetti kysymyksen, joka koski kaikesta päätellen tätä ohjetta. Kysymys kuuluu näin: ”Moikka! Ihan en ymmärtänyt tätä ”Laita jäähtynyt mutakakkupohja tarjoilulautaselle ja sen ympärille 20 cm irtoreunavuoan reunaosa.”
Eli siis irrotetaanko pohja ensin vuoasta, voidellaan ja laitetaan takaisin?😅”
Vastaus: ”Moikka SM! Tämä kysymys on ilmeisesti tullut vahingossa Suklaapavloan alle (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaapavlova-puolukoilla/)?, joten vastaan siihen tässä, mutta myös Pavlovan kommenttikenttään 🙂 Eli kyllä. Mutakakkupohja irroitetaan ensin vuoasta. Reunaosa on hyvä pestä välillä (tai käyttää puhdasta samankokoista reunaosaa), laitetaan pohjan ympärille puhtaana takaisin. Tämän jälkeen vuoan reunojen sisäpuoli vielä voidellaan kevyesti, sillä se auttaa kakkua irtoamaan helpommin. Pohjan reunaosan välissä voi käyttää myös reunakalvoa, joka auttaa irroittamisessa. Selvensikö tämä? 🙂”

Oho, vahingossa ilmeisesti hypännyt toiselle sivulle tuo😅 Juu selvensi paljon kiitos!🤩

Kiva juttu SM 🙂 Ihania leivontahetkiä ja herkullista joulunaikaa! 🙂

Miten korkea kakusta tulee tällä ohjeella? Tuo halk.20 cm vuoka on aika pieni 15 hengelle joten jos teen sen esim. halk.24 cm vuokaan niin paljonko lisäilen aineksia? Teenkö 1,25 kertaisesti vai 1,5 vai paljonko?

Hei Kakkustressi 🙂 Kakusta tulee noin 5-6 cm korkuinen. Täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kakkujen-riittavyys-ja-muunnostaulukko-eri-kokoisille-kakuille/ löytyy muun muassa muunnoskertoimia eri kokoisille kakuille ja myös taulukko, josta pystyy arvioimaan tietyn kokoiselle henkilömäärälle tulevien kakkujen kokoja. Löydätkö tuolta tarvitsemasi tiedot? 🙂

Löytyi, kiitos!

Hyvä juttu Kakkustressi 🙂

Juuri jouluksi testasin ja todella hyvää, kiitos ohjeesta!

Ihana kuulla Ira 🙂

Missä vaiheessa tuo voi laitetaan pohjaan? Ei lue ohjeessa. Ilmeisesti sulatetaan ja sekoitetaan muiden kanssa samaan aikaan?

Lukihan se siinä kun malttoi lukea 😅

🙂

Oli todella hyvää, tein tänään töihin joulukakuksi, tykkäsin itse ja keräsi paljon kehuja! 🙂

Ihana kuulla Elisamm! 🙂 Meillä tämä oli viime Jouluna jälkiruokakakkuna ja tykättiin myös kovin, taas kerran. Tässä kakussa on sitä jotain 🙂

Tein tämän kakun vegaanisena versiona ja sai kehuja.

Hei Kulmanmimmi 🙂 Hienoa, ihana kuulla!

Hei! Saisikohan tästä kakusta tehtyä korkeamman, naked cake tyylisen kakun kapeammalla vuoalla? Kestääkö nuo täytteet tai pohja pinoamista useampaan kerrokseen, tai voiko täytteitä jotenkin tehdä jäykemmiksi?

Hei Aino! Pahoitteluni, että vastaamisessa kesti näin kauan. Täytteet kestävät tällaisenaan aika hyvin korkeamman ja kapeamman pinoamisen, mutta ei ehkä juuri tämän, tuhdin ja melko painavan pohjan kanssa. Nakukakkutyyppisen kakun pohjaksi suosittelisin mieluummin esim. mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mielettoman-meheva-suklaakakkupohja/). Jos haluaa ottaa varman päälle, kannattaa appelsiinimousseen lisätä 0.5 tl liivatejauhetta (tai 1 liivatelehti), jotta kakku pysyy varmasti kasassa. Suklaaosio hyytyy suklaan voimin ja kestänee hienosti sellaisenaan 🙂

Jos tekisin pohjan dominoista, niin kuinka paljon niitä laitetaan, entä sitten voita/maitoa? 🙂

Hei Jaakko 🙂 Laittaisin dominoihin noin 2 rkl maitoa / 270 g dominoita. Maitoa on sopivasti silloin, kun keksimurut pysyvät juuri ja juuri kasassa, kun niitä puristaa kämmenessä. Liiallinen maidon määrä tekee pohjasta helposti liiankin pehmeän ja kostean, joten koostumusta kannattaa tarkkailla. Voita laittaisin tuohon samaan keksimäärään noin 50-60g.

Kommentoi juttua: Appelsiini-suklaajuustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X