Suklaapossu

Mitä leipoisin tänään - syksyn leivontaohjeet

meheva-ja-kostea-kakku-omenaraasteesta

Syksyn kunniaksi keräsin kymmenen syksyistä leivontaohjetta yhteen. Kun plaraat alemmas, löydät ohjeita mm. porkkanan, omenan, juuresten käyttöön, muutaman syksyyn sopivan perusohjeen hiivattomasta pitsataikinasta pehmeään pullataikinaan sekä pari herkullista suolaisen piirakan ohjetta. Useimmat näistä leivonnaisista on helppoja, ilman vatkaimia valmistuvia herkkuja, joiden tekeminen onnistuu myös vaikkapa lasten kanssa tai silloin, kun keittiössä hääräämiseen ei riitä aikaa.

Aloitetaanpa suosituilla ja herkullisilla porkkanamuffinsseilla. Kuohkeat ja mehevät porkkanamuffinssit ovat kaikessa pehmeydessään miltei jopa höttöisiä, vaikka taikinan aineet vain sekoitetaan keskenään ilman vatkaimia. Porkkana on taikinassa raasteena, jonka ansiota muffinssit pysyvät ihanan ilmavina. Pehmeä kuorrute maistuu vaniljalta.

Helppo omenapiirakka kauramurupäällisellä syntyy vain yhdessä kulhossa. Pohjan aineet vain sekoitetaan kulhossa sekaisin. Samassa kulhossa valmistuu myös kauramurupäällinen, joka kruunaa pehmeän omenapiirakan.

Syksyisin maistuu mausteisemmat ja jopa hieman tuliset piirakat. Tex mex -piirakassa on valkosipulilla maustettu rahkavoitaikinapohja sekä ihanan mausteinen jauheliha täyte. Tulisuutta pystyy muokkaamaan omaan makuun sopivaksi mm. salsakastikkeen tulisuuden kautta. Jos piirakkaan haluaa kunnolla potkua, täytteeseen voi pilkkoa kunnolla chiliä.

Pulla maistuu aina! Yleiskoneella pullataikina valmistuu vähän kuin itsekseen. Taikinasta valmistuu niin munkit, korvapuustit, peruspulla…

Samasta pullataikinasta voi tehdä myös täytettyjä, letitettyjä pitkoja.

Mehevä porkkanakakku syntyy porkkanaraasteen sijasta porkkanasoseesta. Kakun taikina syntyy helposti aineet-vain-sekaisin -tyyliin ilman vatkaimia. Lopputuloksena on mielettömän mehevä porkkanakakku, joka on myös pehmeä ja juuri sopivan kuohkea.

Yksi blogiurani parhaimpia suolaisia piirakoita on juustoinen juurespiirakka. Piirakan ulkonäkö ei ole häävi, mutta maku on aivan ihana. Juuressosetta käytetään piirakassa sekä pohjassa että täytteessä. Näin tehden pohja säilyy suht vähärasvaisena. Piirakka saa makua juuresten lisäksi myös sulatejuustosta.

Mokkapalat ovat leivonnassa ikisuosikkeja. Itselläni alkaa aina syksyisin suklaahammas kolottaa ja helpot mokkapalat toimivat hyvänä suklaan korvikkeena. Tämä taikina on munaton ja maidoton, mutta siitä huolimatta (tai ehkä jopa sen vuoksi) nämä ovat yksi parhaista mokkapaloista. Taikina syntyy ilman vatkaimia eli aineet vain sekoitetaan nopeasti sekaisin. Mokkapalat ovat kuitenkin ihanan kuohkeita ja pehmeitä ja mikä tärkeintä, myös herkullisia.

 

Helppo ja nopea pitsapohja valmistuu ilman hiivaa ja ilman vaivaamista. Pohjan koostumus pehmeä, hieman pannupitsamainen. Pohja kaulitaan pellille leivinpaperin päälle ja päälle voi laittaa oman maun mukaiset täytteet. Alla olevassa kuvassa olevassa pitsassa täytteenä on tomaattimurskan päällä mm. valkosipulilla ja paprikajauheella maustettua jauhelihaa, aurajuustoa sekä juustoraastetta. 

Porkkanakakun tapaan valmistuva omenakakku on ihanasti erilainen omenaleivonnainen. Erilaisilla omenalaaduilla pystyy vaikuttamaan kakun makumaailmaan. Kirpeämmistä omenista tulee yleensä omenaisempi kakku, kun taas pehmeillä ja makeilla omenilla maku jää miedommaksi. Lopputulos on joka tapauksessa ihanan mehevä ja syksyinen.

Kymmenes ohje liittyy Halloweeniin, joka lähestyy nyt kovaa vauhtia. Halloweenina maistuu vaikka Halloweenin riisimuroörkit. Riisimuromassa valmistuu vain muutamasta aineesta helposti mikrossa. Siitä voi muotoilla minkämuotoisia örkkejä tahansa. Kun örkit dippaa sulatettuun suklaaseen, kiinnittää suklaaseen silmät ja vähän nonparelleja, on erityisesti lapsille maistuvat herkkupalat valmiita. Toki näitä mutustelee mieluusti myös näin hieman vanhemmallakin iällä…

Halloweenin riisimuroörkit

 

Pst! En malta olla antamassa vielä yhtä vinkkiä, nimittäin ohjetta näihin superihaniin suklaahippukekseihin, jotka ovat reunoilta rapeita ja sisältä sitkeitä. Ihan parhaat keksit!


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä leipoisin tänään - syksyn leivontaohjeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.