Suklaapossu

Sitkeät sitruuna-valkosuklaakeksit

Sitruunakeksit valkosuklaalla

Näistä sitruuna-valkosuklaakekseistä tuli niin hyviä! Siis niiiiin hyviä, etten edes tiennyt mitä ajatella, kun maistoin yhdestä keksistä palasen. Ja lopulta koko keksit. Ja sen jälkeen myös toisen ja kolmannen …

Koostumus on keskeltä ihanan sitkeä, mutta reunoilta hieman rapea eli aivan kuin maailman parhaissa suklaahippukekseissä. Jollen vielä sitä sanonut, nämä ovat siis ihania!

Pst. Jos pidät sitkeiden keksien sijasta pehmeistä, miltei höttöisistä kekseistä, kurkkaa ihmeessä Pehmeiden sitruunakeksien ohje!

Keväiset pääsiäisen sitruunakeksit

Mulle iski oikein kunnon sitruunahimo vähän aikaa sitten ja se on varmaan osittain näkynyt täällä blogissakin. Viime aikoina suurin osa leivonnaisista on ollut sitruunapainotteisia. Näistä sitruunainen persikkarahkapiirakka ja sitruunainen mustikkatäytekakku ovat päätyneet blogiin asti.

Blogissa näkyneiden leivonnaisten lisäksi olen testaillut paljon muitakin sitruunaohjeita. Osaa en ole ehtinyt (tai pikemminkin jaksanut) kuvata ennen niiden katoamista ja osa ei ole ollut lainkaan julkaisukelpoisia. Nuo hyvät ohjeet pitää ehdottomasti vielä tallentaa tännekin ennen lopullista unohtamista. Sitten kun jaksaa. Taisi vähän aikaa sitten sairastettu korona vetää voimattomuutta vieläkin alemmas. Mutta eiköhän tämä tästä…

Herkulliset pikkuleivät

Tätä ohjetta varten kaivoin esille ihania sitkeiden suklaahippukeksien ohjeen ja otin sen ohjeen tämän ohjeen pohjaksi. Juuri ennen pikkuleipien leipomisen aloittamista, törmäsin sattumalta lime-valkosuklaakeksien ohjeeseeni, joka yllättävästi muistutti myös tätä ohjetta. Siitä oli hyvä lähteä liikkeelle ja tuloksena syntyi tämä ohje.

Valkosuklaahippukeksit sitruunalla

Vein loput pikkuleivät töihin tuhottavaksi ja siellä kuului kehuja yhden jos toisenkin suusta. Vaikka ulkonäkö onkin alkuperäisajatuksistani poiketen melko littana, on maku mahtava.

Pikkuleivät sitruunalla ja valkosuklaalla

Tässä vihdoinkin ohje olkaa hyvät.

 

 

Sitruuna-valkosuklaakeksit

Noin 25-30 kpl

Aineet:

125 g voita tai leivinmargariinia huoneenlämpöisenä

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 muna

2.5 rkl = noin 0.5 puolikkaan sitruunan mehu

1 sitruunan hienoksi raastettu kuori

3.5 dl vehnäjauhoja

0.75 tl leivinjauhetta

0.25 tl ruokasoodaa

0.25 tl (=1/4 tl = 1.5 maustemitallista) hienoa (meri)suolaa

150 g valkosuklaata karkeaksi rouhittuna

Ohje:

Vatkaa rasva, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Vatkaa sekaan myös sitruunan mehu ja kuoriraaste.

Sekoita vehnäjauhoihin suola, leivinjauhe ja sooda. Kääntele jauhot taikinaan ja lisää lopuksi vielä 100 grammaa karkeaksi rouhittua valkosuklaata. Jätä loput valkosuklaat koristeluun. Jaa taikina kahteen osaan, muotoile kumpikin osa pötköksi ja kääri kelmun sisälle. Nosta pötköt jääkaappiin tunniksi tai kahdeksi. Voit myös pakastaa keksitaikinan ja leikata siitä siivuja paistumaan aina tarvittava määrä!

Kun olet valmit paistamaan keksit, laita uuni lämpeämään 165 asteeseen. Leikkaa pötköt noin 12-14 osaan ja nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille. Jätä kunnon välit, sillä keksit leviävät uunissa.

Paista 165 asteessa noin 8-10 minuuttia. Jääkaapissa aikaansa viettänyt taikina kaipaa ajallisesti vähemmän paistoaikaa, kuin pakkasesta noukittu keksitaikina. Pikkuleivät ovat valmiita, kun taikina on pullahtanut kauttaaltaan, mutta keksit eivät ole vielä kovettuneet. Keksien pitää olla uunista otettaessa erittäin pehmeitä, liki raakoja, niin ne jäävät keskeltä pehmeiksi ja sitkeiksi. Keksit kypsyvät vielä uunista poistamisen jälkeen lisää. Jos keksit paistuivat liikaa, poista kuumat keksit heti uunista ottamisen jälkeen leivinpelliltä vetämällä ne leivinpaperin avulla pöydälle. 

Vinkit:

* Voit tehdä keksit myös suoraan pellille paistumaan ilman, että laitat taikinan jääkaappiin välissä. Tee tällöin taikinasta noin lihapullan kokoisia palloja ja pyörittele pallot sokerissa. Laita pallot pellille. Jätä pallojen välille n. 7 cm leviämisvaraa, sillä keksit leviävät uunissa. Sokerissa pyörittely auttaa tahmeaa taikinaa tarttumasta sormiin ja lisäksi kekseihin saa nätimmän sileämmän pinnan.

* Pese sitruunan kuori huolella ennen raastamista. Raasta mukaan vain kuori, ei valkoista osaa.

* Kokeile korvata 1 dl sokeria fariinisokerilla.

* Pinnalla voi painella ennen paistamista vielä muutaman valkosuklaan palasen koristeeksi

* Siirrä keksit leivinpaperin avulla pois kuuman pellin päältä heti kun otat ne pois uunista, sillä kuumalla pellillä oleva keksit jatkavat kypsymistään ja ihana sitkeys saattaa kadota.

* Uunituoreet keksit ovat hauraita. Siirrä keksit pois leivinpaperin päältä vasta kun ne ovat jäähtyneet ainakin muutaman minuutin.

* Kokeile lisätä taikinaan 1 dl kookoshiutaleita

* Jos haluat kovempia keksejä, paista läpikypsiksi n. 12-15 minuuttia

* Jos haluat voit lopuksi ripotella hieman tomusokeria keksien päälle tai koristella ne raastetulla sitruunankuorella.

Sitruuna valkosuklaa keksit

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitkeät sitruuna-valkosuklaakeksit

Saija

Hei, en ehkä aloittaisi ohjetta kehoituksella laittaa uuni päälle, kun taikinan pitää kuitenkin olla tunti-pari jääkaapissa välissä 🙂

Irina Lisinen

Hei Saija! Hyvä huomio, kiitos! 🙂 Pieni ajatushärö tullut tuohon kohtaan. Muokkaan kohdan 🙂

Ansku

Hei! Miksiköhän keksit jäivät pulleiksi möykyiksi eivätkä levinneet kauniisti? Taikina oli tosi pehmeää jääkaapista otettaessa vaikka pidin melkein 2h.

Irina Lisinen

Hei Ansku! Hmm. Tuo pulleus viittaisi siihen, että taikinassa olisi liikaa jauhoja, mutta toisaalta tuo, että taikina oli kahden tunnin jälkeen todella pehmeää, viittaisi päinvastaiseen. Jos jauhojen määrä on oikein, niin myös jauhoissa tai pikemminkin niiden kosteusasteissa on eroja, jolloin toiset jauhot ”imevät” nesteitä toisia enemmän, jonka ansiosta lopputulos on sama kuin liiallisella jauhon käytöllä.
Toisaalta jos jääkaappi on ”lämmin”, niin taikina ei ehdi tuossa ajassa kovettua. Yksi syy voi olla myös paistolämpötila, sillä liian kuumassa uunissa keksit enemmänkin pullistuvat kuin leviävät. Tosin kuvittelisin, että tällöin edes reunat laskeutuisivat hieman, vaikka keskusta jäisikin pulleaksi.

Ansku

Kiitos vastauksesta! Pitänee yrittää uudestaan, sillä maku oli erinomainen.

Irina Lisinen

Joo, ehdottomasti kannattaa kokeilla uudestaan! Eikä se muotokaan haittaa, sillä makuhan on pääasia 🙂

Kaisa

Ohje vaikuttaa ihanalta, aion ehdottamasti kokeilla näitä keksejä ja sitruunaa rakastavan miehen 30-v juhliin. Vieraslistalla on gluteeniton ja laktoositon, valkosuklaan valitsen siis vegaanisena, mutta voikohan vehnäjauhot korvata suoraan esim. Viljatuotteen jauhoseoksella? 🙂 Sitä olen hyvällä menestyksellä käyttänyt esim. gluteenittomissa muffineissa, mutta kekseistä ei vielä ole kokemusta.

Irina Lisinen

Mulla ei ole tuosta Viljatuotteen jauhoseoksesta kokemusta, mutta jos se muutoin on toiminut, niin uskoisin, että myös näissä. Itse kokeilin jokin vuosi sitten vastaanlaisia keksejä gluteenittomina kaurajauhoja ja Semperin FinMixiä käyttäen ja hyvin onnistui (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteenittomat-suklaahippukeksit/). Keksit olivat uunituoreina melko hajoavaisia, mutta kestivät paremmin käsittelyä, kun jäähtyivät kunnolla 🙂

Kaisa

Jos joku muu tarvitsee tietoa, vastaan itse omaan kysymykseeni. Korvasin jauhot siis Viljatuotteen glut.jauhoilla, ja hyviä tuli. Tein puolet vehnäjauhoihin ja puolet gluteenittomiin, ja koska perustaikinaa ennen jauhoja oli vaikea arvioida täysin puoliksi, tuli gluteenittomasta pehmeämpi. Se myös käyttäytyi uunissa kuten piti 🙂 Vehnäjauhoilla tehty oli kuivempi taikina ja keksit jäi vähän paksuiksi. Mutta maussa ei ollut vikaa.

Irina Lisinen

Hei Kaisa! Huomasin vasta nyt, että olitkin jo ehtinyt testaamaan näitä jo gluteenittomilla jauhoillakin. Kiva, että onnistui myös niin. Ja kiitos, että jaoit kokemuksesi. Näistä tiedoista on aina hyötyä muillekin samaa miettiville 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *