Sitkeät sitruuna-valkosuklaakeksit

Sitruunakeksit valkosuklaalla

Näistä sitruuna-valkosuklaakekseistä tuli niin hyviä! Siis niiiiin hyviä, etten edes tiennyt mitä ajatella, kun maistoin yhdestä keksistä palasen. Ja lopulta koko keksit. Ja sen jälkeen myös toisen ja kolmannen …

Koostumus on keskeltä ihanan sitkeä, mutta reunoilta hieman rapea eli aivan kuin maailman parhaissa suklaahippukekseissä. Jollen vielä sitä sanonut, nämä ovat siis ihania!

Pst. Jos pidät sitkeiden keksien sijasta pehmeistä, miltei höttöisistä kekseistä, kurkkaa ihmeessä Pehmeiden sitruunakeksien ohje!

Keväiset pääsiäisen sitruunakeksit

Mulle iski oikein kunnon sitruunahimo vähän aikaa sitten ja se on varmaan osittain näkynyt täällä blogissakin. Viime aikoina suurin osa leivonnaisista on ollut sitruunapainotteisia. Näistä sitruunainen persikkarahkapiirakka ja sitruunainen mustikkatäytekakku ovat päätyneet blogiin asti.

Blogissa näkyneiden leivonnaisten lisäksi olen testaillut paljon muitakin sitruunaohjeita. Osaa en ole ehtinyt (tai pikemminkin jaksanut) kuvata ennen niiden katoamista ja osa ei ole ollut lainkaan julkaisukelpoisia. Nuo hyvät ohjeet pitää ehdottomasti vielä tallentaa tännekin ennen lopullista unohtamista. Sitten kun jaksaa. Taisi vähän aikaa sitten sairastettu korona vetää voimattomuutta vieläkin alemmas. Mutta eiköhän tämä tästä…

Herkulliset pikkuleivät

Tätä ohjetta varten kaivoin esille ihania sitkeiden suklaahippukeksien ohjeen ja otin sen ohjeen tämän ohjeen pohjaksi. Juuri ennen pikkuleipien leipomisen aloittamista, törmäsin sattumalta lime-valkosuklaakeksien ohjeeseeni, joka yllättävästi muistutti myös tätä ohjetta. Siitä oli hyvä lähteä liikkeelle ja tuloksena syntyi tämä ohje.

Valkosuklaahippukeksit sitruunalla

Vein loput pikkuleivät töihin tuhottavaksi ja siellä kuului kehuja yhden jos toisenkin suusta. Vaikka ulkonäkö onkin alkuperäisajatuksistani poiketen melko littana, on maku mahtava.

Pikkuleivät sitruunalla ja valkosuklaalla

Tässä vihdoinkin ohje olkaa hyvät.

 

 

Sitruuna-valkosuklaakeksit

Noin 25-30 kpl

Aineet:

125 g voita tai leivinmargariinia huoneenlämpöisenä

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 muna

2.5 rkl = noin 0.5 puolikkaan sitruunan mehu

1 sitruunan hienoksi raastettu kuori

3.5 dl vehnäjauhoja

0.75 tl leivinjauhetta

0.25 tl ruokasoodaa

0.25 tl (=1/4 tl = 1.5 maustemitallista) hienoa (meri)suolaa

150 g valkosuklaata karkeaksi rouhittuna

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 165 asteeseen.

Vatkaa rasva, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Vatkaa sekaan myös sitruunan mehu ja kuoriraaste.

Sekoita vehnäjauhoihin suola, leivinjauhe ja sooda. Kääntele jauhot taikinaan ja lisää lopuksi vielä 100 grammaa karkeaksi rouhittua valkosuklaata. Jätä loput valkosuklaat koristeluun. Jaa taikina kahteen osaan, muotoile kumpikin osa pötköksi ja kääri kelmun sisälle. Nosta pötköt jääkaappiin tunniksi tai kahdeksi. Voit myös pakastaa keksitaikinan ja leikata siitä siivuja paistumaan aina tarvittava määrä!

Paista 165 asteessa noin 8-10 minuuttia. Jääkaapissa aikaansa viettänyt taikina kaipaa ajallisesti vähemmän paistoaikaa, kuin pakkasesta noukittu keksitaikina. Pikkuleivät ovat valmiita, kun taikina on pullahtanut kauttaaltaan, mutta keksit eivät ole vielä kovettuneet. Keksien pitää olla uunista otettaessa erittäin pehmeitä, liki raakoja, niin ne jäävät keskeltä pehmeiksi ja sitkeiksi. Keksit kypsyvät vielä uunista poistamisen jälkeen lisää. Jos keksit paistuivat liikaa, poista kuumat keksit heti uunista ottamisen jälkeen leivinpelliltä vetämällä ne leivinpaperin avulla pöydälle. 

Vinkit:

* Voit tehdä keksit myös suoraan pellille paistumaan ilman, että laitat taikinan jääkaappiin välissä. Tee tällöin taikinasta noin lihapullan kokoisia palloja ja pyörittele pallot sokerissa. Laita pallot pellille. Jätä pallojen välille n. 7 cm leviämisvaraa, sillä keksit leviävät uunissa. Sokerissa pyörittely auttaa tahmeaa taikinaa tarttumasta sormiin ja lisäksi kekseihin saa nätimmän sileämmän pinnan.

* Pese sitruunan kuori huolella ennen raastamista. Raasta mukaan vain kuori, ei valkoista osaa.

* Kokeile korvata 1 dl sokeria fariinisokerilla.

* Pinnalla voi painella ennen paistamista vielä muutaman valkosuklaan palasen koristeeksi

* Siirrä keksit leivinpaperin avulla pois kuuman pellin päältä heti kun otat ne pois uunista, sillä kuumalla pellillä oleva keksit jatkavat kypsymistään ja ihana sitkeys saattaa kadota.

* Uunituoreet keksit ovat hauraita. Siirrä keksit pois leivinpaperin päältä vasta kun ne ovat jäähtyneet ainakin muutaman minuutin.

* Kokeile lisätä taikinaan 1 dl kookoshiutaleita

* Jos haluat kovempia keksejä, paista läpikypsiksi n. 12-15 minuuttia

* Jos haluat voit lopuksi ripotella hieman tomusokeria keksien päälle tai koristella ne raastetulla sitruunankuorella.

Sitruuna valkosuklaa keksit

Kommentit

Kommentoi juttua: Sitkeät sitruuna-valkosuklaakeksit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X