Hyvinvointi

Apua kotiin vai paikka jo hoivakodissa? Kartoita iäkkäiden vanhempien avuntarve

Et ole varma, mikä äidin kunto on - onko tuttua sinulle? Kokosimme ohjeet, miten toimia, kun iäkkään vanhemman toimintakyky heikkenee.

Kartoita iäkkään läheisesi hoidon tarve hoivapolun viiden askeleen avulla:

Askel 1: Äitisi kunto on vielä kohtalainen

Monen yli 80-vuotiaan voi olla vaikea tehdä isoja asumiseen liittyviä päätöksiä, joten muutot kannattaa tehdä ajoissa 60–70-vuotiaana ennen mahdollisia muistisairauksia. Hyväkuntoinen vanhus päättää itse asumisestaan, mutta iäkäs äiti voi tarvita paljon apuasi muuttopäätöksen tekemisessä.

Asuuko äiti yhä kotona?

• Tarkista, tarvitaanko turvakahvoja pesutiloihin, korotettua wc:tä, turvaliettä, taksikorttia tai muuta apua. Poista mykkyräiset matot makuuhuoneen ja kylpyhuoneen väliltä. Yöllisen vessareissun on oltava turvallinen.

Olisiko äidin syytä muuttaa seniorikotiin?

• Senioritalot ovat yksityisiä, esteettömiä vuokra- tai omistusasuntoja yli 55-vuotiaille. Jos uusi seniorikoti tuntuu kalliilta, mieti, onko äidilläsi käyttämätöntä omaisuutta, esimerkiksi mökki, auto tai vene, josta voisi luopua.

MUISTA: 

• Myös muistisairaat ja syrjäytymisvaarassa olevat voivat käydä kunnan tai järjestöjen päivätoiminnassa. Siihen voi kuulua kuljetuspalvelu.

• Läheinen voi ryhtyä omaishoitajaksi.

Vanhuksen arkea kotona

Askel 2: Et ole varma, mikä äidin kunto on

Jos kotona asuminen vaikeutuu, on aika tehdä palvelutarpeen arviointi. Pyydä sitä kunnalta. Arviointia voi pyytää omaisten lisäksi esimerkiksi huolestunut naapuri.

MUISTA:

• Arvioinnissa 1–3 asiantuntijaa selvittää äitisi tilannetta tämän kotona perusteellisesti. Sinä ja naapuri voitte olla läsnä.

• Palvelutarpeen arvioinnin voi tehdä aina tilanteen muuttuessa.

• Varmista, että äiti ei näyttele turhan urheaa.

Askel 3: Kotona asuvan äidin kunto heikentyy

Saatte kunnallista kotihoitoa palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Hoito voi olla vaikkapa lääkkeiden annostelua tai peseytymisestä ja syömisestä huolehtimista.

Hinta riippuu äitisi tuloista. Esimerkiksi Vantaalla yksin asuva vanhus maksaa 12–20 tunnista kotihoitoa kuukaudessa 185 euroa, jos hänen tulonsa ennen veroja ovat 1 500 euroa.

MUISTA: 

• Äitisi tai sinä voitte ostaa yksityisesti hoiva- ja siivouspalveluita ja käyttää verotuksen kotitalousvähennystä. Jos äiti tarvitsee vain vähän palveluja, on yleensä halvempaa ostaa ne yksityisesti. Pelkkää siivousta ei edes saa kunnalta.

• Köyhä voi hakea siivousta varten kunnalta palvelusetelin tai toimeentulotukea.

• Äiti voi saada Kelalta eläkettä saavan hoitotukea ostaakseen yksityisiä hoivapalveluja.

• Äiti voi saada kunnalta tukea ulko-oven automatisoituun avaamiseen tai rollaattorille sopivaan luiskaan.

• Opetelkaa turvarannekkeen käyttö.

Huomioi:

• Kotihoitoon voi liittyä myös asumisen tukipalveluja, joista maksetaan erikseen. Esimerkiksi Vantaalla kotiin tuotu lämmin lounas maksaa 7 e ja vaatteiden pesu äitisi kotona 10 e.

• Tehostettu kotihoito ja kotisairaala auttavat, kun äitisi kotiutetaan sairaalasta tai hänen terveydentilansa huonontuu äkillisesti. Tämä on maksullista ja vaatii lähetteen lääkäriltä.

Reportaasi_9
Yli 80-vuotiaan on usein vaikea tehdä asumista koskevia päätöksiä, ja hän tarvitsee siinä omaisten tukea. Kun päätös on tehty, entistä toimivampi koti löytyy yleensä nopeasti.

 

Askel 4: Äiti ei pärjää kotona edes autettuna

Kun äitisi tarvitsee esteetöntä kotia eikä pärjää runsaankaan tuen avulla, tee hakemus palvelutaloon.

Palvelutalon asunto on koti omine tavaroineen. Se voi olla kunnan, järjestön tai yksityisen yrityksen ylläpitämä.

Asunnot voivat olla joko vuokra- tai omistuskoteja.

MUISTA:

• Kun haet palvelutaloon, liitä mukaan äitisi toimintakykyä ja palvelun tarvetta arvioiva lomake tai hoito- ja palvelusuunnitelma sekä lääkäriltä C-todistus.

• Kuukausimaksu määräytyy asunnon koon ja sovittujen palvelujen perusteella.

• Palvelut ja niiden hinnat vaihtelevat paljon, ja niitä voi olla vaikea vertailla. Tarkista ainakin se, kuinka kauan henkilökunta on saatavilla päivittäin.

Askel 5: Äiti tarvitsee apua ympäri vuorokauden

Äiti on nyt saatava hoivakotiin, kodinomaiseen tehostetun palvelun asumiseen. Henkilökuntaa on paikalla kaiken aikaa. Tarjolla on myös virkistystoimintaa. Hoivakotipaikka edellyttää pitkäaikaishoitopäätöstä.

MUISTA:

• Hoivakodit ovat usein yksityistä liiketoimintaa, jonka kunta maksaa. Tehostetun palvelun asumisesta äidillesi jää 15 prosenttia hänen nettotulostaan, kuitenkin vähintään 247 euroa. Hän maksaa itse lääkkeensä.

• Jos vanhuksella on itsellään varaa maksaa noin 2 000 euroa kuukaudessa, hän voi saada kunnalta 3 000 euron palvelusetelin ja valita itse hoivakotinsa.

• Sairaala tai terveyskeskuksen vuodeosasto eivät ole asuinpaikkoja. Niissä voi olla vain lääketieteellisin perustein.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 10/2016

Lue myös jutut:

Näin selviät hoivapalveluiden viidakossa – vinkkejä iäkkään läheisen auttamiseen

Näin vältät edunvalvonnan sudenkuopat

Minna Lindgren ja naurattava vanhuus

Muistisairas äiti katoaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Apua kotiin vai paikka jo hoivakodissa? Kartoita iäkkäiden vanhempien avuntarve

Sinun täytyy kommentoidaksesi.