Hyvinvointi

Emättimen kuivuus vaivaa monia iästä riippumatta – mistä oireilu johtuu ja miten kuivuutta voi helpottaa?

Emättimen kuivuus liittyy monesti vaihdevuosiin, mutta myös hedelmällisessä iässä olevat naiset voivat kärsiä emättimen limakalvojen kuivuudesta.

Emättimen kuivuus on yleinen vaiva. Vaihdevuosissa emättimen limakalvojen kuivuutta saattaa ilmetä jo silloin, kun kuukautiset vielä jatkuvat, eikä kuumia aaltoja tai muita vaihdevuosioireita ole.

”Osalla kuivuus alkaa silloin, kun kuukautiset alkavat heittelehtiä. Joillakin emättimen limakalvot kuivuvat vasta kymmenen vuoden kuluttua vaihdevuosista ja kaikille oiretta ei välttämättä tule lainkaan”, toteaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi Eeva Kajalo Terveystalosta.

Emättimen kuivuus voi johtua myös monesta muusta syytä, eikä se ole vain vaihdevuosi-ikäisten vaiva. Kajalo listaa syyt emättimen limakalvojen kuivumisen taustalla ja neuvoo, miten oireita voi helpottaa. 

Mistä emättimen kuivuus voi johtua? 

Emättimen kuivuus voi johtua hormonaalisista syistä, jolloin se voi liittyä vaihdevuosiin tai imetykseen. Se aiheuttaa epämiellyttävän, kirvelevän ja kutisevan kuivuuden tunteen, joka tuntuu pahimmillaan siltä, kuin limakalvot olisivat hiekkapaperia.

Hormonaaliseen, estrogeenivajeeseen liittyvään limakalvokuivuuteen voi liittyä myös virtsaamisoireita, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja virtsankarkailua. Lisäksi vaiva voi aiheuttaa haavaumia emättimeen.

”Jos limakalvot ärtyvät pahasti, valkovuoto saattaa muuttua kellertäväksi. Siinä vaiheessa kuukautiset ovat yleensä jo jääneet pois tai kyseessä voi olla imetyksen aikainen tilanne.”

Hormonaalisten syiden lisäksi kyseessä voi olla yhdyntäkuivuus. Se voi johtua siitä, ettei ole riittävän kiihottunut seksin aikana, eikä siksi kostu kunnolla. 

”Myös hormonaaliset syyt heijastuvat yhdyntään ja seksiin. Hormonaalisessa kuivuudessakin voi olla ongelmana se, ettei yhdynnänaikainen kostuminen ole riittävää. Jos limakalvot ovat jo valmiiksi arat, yhdyntä voi olla epämiellyttävän tuntuista, vaikka sen aikana kostuisikin”, Kajalo kertoo.

Voiko emättimen kuivuuden taustalla olla sairaus?

Emättimen kuivuus tuntuu ikävältä, mutta se on harvoin merkki vakavammasta sairaudesta. Joskus emättimen kuivuuden taustalla on kuitenkin tulehduksellinen tila, kuten emätintulehdus, eli esimerkiksi hiiva tai bakteerivaginoosi.

Lisäksi joihinkin lääkehoitoihin, kuten aknen, reumaattisten sairauksien tai syövän hoitoon voi liittyä ihon ja limakalvojen kuivumista, jolloin myös emättimen limakalvot saattavat kuivua.

Monet ehkäisyvalmisteet saattavat myös aiheuttaa emättimen kuivuutta, etenkin vähähormoniset e-pillerit eli yhdistelmäehkäisypillerit, minipillerit ja joskus hormonikierukka voivat aiheuttaa emättimen kuivuutta.

”Ehkäisyvalmisteiden aiheuttama kuivuus on itseasiassa aika merkittävä ongelma hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Toisaalta hormonaalisella ehkäisyllä voidaan myös hoitaa kuivuutta, jos se valitaan oikein”, Kajalo kertoo.

Lue myös: Elina Pullin oli pakko työntää pää kaupan pakastealtaaseen, kun kuuma aalto iski – vaihdevuodet ovat piinanneet häntä jo 12 vuotta

Emättimen kuivuus helpottaa näillä keinoilla – jos ei toimi, hakeudu gynekologille

Tehokkain emättimen hormonaalisen kuivuuden hoitokeino on emättimeen laitettava paikallisestrogeenivalmiste, joka ei imeydy verenkiertoon, vaan hoitaa limakalvoja paikallisesti. Tällaisia ovat emättimeen laitettavat tabletit, voiteet ja geelit, joita saa ilman reseptiä apteekista. Näitä kannattaa kokeilla jo ennen kuin hakeutuu lääkärin tai gynekologin vastaanotolle. 

”Myös aurallisesta migreenistä kärsivät ja muita estrogeenihoidon vasta-aiheita omaavat voivat käyttää paikallisia estrogeenivalmisteita, koska ne eivät imeydy verenkiertoon. Paikallisvalmisteiden käytöstä kannattaa silloin keskustella apteekin henkilökunnan tai lääkärin kanssa ennen kuin aloittaa tuotteen käyttämisen”, Kajalo toteaa.

Estrogeenivalmisteiden lisäksi emättimen kuivuutta voi helpottaa paikallisvoiteilla, perusvoiteella ja erityyppisillä intiimivoiteilla.

”Monilla ne auttavat niin hyvin, ettei hormonaalisia valmisteita tarvita. Hormoneja ei kuitenkaan kannata pelätä, koska kyse on naisen elimistölle jo entuudestaan tutusta hormonista”, Kajalo kertoo.

Paikallisvalmisteiden avulla emättimen limakalvot paksuuntuvat ja vahvistuvat ja estrogeenivajeesta hävinneet maitohappobakteerit alkavat taas viihtyä limakalvoilla. Samalla virtsatie- ja emätintulehdukset vähentyvät, sillä maitohappobakteerit häätävät haitallisia bakteereja limakalvoilta.

Jos omahoito ei auta tai valmisteiden käyttö epäilyttää, kannattaa hakeutua gynekologille. Myös vaihdevuosioireista kannattaa käydä juttelemassa aina lääkärin kanssa. 

”Vaivoista ei kannata missään tapauksessa jäädä kärsimään, koska emättimen limakalvojen kuivuutta on yleensä todella helppo hoitaa”, Kajalo kehottaa.

Myös häpyhuulten iho voi kuivua – apua saa eri tuotteista kuin emättimen kuivuuteen

Jos kuivuus tuntuu ulkosynnyttimien eli häpyhuulien iholla, niitä voi hoitaa ihoöljyllä, perusvoiteella tai intiimivoiteella. Jos häpyhuulien ihossa on kohta, joka ärtyy, kuivuu ja on kireän tuntuinen, eikä perusrasvaus auta, on hyvä käydä gynekologilla tai lääkärillä.

”Häpyhuulien iho kuivuu helposti, jos aluetta pestään kovin runsaasti. Alapään vesipesu kannattaa tehdä ilman saippuaa. Sen jälkeen alapää taputellaan hellästi kuivaksi.”

Jos kärsii ulkosynnyttimen kuivuudesta, pesun jälkeen alue rasvataan perusvoiteella.  Ulkosynnyttimien oireiluun auttaa myös se, että välttää pikkuhousunsuojien ja siteiden käyttämistä, nukkuu yöllä alasti ilman housuja ja ottaa ilmakylpyjä. 

Jos ulkosynnyttimissä on ihottumaa, jokin ihosairaus tai kutinaa, oiretta ei kannata hoitaa emättimeen laitettavilla tuotteilla.

”Ulkosynnyttimien kutina ja emättimen oireilu voivat johtua täysin eri syistä. Silti moni ostaa apteekista emättimeen laitettavia tuotteita, vaikka kärsisi ulkosynnyttimien kutinasta.”

nainen aavikolla
Emättimen kuivuus voi helpottaa emättimeen laitettavien paikallisestrogeenivalmisteiden avulla.  © iStockphoto

Emättimen kuivuus vaikeuttaa seksin harrastamista – mikä avuksi?

Vaihdevuosi-iässä olevat hyötyvät ennen kaikkea hormonaalisista valmisteista, kun taas nuoremmilla naisilla ensisijaisena hoitona on liukaste.

”Jos kuivuus liittyy yhdyntään, kannattaa käyttää liukastetta ja huolehtia siitä, että on riittävän kiihottunut. Tuoreessa parisuhteessa kiihottumisreaktiot tulevat nopeasti, jolloin liukasteita ei välttämättä tarvita.”

Jos kiihottumisreaktiot eivät tapahdu niin nopeasti kuin toivotaan ja ne jäävät vajavaisiksi, liukaste tekee seksistä mukavampaa ja nautinnollisempaa molemmille osapuolille. Liukastetta voi käyttää myös käsiseksin tai muun hyväilyn aikana. Klitoriksen hyväily voi myös olla mukavampaa, jos mukana on liukastetta.

Liukaste kannattaa ottaa käyttöön silloin, jos kuivuus aiheuttaa haasteita yhdynnässä ja jos seksi tuntuu epämukavalta. Kannattaa myös ottaa huomioon se, että luonnollisessa kuukautiskierrossa emättimen kosteus vaihtelee kierron mukaan.

”Nainen on hedelmällisimmillään juuri ennen ovulaatiota, jolloin emättimestä erittyy kirkasta, limaista vuotoa. Emätin on kostea ja vastaanottavainen silloin, kun naisella on isoimmat mahdollisuudet tulla raskaaksi. Juuri ennen kuukautisia tai kuukautisten jälkeen limakalvot voivat puolestaan olla luonnostaan aremmat ja luonnon liukastetta on silloin vähemmän”, Kajalo kertoo.

Lue myös Anna.fi: Erilaiset libidot aiheuttivat ongelmia – sitten aviomies ehdotti avointa suhdetta: ”Hän halusi minun voivan tapailla myös muita miehiä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Emättimen kuivuus vaivaa monia iästä riippumatta – mistä oireilu johtuu ja miten kuivuutta voi helpottaa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.