Terveys

Elina Pullin oli pakko työntää pää kaupan pakastealtaaseen, kun kuuma aalto iski – vaihdevuodet ovat piinanneet häntä jo 12 vuotta

Syöpähoidot käynnistivät Elina Pullin vaihdevuodet 12 vuotta sitten, eivätkä oireet meinaa vieläkään loppua. Kun hän alkoi käsitellä vaihdevuosia runoissaan ja uutuusromaanissaan humoristisella otteella, kiitosta tuli muilta naisilta – myös nuorilta.

Kuuma aalto on kuin hyökyaalto. Sitä ei voi ennakoida eikä sitä voi pysäyttää. Hiki puskee ihosta läpi niin, että pisaroita valuu otsalta, nenän alta, kainaloista ja rintojen välistä.

Citymarketissa espoolainen Elina Pulli riisuu päältään huivin, sitten takin ja neuleen. Kotona kaikki vaatteet saisivat lähteä ja kylmäkalle tulla tilalle. Kaupassa ilkosilleen ei voi kuitenkaan heittäytyä.

Lämpö vyöryy läpi elimistön kuin ylikuumeneva maito hellalle. Polttaa niin, että aivan varmasti suklaatkin sulavat ja lakritsitkin notkistuvat, Elina ajattelee ohittaessaan karkkihyllyn.

Pakasteosastollakaan ei helpota. Kassalinjasto lähestyy jo, mutta vaihtoehtoja ei enää ole. Elina työntää päänsä pakastealtaaseen. Naama on yhtä punainen kuin pakasteravut viereisen pakkauksen kyljessä.

Öisin kuuma aalto herättää aamuneljältä. Sen jälkeen uni ei enää tule. Kaikki ärsyttää ja itkettää.

Miksi helvetissä tämän kaiken piti tapahtua jo nyt?

Lue myös: Salla Paajanen avautuu vaihdevuosista: ”Mietin, voiko terve ihminen romahtaa vuodessa”

Syöpähoidot käynnistivät vaihdevuodet

Elinan, 58, elämään vaihdevuodet tulivat 46-vuotiaana, kun hän sairastui rintasyöpään. Sulateltavaa riitti. Ensin oli käsiteltävä, mitä itselle tapahtuu. Epävarmuus ahdisti.

Kukin perheen kolmesta teini-ikäisestä lapsesta esitti saman kysymyksen: ”Äiti, kuoletko sä?”

Sitä Elina pelkäsi itsekin.

Leikkaus otti siivut molemmista rinnoista. Sytostaattihoidot sammuttivat munasarjojen estrogeenituotannon, veivät hiukset, kuukautiset ja kosteuden limakalvoilta. Tilalle tulivat silmätipat, emätinvoiteet ja pahoinvointi, joka kesti viisi päivää, eikä helpottanut oksentamalla.

Aluksi Elina ei tiennyt, mitkä oireista liittyivät syöpähoitoihin ja mitkä niiden aiheuttamiin vaihdevuosiin. Sitten tuli kuumuus, jonka aiheuttajasta ei voinut erehtyä. Hikeä puski niin, että peruukki oli riisuttava julkisella paikalla. Sitä seurasi kylmyys.

Lääkäri oli sanonut, että vaihdevuodet tulisivat lääkityksen vuoksi rytinällä, mutta myös loppuisivat nopeammin. Tällaista rytinää Elina ei kuitenkaan osannut odottaa.

”Aiemmin ihmettelin, että minkä hemmetin takia kaikki vanhat naiset käyttävät huiveja. Nyt tiedän, että kerrospukeutuminen on tosi kova juttu. On pakko olla napitettavia villatakkeja, jotka saa nopeasti riisuttua ja puettua”, Elina Pulli sanoo.

Syöpää Elinalla ei enää ole. Vaihdevuodet ovat sen sijaan seuralaisena yhä – toisin kuin lääkäri lupaili.

”Ymmärsin, että rintasyövästä voin parantua, mutta vaihdevuosioireet ovat lopullisia. Toki ne helpottuvat ajan myötä, mutta ne muuttavat naisen kroppaa ja seksuaalisuutta ihan lopullisesti”, Elina sanoo.

Elina Pulli
Elina Pulli tiedostaa, että hänelle vaihdevuosista puhuminen on helpompaa kuin toisille. Hän arvelee, että se johtuu siitä, että lääkäri sanoi suoraan, että nyt vaihdevuodet alkavat. Moni muu saattaa elää kuivuvien limakalvojen tai jäykistyvän kehon kanssa vuosia ymmärtämättä, että kyse on vaihdevuosioireista. ”Koska vaihdevuodet tulivat minulle sytostaattilääkityksestä, minun ei tarvinnut miettiä, että olenko jo niin vanha. Niille, joille vaihdevuodet ovat merkki ikääntymisestä, hyväksyminen voi olla vaikeampaa.” © Heli Blåfield

Seksuaalisten halujen häviäminen yllätti

Miksi tuo muija tuollaista kysyy?

Kun Elina luki kolmekymppisenä mökillä anopin ET-lehtiä, naisten avautumiset yhdyntäkivuista ja kostumisongelmista lehden lääkäripalstalla hämmensivät.

Nyt hän on huomannut, että vaivat ovat todellisia. Jos limakalvoja ei hoida, alavatsaan sattuu, vaikka ei edes harrastaisi seksiä.

”Jos olen kolme päivää matkalla ja olen unohtanut emätinvoiteen himaan, tässä häpykarvojen ja navan välissä on alue, joka tuntuu sisältä aralta”, Elina sanoo.

Entä se seksi sitten? Elina osasi odottaa, että vanhempana erinäiset krempat polvissa tai selässä voisivat tehdä seksistä astetta haasteellisempaa. Mutta sitä hän ei todellakaan olisi arvannut, että vaihdevuodet veisivät seksuaaliset halutkin. Hän kun oli nuorena ajatellut, että vielä vanhanakin tekisi mieli panna kuin kani.

”Olen vitsaillut, että jos olisin tiennyt, että näin käy, olisin nuorena rakastellut vieläkin useammin”, Elina sanoo.

Seksi, sen odottaminen ja siihen valmistautuminen ovat olleet hänelle aina tärkeitä. Se, ettei enää tule kutkuttavaa tunnetta vatsanpohjaan, ärsyttää vaihdevuosissa kaikista eniten.

”Pystyn edelleen nauttimaan seksistä, kun siihen ryhdyn. Mutta se vaatii sen, että pitää ihan katsoa kalenterista, että ahaa, saunapäivä – mennäänkö sänkyyn?” Elina sanoo.

Onneksi on turvallinen parisuhde ja puoliso, jonka kanssa asioille voi nauraa.

”Siitä on tullut meille vitsi, että venaa hetki, menen ensin laittamaan paikat kuntoon.”

Lue myös: Nainen, hävisivätkö seksihalusi vaihdevuosien aikaan niin, ettet koskaan edes mieti seksiä? Syynä voi olla matala testosteronitaso – ja asian voi korjata

Elina Pulli ajattelee, että vaihdevuosia ei oteta riittävän vakavasti

Oikeasti vaihdevuodet ovat Elinan mielestä vakava asia. On arvioitu, että noin 40–60 prosenttia vaihdevuosia potevista naisista kärsii unihäiriöistä.

”Se on kansantaloudellisesti iso asia, jos 50+ naiset jäävät pois työelämästä, koska he eivät saa nukuttua”, Elina sanoo.

Silti osa lääkäreistä vähättelee oireita. Sen Elina huomasi, kun hän liittyi vaihdevuotisille naisille tarkoitettuun Facebook-ryhmään saadakseen vertaistukea.

”Kun tyyppi menee lääkärille ja sanoo, että epäilee, että hänellä on alkanut vaihdevuodet, lääkäri saattaa sanoa, että ei kyse voi olla vaihdevuosista, koska henkilö on liian nuori ja sitä paitsi eivät nuo oireet niihin liity”, Elina kuvailee.

Tosiasiassa esivaihdevuodet, jopa varsinainen menopaussi, voivat alkaa jo 40-vuotiaalla, vaikka ei olisi sairastunut Elinan tavoin syöpään. Joillain vaihdevuodet käynnistyvät 60 ikävuoden tienoilla.

Elina toivoisi, että lääkärit hakisivat ratkaisua potilaskohtaisesti. Kaikilla ei ole samanlaisia oireita, eivätkä kaikki hoitokeinot sovi kaikille. Elina ei voi esimerkiksi käyttää hormonikorvaushoitoa sairastamansa rintasyövän vuoksi.

Lue myös: Milloin vaihdevuodet alkavat, ja miten vaihdevuosioireita voi helpottaa?

Häpeä on vaientanut naiset vuosikausien ajan

Elina uskoo, että häpeä on saanut naiset vaikenemaan vaihdevuosista. Aikoinaan on ajateltu, että nainen, joka ei enää pysty synnyttämään, on tarpeeton.

”Eivät minun ikäisteni naisten äidit – tai minun ikäisenikään naiset – puhuneet vaihdevuosista. En muista, että olisin kenenkään kanssa puhunut, mitä kaikkea vaihdevuodet voivat aiheuttaa”, Elina sanoo.

Kun Elinan vuonna 1911 syntynyt mummo oli nuori, naiset virkkasivat kuukautissuojat itse ja pesivät ne saunan takana piilossa muiden katseilta. Jos joku mies sattui näkemään, että saavissa oli punaista vettä, oli valehdeltava, että oli pesemässä punajuuria.

Tapa puhua kuukautisista, vaihdevuosista ja muista naisten vaivoista on alkanut vapautua vasta aivan viime vuosikymmeninä.

”Vaihdevuodet ruvetaan ottamaan vakavasti vasta sitten, kun yhteiskunnassa ymmärretään, että tulevat ne vaihdevuodet miehillekin. Miesten vaihdevuosista puhutaan vielä vähemmän. Heilläkin siihen liittyy varmasti paljon häpeää, koska vaihdevuodet liittyvät ikääntymiseen”, Elina arvelee.

Elina Pullin Kuumottava pesänjako -kirjan kansi
Elina Pullin uutuusromaanissa Kuumottava pesänjako (2023) perintöjuristi Orvokki Kontio nimeää elämänsä kolmeksi tärkeimmäksi tavoitteeksi työn, seksin ja rakkauden. Koomisia käänteitä elämään tuovat vaihdevuodet ja parikymppiset tyttäret, jotka ovat päättäneet selvittää, kuka heidän isänsä on. © Storytel Original

Huumori on täsmälääke – tilanteille saa nauraa, mutta vaihdevuosia poteville naisille ei

Elina harrastaa lavarunoutta ja esiintyy nimellä Pulina Elli. Hän jakaa kuumista aalloista ja kuivista limakalvoista kertovia runojaan myös sosiaalisessa mediassa. Runo siitä, kuinka Elina työnsi päänsä Citymarketin pakastealtaaseen kuuman aallon iskettyä, keräsi Facebookissa satoja reaktioita ja kommentteja.

Joillekin huumori voi olla liikaa, mutta Elina on sitä mieltä, ettei keskustelu vaihdevuosista kuulu vain asiapitoisiin ajankohtaisohjelmiin.

”En missään tapauksessa halua viestiä, että vaihdevuodet ovat jotenkin hauska juttu. Huumori on vain minulle keino selvitä ja käsitellä asioita. Näen mielelläni arjessa koomisuutta”, Elina sanoo.

Elina ymmärtää, että silloin, kun tilanne on päällä – kaikki ottaa päähän, ja on kylmä ja kuuma yhtä aikaa – mitkään vitsit eivät todellakaan naurata. Jälkikäteen tapahtuneesta voi kuitenkin löytää hauskoja kulmia.

Jutun juju on Elinan mukaan huumorin hyväntahtoisuudessa. Runoja kirjoittaa vaihdevuosia poteva nainen, joka naureskelee vaihdevuosien aiheuttamille tilanteille, ei vaihdevuosia poteville naisille.

Humoristiseen muotoon voi olla Elinan mukaan helpompi tarttua myös silloin, kun asia ei kosketa itseä. Yllättävintä on ollut, että kiitosta tulee myös nuorilta naisilta ja miehiltä. Kerran Elina luki baarissa runon, jossa hän kertoi siitä, miten vaihdevuodet vaikuttavat seksielämään.

Arviolta 25-vuotias nainen sanoi sen jälkeen: ”Vitsi, miten siistiä, että sä tuut kertomaan meille, että ennenkin on ollut muijia, joiden tekee mieli.”

Huumoria on myös Elinan uudessa romaanissa Kuumottava pesänjako (2023, Storytel Original). Siinä viisikymppiselle perintöjuristi Orvokki Kontiolle sattuu vaihdevuosien kanssa yhtä jos toista. Orvokki nukahtaa valvottujen öiden jälkeen hauta-arkkuun, puhuu seksihalujen katoamisesta podcastissa ja turvautuu neitsytöljypulloon, jotta yhdyntä sujuu kuivista limakalvoista huolimatta.

Elina halusi kuvata, että elämä ei lopu siihen, kun vaihdevuodet alkavat. Nainen on aktiivinen toimija, joka voi nauttia seksistä, vaikka se muuttuisikin nuoruusvuosista.

”Orvokki tekee samalla tavalla kuin minäkin: järkeilee, että nyt voisi olla sopiva hetki saada, ruuttaa voidetta sisään ja antaa palaa.”

Lue myös Anna.fi: Äidin vaihdevuodet saivat Nina Mikkosen pelkäämään tulevaa – turhaan: ”Myös vaihdevuosioireille on lupa nauraa”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Elina Pullin oli pakko työntää pää kaupan pakastealtaaseen, kun kuuma aalto iski – vaihdevuodet ovat piinanneet häntä jo 12 vuotta

Lukija68353

Suunnilleen samanikäisenä sairastuin myös rintasyöpään ja vaihdevuodet alkoivat. Olin siihen aikaan homeopaatin vakioasiakas. Kun eka kuuma aalto iski, soitin hänelle ja hän lähetti minulle postitse kirjeessä yhden ainoa ison rakeen, jonka söin. Sen jälkeen ei ole ollut ainuttakaan kuumaa aaltoa 25:een vuoteen. Että en tiedä niistä mitään. Onnekseni.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.