Hyvinvointi

Hyöty irti hyisestä säästä – pakkanen vaikuttaa kropan ja pääkopan terveyteen lukuisilla tavoilla

Kylmän hyviä puolia hehkutetaan, mutta mitä hyytävässä säässä ulkoilu ja avantouinti oikeasti tekevät meille? Kylmästä on lähinnä haittaa, sanoo asiantuntija. Mutta voi talvikeleistä saada myös terveyshyötyjä.

Vaikka et juurikaan ulkoilisi, altistut talviaikaan väkisinkin kylmälle. Jo alle 15 asteen lämpötiloissa koemme lievää kylmäaltistusta, kertoo dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopistosta. Ikäheimo on tutkinut äärilämpötilojen vaikutusta ihmisen toimintakykyyn ja terveyteen.

Kun astut kotiovesta hyiseen ulkoilmaan, verenpaineesi alkaa kohota ja verisuonesi supistua. Ihon pinnan jäähtyminen 15 asteen alapuolelle voi heikentää suorituskykyäkin.

”Lihasten notkeus, voimantuotto ja hapenottokyky alkavat huonontua. Kylmyydellä on vaikutus myös älylliseen toimintaan, koska se voi heikentää keskittymistä, muistia ja loogista päättelyä”, Ikäheimo sanoo.

Lue myös: Hyödynnä lumi ja pakkanen siivouksessa: 3 + 1 toimivaa vinkkiä

Aineenvaihdunta käyntiin, endorfiini virtaamaan

Joskus kylmässä on kuitenkin vain oltava. Onko sillä hyviäkin puolia? Ikäheimon mukaan on.

”Periaatteessa kylmässä ulkoilusta voi saada samoja hyötyjä kuin avantouinnista, mutta hyisessä vedessä ihminen jäähtyy noin 25 kertaa nopeammin kuin kylmässä ilmassa”, hän sanoo.

Samalla kun kylmä hidastaa kehon suorituskykyä, viileä ilma myös nopeuttaa aineenvaihduntaa. Jo 15 asteen lämpötilassa kehon ruskea rasva aktivoituu, mikä voi parantaa sokeriaineenvaihduntaa. Sen vilkastumisesta voi olla hyötyä esimerkiksi diabeteksen ehkäisyssä.

Kylmä voi kuitenkin piristää. Tutkimusnäytön perusteella avantouinnin on todettu vapauttavan mielihyvähormoni endorfiinia. Verenkiertoon voi kylmässä vedessä vapautua myös kortisolia, joka rauhoittaa reumaattisia kiputiloja ja tulehduksia lihaksistossa.

”Prosessi käynnistyy, kun kylmä vesi aiheuttaa kehossa voimakkaan stressireaktion”, Ikäheimo kertoo.

Nainen on pulahtamassa avantoon.

Hetkellinen kylmäaltistus kiihdyttää sydämen toimintaa ja kohottaa verenpainetta. Avantouimarit tietävät hyvin tunteen, kun kylmästä vedestä saunaan saapuessa veri tuntuu suorastaan syöksyvän elimistössä, koska kylmä on saanut sydämen pumppaamaan verta nopeasti.

Jos avannossa käy säännöllisesti, harrastus voi olla hyväksi immuunipuolustukselle eli vastustuskyvylle.

”Ihminen kuitenkin tottuu myös kylmään jo muutaman altistuksen jälkeen. Avannossakin stressitilan aiheuttamat reaktiot vaimenevat, jos harrastus jatkuu”, Ikäheimo sanoo.

Jos sairastaa jotakin kroonista sairautta, avantouinnin kanssa on syytä olla varovainen. Pulahdus avantoon on keholle stressaava kokemus.

Lue myös: Avantouinti parantaa terveyttä – aloita rentouttava harrastus turvallisesti

Paidatta pakkaseen? Ehkä ei kuitenkaan

Jos kylmä avanto ei houkuttele, voiko kylmän hyödyistä päästä nautiskelemaan muilla keinoilla? Kannattaako esimerkiksi lenkkeily vähissä vaatteissa?

Ikäheimo ei suosittele lähtemään pakkasella paidatta lenkille. Toisaalta hänen mukaansa juoksemisesta vähissä pukeissa tuskin on suurta haittaakaan. Raskas liikunta voi moninkertaistaa kehon lämmöntuotannon. Ei ole kuitenkaan näyttöä, että kylmän aiheuttamasta lämmöntuotannon lisääntymisestä olisi erityistä hyötyä. Karaiseminen ei siis välttämättä ole terveydelle hyväksi.

”Päinvastoin, paljaan ihon liiallinen jäähtyminen voi lisätä paleltumariskiä.”

Kehon jäähtymisestä on Ikäheimon mukaan muutenkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Hengitysoireet ja -infektiot ovat yleisimpiä jo viiden plus- ja miinusasteen välillä. Myös sydämen oireilu lisääntyy kylmässä. Oireet ovat yleisempiä niillä, joilla on hengitystie- tai sydänsairaus.

Vanha viisaus pätee siis edelleen: pipo päähän pakkasella.

Lue myös: Paleltaako koko ajan? Lääkäri listaa syyt, mistä vilutus voi johtua

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyöty irti hyisestä säästä – pakkanen vaikuttaa kropan ja pääkopan terveyteen lukuisilla tavoilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.