Maski hengenahdistus

Aiheuttaako kasvomaski hengenahdistusta? Syy piilee jossain aivan muualla kuin itse maskissa

Maskin kanssa hengittäminen voi tuntua raskaalta ja aiheuttaa huimausta tai päänsärkyä. HUSin keuhkolääkäri Auli Hakulinen kertoo, mistä oireet johtuvat.

Kasvomaskin käyttö ei ole kaikille ihan mutkatonta. Jos maskia käyttää pitkään, voi kasvojen edessä oleva suojus tuntua ahdistavalta ja raskaalta hengitykselle. Johtuuko se siitä, ettei maskin läpi kulje riittävästi ilmaa?

Ei, kertoo HUSin keuhkolääkäri Auli Hakulinen. Hakulinen on testannut potilaidensa keuhkosaturaatiota eli hapensaantia. Testit ovat osoittaneet, että maskia pitävä ihminen saa normaalin määrän ilmaa maskin lävitse, vaikka henkilö kokisi maskin ahdistavana. Myös monet hengitykseen liittyvää sairautta, kuten astmaa, sairastavat saavat maskin läpi tarpeeksi ilmaa.

”Monet potilaat kokevat, etteivät saa riittävästi ilmaa maskin läpi. Mutta kyllä se ilma siitä läpi kulkee”, Hakulinen kertoo.

Lue myös: Jo 5 minuutin hengitysharjoitus voi lievittää stressiä ja alakuloisuutta – katso vinkit harjoitukseen

Maski voi aiheuttaa hengenahdistusta, vaikka ilma kulkeekin hyvin maskin läpi.

Maski voi aiheuttaa hengenahdistusta, vaikka ilma kulkeekin hyvin maskin läpi.

Kasvomaski ahdistaa, koska se muuttaa hengitystä

Hakulisen mukaan maskin käyttö voi herättää ajatuksen, että saa liian vähän ilmaa. Tosiasiassa kyse on hyperventilaatiosta eli liikahengittämisestä.

Hyperventilaatio on yleinen oire, joka johtuu usein stressistä. Käytännössä hyperventilaatio tarkoittaa sitä, että ihminen hengittää pinnallisesti. Hyperventiloidessa hengitykseen ei käytetä päähengityslihasta eli palleaa ja hengityksen rytmi on nopeaa ja epätasaista.

Maskin käyttäminen voi saada jotkut hyperventiloimaan.

”Vastaanotolla maskin kanssa saattaa astmapotilas silminnähden hyperventiloida, jolloin hänen happisaturaationsa on ’ylihyvä’. Hän siis hengittää liikaa.”

Hyperventilaatio aiheuttaa usein ahdistuneen olotilan.

Lue myös: Hengästyminen voi olla kehon varoitusmerkki – tunnista nämä hoitoa vaativat hengitysoireet

Korona ahdistaa henkisesti, mikä jännittää kehon lihaksia

Hakulinen uskoo, että syy hyperventilaatioon piilee koronan aiheuttamassa stressissä. Joidenkin autonominen hermosto on herkkä reagoimaan erilaisiin stressitilanteisiin, jolloin kehon lihakset jännittyvät, mikä puolestaan sekoittaa hengityksen.

”Tämä aika on sellainen, että monet tuntevat pelkoa ja huolta, mikä heijastuu kehon jännittyneisyyteen. Kun ei paljon näe muita ihmisiä, astuminen sosiaaliseen tilanteeseen, kuten ahtaaseen hissiin, voi tehdä olon maskin kanssa tukalaksi.”

Kehon jännittyneisyys voi paljastua fysioterapiassa, jossa analysoidaan kehon hengitystapaa ja lihasten toimintaa.

Jo oireiden tunnistaminen stressiksi voi auttaa

Ajan kanssa maskin käyttöön voi tottua ja ahdistusoireet hävitä itsestään. Kun maskin käyttö tulee osaksi arkea, hengittämiseen ei enää kiinnitä yhtä paljon huomiota.

Joskus ahdistusta täytyy lievittää tietoisella ajattelulla. Jo sen tiedostaminen, että hengenahdistus maskin kanssa ei johdu heikosta hapen saannista vaan stressireaktiosta, voi helpottaa oloa.

”Moni rauhoittuu, kun kerron, että happi kulkee hyvin maskin kautta. Silloin voi itse opetella tunnistamaan oireet, kuten huimauksen, ja tietoisesti rauhoittaa hengitystään.”

Jos omat konstit eivät riitä hengityksen tasaamiseen, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Avainsanat

Keskustelu

Ei pidä paikkansa, että maskin kanssa saa yhtä paljon happea, mitä ilman. Tätä valetta kehtaa keuhkolääkäri väittää.

P….a puhetta kyllä, mistä tämmöinen keuhkolääkäri on saanut toimintaluvan, tai on vironomaisten tilama juttua tai sitten maskibisnekseen liittyvää…Ei vaan ole hengittäminen yhtään samaa maskin kanssa kuin ilma maskia. Miksi sitten ilman maskia hengittäminen ei ahdista? Itsellekin maskin kanssa vaikea hengittää, tunnen vaan oma lämmittää uloshengitysta, eli tätä hiilidioksidia, mitä tule ulos sinne maskin sisään ja jää kellumaan siihen, sekin ei ole kovin terveellista, vaikka ne maskinsuosittelijat yrittää väittää terveelliseksi….. Ja ne omatkin bakteerit alkaa muhimaan ja muodustumaan ties mikski haitallisemmiksi bakteeriksi ja menee sisään hengittämisen kautta elimistöön, ja ei sitten ihmettä että joku maskin käyttäjäkin sairastuu keuhkosaiarauksiin tai vastaavaan ja sitten syytetään covidia taas….Eikä kaikki normaalit ihmeset ymmärtää että raikas ja välitön ilma on meille paljon,,paljon tärkeämpää ja terveellisempää elämässä, ei ihminen ole syntynyt maskin kanssa eikä myös tarkoitus ole ollut käyttää maskia koko elämän ajan, se kaikki maski show onkin ihan kusetusta, kuten sanoitkin tässä, eli ole ihan samaa mieltä!

Valeuutinen. Kertakaikkiaan. Maskin käyttö voi nostaa myös veritulppariskiä niillä jotka ovat siihen taipuvaisia. Tästä löytyy kyllä tieteellisiä tutkimustuloksia, mutta ei valitettavasti suomeksi.

Työskentelen teho-osastolla jossa hoidetaan koronapotilaita. Koronapotilaita hoidettaessa käytetään FFP 3- luokan hengityssuojaimia. Tämä suojain on täysin tiivis. Kaikki ilma jota hengitetään, kulkee venttiilin läpi. Yhtään ilmaa ei pääse esim sivuilta tai alta kulkemaan. Tämä maski on erittäin raskas hengittää, etenkin kun työ on hyvin fyysistä sisältäen mm. vuodepotilaiden kääntelyä, perushoitoa ja kuntoutusta. Tehopotilailla vieressä on hoitaja koko ajan, ei vain käväise hoitoa antamassa. Potilasta on valvottavat käden ulottuvilta, joten suojaimia ei voi riisua muuten kuin tauoilla. On väärin väittää että maskin kanssa ei olisi raskaampi hengittää kun on hengästynyt ja vaatteet hiestä märkänä. En kyllä sanoisi johtuvan hyperventilaatiosta enkä psyykkisestä ahdistuneisuudesta!
Eri asia käydä kaupassa pikaisesti kirurgisen maskin kanssa kuin työskennellä sen kanssa (tai FFP3) 8-12 tuntia vuorokaudesta.

Minulla on diagnoosi vaikeahoitoinen astma eikä minulla ole mitään vaikeutta pitää maskia.

Ihminen hengittää sisään happea ja ulos hiilidioksidia.
Maski jättää tuon uloshengitetyn hiilidioksidin pyörimään maskin sisään… ja sisäänhengitys onkin sitten hiilidioksidia. Ei ihme, että tulee hapen puute. Hapen puutteen haitat on sitten näkyvissä kehko-oireina ja ennen pitkää aivoissa. Siinä sitten onkin seuraavat tulevat kansantaudit.

ihminen hengittää sisään ja ulos ilmaa joka on kaasujen seos, eli ei sisään happea ja ulos hiilidioksidia
myös uloshengityksessä on happea ja sisäänhengityksessä hiilidioksidia
uloshengitysilman hiilidioksidipitoisuus on vain vähän korkeampi kuin sisäänhengitysilman koska verestä on siirtynyt hiilidioksidia hengitysilmaan samalla kun happea siirtyy hengitysilmasta vereen
tämän takia esimerkiksi elvyttäessä voi puhaltaa ilmaa toisen keuhkoihin
jos hengität sisään pelkkää hiilidioksidia, siinä ei kauheen hyvin käy…

Ihan puhdasta fuulaa, että maski ei huononna ilmansaantia. Keuhkolääkäri ja kuka tahansa muu väittämään uskova voi käydä juoksemaan seuraavan iltalenkkinsä maski päässä ja katsoa, heikentääkö se hapensaantia. Koronasta lähtee liikkeelle paljon disinformaatiota, mutta kovin erikoista on se, että sitä levittää alan huippuosaajaksi luokiteltavat.

Kiitos näistä omakohtaisista kannanotoista! Itsekin olen todennut, etten pysty hengittämään kunnolla maskin kanssa. Ja niinpä joudun pitämään sitä nenän alla ulkona liikkuessani. Muuten on riski, että pyörryn, kaadun, saan luunmurtumia jne. Vasta julkisissa sisätiloissa, kaupassa pistäytyessä mm pidän maskia koko naamalla.
Mummo vuodelta -44

On se nyt kumma, että ei uskota mittaustuloksia, vaan ollaan muka viisaampia. Jos saturaatiomittaukset näyttää hyvää prosenttilukua, niin sitten se on sitä. Kyllä tuohon maskiin tottuu ja tieto siitä, että happea oikeasti saa ihan tarpeeksi luulis auttavan ahdistukseen.

On myös hyvin päteviä tieteellisiä tutkimuksia maskin haitoista.
Ja jos se ei haittaa hengitystä se ei yleensä ole tiiviisti kasvoilla.

Maskin kanssa hengittäessä on kyse vastustetusta sisäänhengityksestä. Ilma ei kulje normaalisti sisään, vaan on hengitettävä voimakkaammin sisään. Saturaatiotaso voi olla hyvä, mutta hengitystekniikka muuttuu. Ei ole siis kyse mistään ahdistuksesta, vaan ihan siitä miten ihmiskeho toimii fyysisesti.

Maski on todella hankala, nenä alkaa heti vuotaa ja hengittäminen on raskasta. En koe koronasta minkäänlaista stressiä, siitä ei ole kysymys.

Taas oli niin juttu ”aidasta ja aidan seipäistä”. Syynä hyperventilaatio jos maskin kanssa raskas hengittää, voi hyvä ihme. Miksi tällaisia juttuja edes julkaistaan?

Sittiä koko Korona.
2v kuluttua tulee taas uusi Korona tms. Tartunta ja pandemia.
Väittääkö, joku että aikaisempina vuosina ei ole ollut flunssa aaltoja tai pandemioita. Niitä ei vain ole otettu suurennuslasin alle. Flunssaan on kuollut vuosittain satoja ihmisiä jopa yli tuhat Suomessakin.
Miksi ei tavallisen flunssan tartuntoja tai kuolemantapauksia tiedoteta?
Lääketehtaat tienaa rokotteilla satoja miljardeja ja voi siis käyttää manipulaatioon satoja miljoonia.

Kyllä maski vaikuttaa hengitykseen. Siitähän ovat lääkärit puhuneet mutta eri koulukuntaa. Kyllä sen hapenveto on raskasta. Ongelma on siinä että ulos hengitys pitkittyy, koska keuhkoilla on vaikeuksia tyhjentää vedetty ilma. Viisasta maskin pito on. Ed kirjoittajalle vastaan että virus on melkoinen. Sairaus on vaikea ja usein kuolemaan johtavia. Tuskin maat pistävät rajojaan huvin vuoksi kiinni. Se on meistä paljon kiinni miten suojataan toista ihmistä. Jokainenhan Halua pitää yhteiskunnan kasassa, perheet kasassa ja työpaikat alla. Isoja yrityksiä kaatuu eli pikku asiasta ei ole kyse.

Mulla ainakin maskinkäyttö aiheuttaa peukalonkynsien sinerrystä töissä. Ei kokoaikaisesti, mutta jos pitää siirtyä paikasta a paikkaan b, niin siinä sen huomaa. Paikoillaan istuen ei useinkaan sinerrystä esiinny.

Eikä maskeihin tule mitenkään tottua. Niitä tulisi käyttää vain minimaalinen aika jonka pandemia vaatii. Olkoonkin että väestötasolla niiden tehokkuus ei ole mitenkään käänteen tekevä edes, kts. tanskalainen tutkimus viime kuukausilta. Mitään uutta normaalia on harhaista luoda asiasta. Sellainen on vain kurjuuden maksimointia ja tuhoaa uskoa hyvään tulevaisuuteen.

Monissa opastuksissa sanotaan, että jos maski aiheuttaa terveydellisiä ongelmia, niin älä käytä. Lääke ei saa olla pahempi kuin itse sairaus. Valitettavan moni luulee, että maski suojaa sairaudelta ja syyttävät maskittomia, kun pitäisi keskittyä niihin konsteihin jotka oikeasti auttavat eli etäisyydet ja kontaktien vähyys, hyvä hygienia.

Ihan on kesken työpäivänkin jouduttu löhteä päivystykseen, kun saturaatio laskenut. Itse joutunut astmaan ottamaan lisälääkitystä, koska saturaatio laskenut toistuvasti pitkäaikaisen maskin käytön takia. Enkä ole ainoa ja tätä todettu monelta taholta. Toivottavasti en kyseisen keuhkolääkärin vastaanotolle osu!

Laittakaa linkki tähän Hakulisen tekemään omaan tutkimukseen maskien läpäisykyvystä jos tällaista uskaltaa väittää. Muuten juttu menee disinformaation puolelle.

Kommentoi juttua: Aiheuttaako kasvomaski hengenahdistusta? Syy piilee jossain aivan muualla kuin itse maskissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X