Kati, 42: ”Anopin mielestä en osaa tehdä mitään oikein – saanko sanoa hänelle takaisin?” 

Auts, taas anoppi ilkeilee! Psykoterapeutti Sanna Aavaluoma neuvoo, kuinka anopin terävä kieli kesytetään. Katse kannattaa suunnata omaan puolisoon.

Mitä tehdä, jos anoppi kommentoi jatkuvasti ikävällä tavalla miniän tekemisiä?

Kati, 42, kokee, että ei osaa tehdä mitään oikein tai ainakaan anopin tavalla. Anopin mielestä miniä ei osaa tiskatakaan oikein. Tilanteet toistuvat erityisesti anopin luona ja yhdessä mökkeillessä.

Kati kertoo pahoittavansa mielensä ikävistä kommenteista. Hän ei kuitenkaan haluaisi olla ilkeä takaisin. Miten anopin saisi ymmärtämään, että hän aiheuttaa jatkuvasti pahaa mieltä?

Anopista veistellään vitsejä

Kati kuvaa tilannetta, joka on hyvin klassinen. Miniän ja anopin vaikeasta suhteesta on veistelty vitsejä jo vuosisatojen ajan. Yleensä juuri anopit kuvataan vaikeiksi ja hankaliksi naisiksi, jotka ovat pahimmillaan liian läheisiä aikuisten poikiensa kanssa. Perhepsykoterapeutti Sanna Aavaluoman mukaan tällainen hankalan anopin myytti kannattaa murtaa.

”Myös miniä voi tehdä anopin elämästä hankalaa”, Aavaluoma muistuttaa.

Miniän ja anopin suhde on Aavaluoman mukaan myös aina paljon monimutkaisempi kuin päälle näyttää, sillä suhdesoppaa hämmentää anopin suhde omaan poikaansa. Arkiset riitatilanteet voivat kieliä paljon suuremmasta ongelmasta.

”Voi olla, että poika ei kykene itse vastaamaan suhteesta äitiinsä ja vierittää sen vaimonsa niskoille.”

Lue myös: Äidin ja pojan välinen suhde on erityinen läpi elämän – näin säilytät hyvän keskusteluyhteyden poikasi kanssa aikuisiälläkin

Mitä mies tekee, kun äiti ilkeilee?

Katin kannattaakin aloittaa tilanteen selvittäminen keskittämällä huomionsa siihen, mitä hänen aviomiehensä tekee silloin, kun anoppi on Katille ilkeä. Onko mies edes lainkaan huomannut, että Katilla ei mene hyvin hänen äitinsä kanssa?

”Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, pystyykö mies vetämään rajoja omalle äidilleen. On tärkeää, että mies kykenee viestittämään seisovansa omien valintojensa takana.”

Aavaluoman mukaan Kati tarvitsee kokemuksen siitä, että hänen aviomiehensä puolustaa häntä. Miestä ei kuitenkaan kannata vetää mukaan riitaan anopin edessä. Paremmat tulokset Kati saa, kun puhuu miehensä kanssa ennen yhteistä ajanviettoa ja pyytää tätä puuttumaan jämäkästi ilkeisiin kommentteihin.

Lue myös: Miksi se, että äiti arvostelee, tuntuu niin pahalta vielä aikuisenakin? Asiantuntija kertoo, mikä auttaa

Onko miniä anopista liian erilainen?

Ilkeän käytöksen takana on usein kipua ja ahdistavia tunteita.

”Harva meistä on ilkeä tarkoituksella. Kehottaisinkin Katia kiinnittämään huomiota niihin tilanteisiin, joissa anoppi on ilkeä: minkälaista epävarmuutta tai kipuilua hän mahtaa silloin kokea? Jokaisen anopin on käytävä sisäinen kamppailu siitä, että toinen nainen on pojalle äitiä tärkeämpi ja hän joutuu luopumaan osallisuudesta poikansa arkeen. Se voi purkautua kontrollointina.”

Asetelma voi olla erityisen vaikea, jos pojan valitsema kumppani tuntuu anopista oudolta tai erilaiselta. Silloin omat tavat toimia ja tehdä saattavat korostua, eikä miniä osaa anopin mielestä tiskatakaan oikein.

Tällöin ei miniän kuitenkaan kannata antaa takaisin samalla mitalla.

”Aikuiset ihmiset selviytyvät tällaisesta tilanteesta rauhallisesti puhumalla.”

Lue myös: Miksi miniän ja anopin suhde on niin vaikea? Psykoterapeutti selittää

Jos haluat puuttua anopin käytökseen, toimi näin:

  1. Kysy anopilta hänen muistoistaan miniänä. Usein muistojen herättäminen voi tuottaa empatiaa.
  2. Kysele puolisoltasi, onko hänen äitisuhteessaan ongelmia, jotka aiheuttavat nyt anopille hankalia tunteita.
  3. Joskus on vain hyväksyttävä erilaisuus. Jos muu ei auta, jakakaa kotityöt niin, että ette joudu törmäyskurssille.

Lue myös Anna.fi: 8 merkkiä, jotka paljastavat, että sinulla on ihana anoppi

Avainsanat

Keskustelu

Turhat sisään nielemiset pois.
Kysyt seuraavan kerran anopiltasi, miksi hän käyttäytyy noin ja aiheuttaa sinulle pahan mielen.
Typerää hyssyttelyä.
Aviomiehen osa on ehdottomasti katkaista em.käytös kun sen äidiltään huomaa, oli syynä luopumisen tuska tai mustasukkaisuus tm. syy.
Asiat vaan mutkistuu ja olo pahenee, viimeinen keino onkin sitten jäädä pois koko yhteyden pidosta. Sekö hyssyttelystä on parasta. Miettiä kannattaa ja ken uskaltaa seisoa selkä suorana kyyristelemättä anopinkaan edessä.
No way.

Kommentoi juttua: Kati, 42: ”Anopin mielestä en osaa tehdä mitään oikein – saanko sanoa hänelle takaisin?” 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X