matala verenpaine, alhainen verenpaine, verenpaineen mittaaminen

Huimaako seisomaan noustessa? Saatat kärsiä matalasta verenpaineesta

Matalasta verenpaineesta kärsivät yleensä naiset. Nuorella, hoikalla naisella alhainen verenpaine ei ole vaarallinen. Ikäihmisellä matala verenpaine voi kuitenkin olla seurausta sydänsairaudesta.

Huimaako, kun nouset seisomaan? Saatat kärsiä alhaisesta verenpaineesta. Nuorella ja keski-ikäisellä huoleen ei yleensä ole syytä, mutta ikääntyneillä ihmisillä matala verenpaine voi olla sydämen tai verisuonten sairauden aiheuttama.

Lue myös: Korkea verenpaine voi johtaa aivohalvaukseen tai sydäninfarktiin – moni kärsii vaarallisesta tilasta tietämättään

Milloin verenpaine on alhainen?

Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg. Terveen nuoren tai keski-ikäisen henkilön yläpaine voi olla jopa alle 100 mmHg ilman, että asiasta tarvitsee huolestua.

Monessa tapauksessa matala verenpaine voi olla jopa hyvä asia, sillä alhainen verenpaine vähentää valtimotaudin riskiä. Mikäli alhainen verenpaine ei aiheuta oireita, asialle ei tarvitse nuoren ihmisen kohdalla tehdä mitään.

Matala verenpaine voi kuitenkin aiheuttaa ikävää huimausta ja muita inhottavia tuntemuksia. Mikäli kärsii huimauksesta, kannattaa selvittää kotikonstein, onko oma verenpaine alhainen.

Ensin verenpaine mitataan istualtaan tavalliseen tapaan. Sitten noustaan seisomaan, odotetaan puoli minuuttia ja mitataan verenpaine uudelleen. Mikäli verenpaine laskee 20 mmHg tai enemmän ja päätä huimaa, huimaus johtuu todennäköisesti matalasta verenpaineesta.

Milloin matala verenpaine on haitallinen?

Iäkkäällä ihmisellä alhainen verenpaine voi olla seurausta jostakin sydän- tai verisuonisairaudesta. Seisomaan noustessa huimaus johtuu siitä, että jäykistyneet valtimot eivät ehdi sopeutua muuttuneeseen asentoon. Matala verenpaine ei kuitenkaan yleensä ole sydänsairauden ensimmäinen oire, vaan sairaus on todettu jo aikaisemmin.

Alhainen verenpaine voi aiheutua myös jostakin lääkkeestä. Lievä huimaus seisomaan noustessa ei kuitenkaan tässä yhteydessä ole vaarallista.

Matala verenpaine voi olla seurausta aineenvaihdunnan häiriöstä, esimerkiksi harvinaisesta lisämunuaisen vajaatoiminnasta. Tällöin esiintyy kuitenkin aina myös muita oireita matalan verenpaineen ohella, muun muassa voimakasta väsymystä ja heikotusta.

Lääkäriin matalan verenpaineen takia kannattaa hakeutua, mikäli seisomaan noustessa tuntuva huimaus on toistuvaa ja suuressa määrin häiritsevää.

matala verenpaine, alhainen verenpaine, verenpaineen mittaaminen

Millaisia oireita alhainen verenpaine aiheuttaa?

Tyypillisimmin alhainen verenpaine oireilee huimauksena seisomaan noustessa tai seistessä.

Matala verenpaine voi aiheuttaa myös heikkoa oloa, huonovointisuutta, tykyttelyn tunnetta rinnassa tai nostattaa kylmän hien iholle.

Lue myös: Korkea kolesteroli voi tappaa jo kolmekymppisenä – moni kärsii tietämättään perinnöllisestä häiriöstä

Miten matalaa verenpainetta voi hoitaa?

Matalaan verenpaineeseen ei ole tehokasta lääkettä. Mikäli alhainen verenpaine johtuu esimerkiksi lääkkeestä, joka alentaa sivuoireena verenpainetta, lääkärin kanssa voidaan etsiä jokin sopivampi lääke.

Vaikka korkea verenpaine johtuu monesti liiallisesta suolan syömisestä, matalaa verenpainetta ei hoideta lisäämällä suolan määrää ruokavaliossa. Suolan syömisellä on monia muitakin epäedullisia terveysvaikutuksia verenpaineen nostamisen ohella.

Matalan verenpaineen aiheuttamia oireita voi helpottaa kotikonstein. Mikäli matala verenpaine aiheuttaa huimausta noustessa, asennonmuutokset on syytä tehdä rauhallisesti. Esimerkiksi vuoteesta noustessa kannattaa istuskella sängyn reunalla puolesta minuutista minuuttiin, jotta paine ehtii tasoittua päässä.

Matalan verenpaineen aiheuttamaa epämukavaa oloa voi ennaltaehkäistä myös huolehtimalla riittävästä nesteensaannista, säännöllisestä syömisestä ja levosta.

Todella vaikeissa tapauksissa, joissa matala verenpaine aiheuttaa huomattavaa haittaa, lääkäri voi määrätä verenpaineen nostamiseksi lääkettä, joka vaikuttaa kehossa suolahormonin kaltaisesti.

Lähteet: Duodecim, Sydänliitto, Orion

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huimaako seisomaan noustessa? Saatat kärsiä matalasta verenpaineesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X