Pilaavatko huonot aurinkolasit silmät? Silmätautien erikoislääkäri vastaa tyhmään kysymykseen

Aurinkolasien valinnassa kannattaa pysyä tarkkana. Huonolaatuisilla aurinkolaseilla voi pilata myös ihonsa.

Jos ostan ulkomaan matkalta halvat aurinkolasit, pilaanko niillä silmäni, Silmäaseman silmätautien erikoislääkäri Aurora Heickell?

”EU-alueella myytävien aurinkolasien tulisi täyttää vaatimus tarvittavasta uv-suojasta. Joskus ihmiset ostavat ulkomailta halvat aurinkolasit, jotka näitä eivät täytä. Kun aurinkolaseissa ei ole uv-suojaa, mutta lasit ovat tummat, silmän mustuainen laajenee. Silloin silmä on suojaton ja uv-säteily pääsee silmänpohjaan.

Lapsilla huonot aurinkolasit voivat aiheuttaa enemmän vaurioita, sillä lasten mykiöt ovat vielä laajat ja kirkkaat, alttiimmat vahingoille.

Esteetön uv-säteily laajentuneeseen mustuaiseen voi aiheuttaa ongelmia silmänpohjaan ja samentumia mykiöön. Ne voivat kehittyä myöhemmin kaihiksi. Tällaisia liian paljon valoa saaneita silmiä silmälääkäri kohtaa esimerkiksi kalastajilla, jotka ovat paljon kirkkaassa valossa, heijastavan veden äärellä.

Huonolaatuisilla aurinkolaseilla voi pilata myös ihonsa. Halpatuotantomaissa sangat päällystetään usein edullisilla ja myrkyllisillä aineilla, joiden ei pitäisi joutua ihon kanssa kosketuksiin.”

Lue myös: 8 vinkkiä: Näin valitset turvalliset aurinkolasit

Kotilieden Tyhmä kysymys -juttusarjassa asiantuntija vastaa kinkkiseen kysymykseen terveydestä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 11/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pilaavatko huonot aurinkolasit silmät? Silmätautien erikoislääkäri vastaa tyhmään kysymykseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X