Yksinäisyys ei ole aina ongelma – 10 yksin olemisen upeaa puolta

Yksinäisyys liitetään usein ystävien puutteeseen, suruun ja syrjäytymiseen. Yksinäisyydessä on kuitenkin myös ihania puolia, joista voi opetella nauttimaan.

Omissa oloissaan viihtyminen ei aina tarkoita, että ihminen olisi yksinäinen. Yksinäisyys voi rentouttaa. Se voi jopa vahvistaa itsetuntoa ja auttaa vetämään rajat muiden vaatimuksille:

1. Yksinäisyydessä rentoudut ja lataudut

Rakkaatkin ihmiset vievät energiaa, jos yritämme huomioida heidät koko ajan. Sosiaalisuus voi uuvuttaa etenkin herkkää, ja jännitteiset suhteet voivat saada tunneihmisen tolaltaan. Välillä onkin hyvä tyhjentää kalenteri, sulkea puhelin ja nauttia omasta seurasta.

Lue myös: Melu on uhka aivojen terveydelle – löytyykö päivästäsi riittävä määrä hiljaisuutta?

2. Löydät itsesi ja arvosi

Kun olet yksin, muiden mielipiteet ja vaatimukset eivät häiritse sinua. Tämä on hedelmällinen tila, kun etsit itseäsi. Voit tutkailla rauhassa, mitä oikeasti ajattelet ja tunnet. Ota omaa aikaa etenkin ennen tärkeitä päätöksiä.

3. Opit tervettä itsekkyyttä

Yksin saat olla oma itsesi. Voit syödä sitä mitä haluat, kuunnella lempimusiikkiasi, siivota tai olla siivoamatta. Kun opit tervettä itsekkyyttä, sinun on helpompi pitää rajoistasi kiinni myös muiden seurassa.

Lue myös: Lea Einola, 46: ”Viihdyn yksin, mutta en ole yksinäinen”

4. Voit hullutella

Oma aika on mahdollisuus höpsöttelyyn. Voit syödä sipsejä sängyssä, olla koko päivän yöpaidassa tai tanssia keskellä yötä olohuoneessa herättämättä muita.

5. Luovuutesi elpyy

Kun ympärillä ei ole hälyä, kiinnität huomiota asioihin, joita et muuten huomaisi. Yksin oleminen voi vapauttaa padottuja tunteita ja synnyttää uusia ideoita. Lopputuloksena voi syntyä taidetta, remontoitu talo tai herkullinen resepti.

Lue myös: Himahella-blogi: Ruoanlaitto on luovaa hommaa

6. Yksinäisyys tekee tehokkaaksi

Melu ja keskeytykset häiritsevät ajattelua ja syventymistä. Työ, jonka tekemiseen kuluu ryhmässä koko päivä, saattaa valmistua yksin tuossa tuokiossa.

7. Nautit ihmissuhteistasi enemmän

Kun olet välillä yksin, ihmisten tapaaminen tuntuu mukavalta. Heidän pyyntönsä ja ajatuksensa eivät tunnu vaatimuksilta ja kritiikiltä. Myöskään yksinäisyyden tunnetta ei kannata pelätä liikaa. Se voi opettaa arvostamaan ihmissuhteita ja tekemään työtä niiden eteen.

Lue myös: Ongelmana yksinäisyys? Näin autat toista yksinäistä

8. Et vertaa itseäsi jatkuvasti muihin

Jos tunnet itsesi huonommaksi muiden rinnalla, omaan rauhaan vetäytyminen voi vahvistaa itsetuntoa. Pidä taukoa myös sosiaalisesta mediasta, joka ruokkii tutkitusti kateutta.

9. Itsenäistyt

Kun olet yksin, et voi vierittää velvollisuuksiasi muille. Opit pärjäämään omin avuin, ja tämä on voimauttavaa. Itsenäisyys parantaa myös ihmissuhteita, sillä opit, ettei onnellisuuttaan kannata sälyttää muiden harteille.

Lue myös: Eläkeläinen, pitkästyttääkö arki? 12 vinkkiä, joiden avulla saat virtaa ja innostusta päiviisi

10. Uskallat olla epäsovinnainen

Parhaimmillaan yksinäisyys johdattaa sinut omalle polullesi. Uskallat tehdä asiat eri tavalla kuin muut, sillä et joudu tekemään kompromisseja ja miellyttämään. Yksinäisyys ei olekaan aina tragedia, vaan se voi tehdä ihmisestä rohkean kapinallisen.

Lähteet: Lifehack, Mielenterveyden keskusliitto, Mielenterveystalo

Avainsanat

Keskustelu

Yksinäisyys ja yksin oleminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Yksin oleminen on vapaaehtoista, kun taasen yksinäisyys ei ole. Näiden kahden asian sekoittaminen tuntuu todella huolittomalta taustatutkimuksen tai ylipäätään ajattelemisen hutiloinnilta.

Mun mielestä jo otsikossa esiintyvä ”yksinäisyys” on käsitteenä ongelmallinen, koska yksinäisyys ja yksin oleminen eivät ole sama asia, tai edes saman kolikon puolia. Yksinäisyys on kaipuuta toisen ihmisen seuraan, ystävien, kavereiden tai kumppanin tarvetta. Yksin oleminen taas on vain yksin olemista ilman sen kummempia tunnesisältöjä. Nykyisestä avioliitostani huolimatta olen viettänyt suurimman osan elämästäni enemmän tai vähemmän yksin, eikä se ole koskaan erityisemmin vaivannut mieltäni. Yksin ollessaan ihmisellä on tilaa ajatuksille ja pohdinnoille, sekä mietiskelylle. Yksin oleminen on monella tavalla voimauttavaa. Sen sijaan yksinäisyys, tunne siitä ettei ole ketään tai kuulu mihinkään. Siitä minulla on hyvin vähän kokemusta, koska lopulta ainakin itse olen viihtynyt yksin ollessani erittäin hyvin ilman mitään pakottavaa tarvetta hakeutua kenenkään seuraan.

Kommentoi juttua: Yksinäisyys ei ole aina ongelma – 10 yksin olemisen upeaa puolta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X