Hyvinvointi

Kannattaako hiljaisuutta kaipaavan valita perinteiset vai DIY-korvatulpat? Testasimme!

Korvatulpat auttavat nukkumaan, keskittymään ja suojaamaan kuuloa. Jatkuvasti niitä ei kuitenkaan kannata käyttää. 

Korvatulppa on keksintönä vanha. Jo Odysseuksen miehistön kerrottiin peittäneen korvansa vahalla, jotta he eivät kuulisi seireenien houkuttelevaa laulua. Nykyään tulpilla ennaltaehkäistään tinnitusta ja kuulon alenemista ja parannetaan omaa unta tai keskittymiskykyä.

Maailma on meluinen, ja siksi kovien äänten haitoilta suojaudutaan tulpilla nukkuessa, työskennellessä ja konserteissa. Herkkäkuuloisille voidaan jopa teettää yksilöllisiä, suojaavia korvatulppia. Myös monet normaalisti kuulevat uimarit ja muusikot käyttävät erikoissuunniteltuja korvatulppia. Mitä paremmin korvien toimintaa on opittu ymmärtämään, sitä paremmiksi korvatulpat ovat kehittyneet.

Nykyään korviin ei suositella työnnettäväksi pumpulia, sillä se saattaa vaurioittaa korvakäytäviä. Tavallinen perustulppa, eli vaahtomuovinen, korvan muotoon mukautuva, kehitettiin 1970-luvulla.

Jatkuva korvatulppien käyttö voi aiheuttaa korvaan tulehduksen. Siksi korvakäytäviä on hyvä joka päivä tuulettaa ilman tulppia.

Lue myös: Kuorsaaminen kuriin! Testissä 3 tuotetta, jotka lupaavat vähentää öistä korinaa

Tahmeilta pastilleilta vaikuttavat korvatulpat eivät vakuuta

Öronproppar, 5,20 € / 2 paria

Öronproppar

Näissä korvatulpissa ilostuttaa kätevä muovikotelo. Itse tulpat eivät herätäkään ihastusta, ne ovat kuin kaksi suurta, tahmeaksi imeskeltyä pastillia.

Pyöreän, silikonisen tulpan on tarkoitus suojella korvakäytävää kuin sen päälle asetettu korkki. Ohjeissa sanotaan, että palleroa ei saa työntää korvakäytävän puolelle, mutta tulppien asettelu on ­vaikeaa niin, että tulpat suojaisivat korvakäytäviä mutta eivät menisi sinne.

Tarjolla on vain yhtä kokoa, joten pienikorvaiselle nämä eivät varmasti sovi. Käyttäjää kehotetaan välttämään korvatulppien likaantumista, mikä tuntuu vaikealta, kun tulpat ovat niin tahmaiset.

Perinteiset korvatulpat pitävät ääntä hyvin

3M-korvatulpat, 2,50 € / 5 paria

3M-korvatulpat

Pirteän väristen vaahtomuovisten tulppien paketissa on viisi paria erillisiin pikkupusseihin pakattuja korvatulppia ja paksu ohjekirjanen. Niiden mukaan tulppa painellaan sormessa kapoisaan muotoon ja asetetaan korvaan, missä se turpoaa enti­selleen.

Korvanlehteä kannattaa nostaa asettamisen helpottamiseksi. Muotoonsa palauduttuaan tulpat pitävät hyvin ääntä. Tulppien kanssa nukkuvan kannattaa valita sopivan pienet korvatulpat. Omani ainakin painavat korvakäytävää ikävästi, kun painan pääni tyynyyn.

Lue myös: Vartalotalkki on superaine, joka auttaa niin yöhikoiluun kuin hankautuviin reisiinkin – testasimme 3 tuotetta

Tee-se-itse-korvatulpat pysyvät hyvin päässä

Otoplugin Korvakitti, 5,20 €

Otoplugin Korvakitti

Pakkaus sisältää kaksi isoa palaa Sastamalassa valmistettua silikonista korvakittiä. Käyttäjä leikkaa itse sopivan kokoisen palasen ja pyörittelee sen tulpan muotoon.

Kitti on supertahmaista, jotta se pysyy kiinni korvan ihossa myös esimerkiksi uimareissuilla. Oikean kokoisen palasen leikkaaminen jännittää, sillä liian pieni voi ajautua korvakäytävään ja aiheuttaa vaurioita, liian suuri taas on kivulias käyttää.

Ohjeissa varoitetaan, että pitkät hiukset voivat jäädä yön aikana tahmeaan kittiin kiinni. Tulpat sopivat korviin juuri sopivasti ja pysyvät hyvin.

Lue myös: Hammasväliharjat testissä – puhdistavat suun sieltä, minne hammasharja ei yllä

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 19/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kannattaako hiljaisuutta kaipaavan valita perinteiset vai DIY-korvatulpat? Testasimme!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.