Nainen sirottelee vartalotalkkia kädelle

Vartalotalkki on superaine, joka auttaa niin yöhikoiluun kuin hankautuviin reisiinkin – testasimme 3 tuotetta

Moni suosii nykyään perinteisen talkin sijaan maissijauhovalmisteita, jotka toimivat talkin tavoin. Testasimme kaksi maissijauhotalkkia ja yhden perinteisen vartalotalkin. 

Helteessä hikoillessa tai urheillessa iho pysyy kuivana ja sileänä vartalopuuterin tai -talkin avulla. Talkki on mineraali, jota louhitaan Suomessa esimerkiksi Sotkamon talkkikaivoksella. Jauhe imee itseensä kosteutta ja hikeä ja ehkäisee kosteuden aiheuttamia hiertymiä ja pitää ihon pehmeänä.

Talkkia voi käyttää hiertyvissä ja hiostuvissa kohdissa, kuten rintojen alla, nivusissa tai toisiinsa hankautuvissa reisissä. Myös uusien kesäkenkien ostajan kannattaa sirotella jauhetta jalkoihin, jotta kengät eivät hankaisi jalkoihin rakkoja.

Helleöinä talkkia suositellaan levitettäväksi lakanoihin, ­jotta ne eivät hiostu. Talkkia voi kokeilla myös ihokarvojen ajelemisen jälkeen ehkäisemään ihon ärtymistä ja tulehtumista.

Viime vuosina keskustelua on herättä­nyt talkkien alkuperä, kun lääkejätti Johnson&Johnsonin suositun ­vauvantalkin todettiin sisältäneen syöpää aiheuttavia ­asbestijäämiä. Yhtiö tuomittiin miljoona­korvauksiin, ja talkin myynti lopetettiin.

Nykyään monet suosivat talkin sijaan talkin tavoin toimivia maissijauhovalmisteita. Kaksi toimituksen testissä olleista tuotteista on maissijauhovalmisteita, yksi taas perinteinen talkki, joka on kehitetty ja valmistettu Suomessa. Lue kokemukset alta!

Lue myös: Pitääkö alumiiniton deodorantti hajut loitolla? Toimitus testasi kolmea alumiinitonta dödöä

Maissitärkkelysjauhe tuoksuu laventelilta

Neal’s Yard Remedies Lavender & Tea Tree Body Powder, 10,90 €

Neal’s Yard Remedies Lavender & Tea Tree Body Powder

Kuva: Valmistaja

Pullo on leväyttänyt jauhetta kaappiin jo ennen ensimmäistä käyttökertaa. Korkki aukeaa helposti vahingossa. Tätä teepuuta ja laventelia sisältävää maissitärkkelysjauhetta valmistetaan niille, jotka eivät halua käyttää perinteistä talkkia. Sitä suositellaan erityisesti urheilun jälkeen.

Jauhe kannattaa levittää puhtaalle iholle, jotta ihoon ei muodostu tulehduksia. Levitän sitä käsiin ja jalkoihin ennen joogatuntia, sillä käteni ja jalkani hikoilevat ja liukuvat joogamatolla.

Tuoksu on ihana, ja otteeni ­pitää paremmin kuin yleensä. Jauhe jättää mattoon valkoisia jälkiä, jotka lähtevät parilla pyyhkäisyllä.

Kotimainen vartalotalkki on toimiva perustuote

Yliopiston apteekin YA-talkki, 4,75 €

Yliopiston apteekin YA-talkki

Kuva: Valmistaja

Tämä purkki on koruton, mutta käytössä täydellinen. Jykevä muovikorkki lukittuu paikoilleen, ja talkkipullon uskaltaa ottaa mukaan vaikka käsilaukkuun.

Annostelija on maltillinen, joten uskallan ripotella jauhetta purkista suoraan siihen nivusen kohtaan, jonka tiedän hankautuvan hikisen päivän aikana alushousujen reunaa vasten. On helpottavaa, kun mikään pöksyissä ei kirvele tai satu.

Tuote on kehitetty ja valmistettu Suomessa. Se on perustalkki, tuoksuton ja väritön, mutta sitäkin toimivampi.

Lue myös: Jalkahiki häiritsee etenkin kesäisin – listasimme 7 keinoa, joilla ongelma pysyy kurissa

Unitalkki helpottaa hikisiä öitä

Lushin Sleepy dust -vartalopuuteri, 11,95 €

Lushin Sleepy dust -vartalopuuteri

Kuva: Valmistaja

Violetin väristä jauhetta voi sirotella iholle tai lakanoihin helpottamaan hikisiä öitä. Tuoksu on hyvin voimakas ja laventelinen, ja sen kerrotaan edistävän rauhallista unta. Tuote ei ole perinteistä talkkia vaan maissijauhovalmistetta, johon on lisätty lukuisia raaka-aineita.

Kesäyö vaalean violetin jauhon koristamissa lakanoissa on vähän vähemmän hikinen kuin ilman sitä. Puuteri tuntuu viilentävän ihoa mukavasti eikä jätä pysyviä tahroja lakanoihin. Voimakas tuoksu ei vaivaa, mutta herkempää se saattaa häiritä.

Lue myös Anna.fi: Talkki on mahtava ja edullinen kauneudenhoitotuote! 10 yllättävää tapaa käyttää vauvatalkkia

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 16/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vartalotalkki on superaine, joka auttaa niin yöhikoiluun kuin hankautuviin reisiinkin – testasimme 3 tuotetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X