Liikunta

Oletko huomannut käveleväsi hitaammin kuin ennen? Tästä syystä kävelynopeus hidastuu, kun ikää karttuu

Liian nopeat liikennevalot vai liian hitaat jalat? Iäkkäällä kävelyvauhti hidastuu ja kadun ylittäminen vaikeutuu – varsinkin jos jumppa jää.

Jos jaloilla pääsee eteenpäin 0,8–0,9 metriä sekunnissa ja lähtee ylittämään tietä heti vihreän valon vaihtuessa, ainakin Helsingissä ehtii ajoissa tien yli. Nuorelle ja terveelle ihmiselle se ei tee tiukkaa, mutta huonosti liikkuvalle iäkkäälle voi tulla liikennevaloissa kiire. Kävelyvauhti hidastuu iän karttuessa.

”Keskushermosto säätelee kävelyvauhtia, ja käskyjen kulku aivoista jalkoihin hidastuu iän myötä”, terveystieteiden tohtori Marjo Rinne tietää.

Keho tottuu tietynlaiseen liikkeeseen ja liikenopeuteen. Jos keski-iässä vaihtaa juoksun vallan kävelyyn, myöhemmin jalkoihin voi olla vaikea saada vipinää.

Lue myös: Laihdu kävelemällä: Asiantuntija kertoo kuinka onnistut

Juoksupyrähdykset kuivalla maalla ja vedessä, nopeat tanssit ja pyöräilyspurtit ovat hyviä keinoja pitää jalat vikkelinä. Ne parantavat myös kestävyyskuntoa, joka huonona hidastaa matkantekoa.

”Kävelyvauhtia voi kasvattaa sekin, että kuuntelee kävellessä kuulokkeista nopeatempoista musiikkia.”

Testaa kävelyvauhti kellon kanssa

Kävelynopeus on kytköksissä iäkkään ihmisen yleiseen toimintakykyyn. Kun kävelyvauhti hidastuu, itsenäinen pärjääminen vaikeutuu.

Kävelynopeus heikkenee vähitellen. Keski-ikäinen nainen reippailee viidestä kuuteen kilometriä tunnissa, mutta 70-vuotias ehtii taivaltaa tästä vain puolet.

Omaa kävelynopeutta kannattaa aika ajoin testata sekuntikellon avulla.

Rinne antaa ohjeen:

”Mittaa, kauanko sinulta menee kymmenen metrin kävelyyn. Jaa matka ajalla. Saat kilometrivauhtisi, kun kerrot tuloksen luvulla 3,6.”

Lihaksiin voimaa ja nilkkaan notkeutta

Kolmipäisen pohjelihaksen kunto vaikuttaa merkittävästi kävelynopeuteen. Jos se on heikko, nilkan ojennus ja askeltyöntö jäävät vajaiksi. Askelpituus lyhenee, vauhti hidastuu ja kävely muuttuu töpöttelyksi.

Pohkeisiin saa voimaa varpaille nousuilla. Jos se tekee tasaisella alustalla tiukkaa, suuntaa portaisiin.

”Astu päkiät portaalle, jätä kanta sen ulkopuolelle. Paina kantaa alas ja nosta ylös sen verran kuin pystyt.”

Lue myös:  7 liikkeen treeni kehittää monipuolisesti koko alavartaloa

Nilkan liikkuvuudesta tulee myös huolehtia. Kaikki nilkan koukistus- ja ojennusliikkeet sekä pyöritykset ylläpitävät liikkuvuutta. Pohjelihaksen tai säären etupuolen venytysliikkeet toimivat myös nilkan liikkuvuuden ylläpitämisessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko huomannut käveleväsi hitaammin kuin ennen? Tästä syystä kävelynopeus hidastuu, kun ikää karttuu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.