Liikunta

Voiko saunomalla laihduttaa? Asiantuntija vastaa – ja paljastaa, miksi painijat saunovat ennen otteluita

Painijat pudottavat usein painoaan saunomalla ennen ottelua. Toimiiko tämä kaikille? 

Laihduttaako saunassa käyminen, Terveystalon ravitsemusterapeutti Katja Nissinen?

”Jokainen terve ihminen hikoilee. Hikeä syntyy, kun keho yrittää viilentää itseään. Saunassa hikoileminen ei laihduta, vaikka se voi tiputtaa painoa.

Esimerkiksi painijat saattavat pudottaa painoaan saunomalla ennen ottelupunnitusta. Silloin kehosta katoaa kuitenkin vain nestettä, ei rasvaa. Pudonnut paino tulee vettä juomalla takaisin.”

Lue myös: Sauna voi olla myös vaaraksi – tarkista tästä, kuulutko riskiryhmään

Kestävällä tavalla kevyemmäksi

”Liikunnan aikana lihakset tuottavat lämpöä ja aiheuttavat hikoilua. Samalla, kun liikunta kuluttaa energiaa, se tuottaa myös iloa ja hyvää oloa.

Paino ja painoindeksi eivät välttämättä kerro terveydestä kovin paljoa. Painoindeksi ei ­huomioi esimerkiksi kehon lihasmassaa. Ylipainoiseksi luokiteltu voi olla liikunnallisesti hyvinkin aktiivinen.

Varsinaista aktiivista laihduttamista, vaa’an lukujen tuijottamista tai tiukkojen painotavoitteiden asettamista ei kannata harrastaa. Parempi keino on keskittyä päivittäisiin elämäntapoihin, yksi muutos kerrallaan.

Kannattaa esimerkiksi lisätä jokaiselle aterialle vähän enemmän kasviksia, hedelmiä tai marjoja, suosia täysjyväviljaa tai hankkia hyvä olo ja hiki reippaalla kävelyllä.”

Lue myös: Alasti vai pyyhe päällä? Naisten vuoro vai sekasauna? Näitä kysymyksiä useimmat löylyyn menijät joutuvat pohtimaan

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 26/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko saunomalla laihduttaa? Asiantuntija vastaa – ja paljastaa, miksi painijat saunovat ennen otteluita

Ale

Pystyn samaistumaan näihin kaikkiin 😀

Sinun täytyy kommentoidaksesi.