Liikunta

Pilates voi auttaa selkäkipuihin ja sopii hyvin henkilölle, joka ei ole liikkunut paljoa aiemmin – millainen laji oikein on?

Pilates on loistava liikuntamuoto, joka parantaa nivelten liikkuvuutta ja kehittää vartalonhallintaa. Miten pilates ja jooga eroavat toisistaan?

Pilates on kehonhallinnan ja kehonhuollon menetelmä, joka kehittää ihmistä monipuolisesti. Pilateksessa huomioidaan kehon ja mielen yhteys. Se on lempeä liikuntamuoto, vaikka siinä joutuukin ponnistelemaan ja tekemään töitä.

Suomen pilatesyhdistys ry:n puheenjohtaja Kati Kauravaara vastasi kysymyksiimme pilateksesta.

1. Mitä hyötyä pilateksesta on?

Pilates on kokonaisvaltainen harjoitus, joka palvelee sekä kehoa että mieltä. Pilates vahvistaa keskivartalon lihaksistoa ja harjoituksen kohteena olevien lihasten voimaa sekä parantaa nivelten liikkuvuutta. 

Harjoitukset myös sekä kehittävät vartalonhallintaa ja kehotietoisuutta että tukevat mielen hyvinvointia. Pilateksessa pysähdytään tähän hetkeen, mikä harjoittaa samalla myös hyväksyvän tietoisen läsnäolon taitoa.

2. Mitä muita terveydellisiä hyötyjä pilateksella on?

Tutkimusten avulla on pystytty todistamaan, että pilates auttaa tehokkaasti selkäkipuihin. Pilates aktivoi alaselkää tukevia syviä lihaksia, jotka ovat usein selkäkivun kannalta keskeisessä roolissa.

”Pilateksen avulla ihminen saa ikään kuin kehon oman korsetin tukemaan myös selkää”, sanoo Kauravaara.

Lue myös: Treenaa lantionpohjaa ja syviä lihaksia pilatespallolla! Nämä 2 liikettä sopivat aloittelijallekin

3. Miten pilates eroaa joogasta?

Yleisellä tasolla pilateksessa ja joogassa on paljon samoja elementtejä. Molemmat ovat harjoitusmenetelmiä, joissa keho ja mieli ovat läsnä harjoituksessa. Sekä joogassa että pilateksessa liikkeet tehdään hengityksen tahtiin, ja yleensä kummassakaan ei käytetä musiikkia.

Isoin ero joogan ja pilateksen välillä lienee se, että siinä missä joogan juuret ulottuvat vuosituhansien takaiseen joogafilosofiaan, pilates pohjautuu sen kehittäjän Joseph Pilateksen (1883–1967) ajatuksiin kehon toiminnasta, kehon ja mielen yhteistyöstä, kehon kokonaisvaltaisesta kehittämisestä ja säännöllisen harjoittelun merkityksestä.

Joogassa pysytään usein pidempään asanoissa eli jooga-asennoissa, ja pilates puolestaan on usein joogaa dynaamisempaa. Lisäksi pilateksessa keskeistä on matolla tehtävän harjoituksen lisäksi harjoittelu pilateslaitteilla, joista useimmat toimivat jousivastuksella.

4. Mitä välineitä pilateksessa käytetään?

Pilates on ensisijaisesti laiteharjoittelua, ja maton voi ajatella olevan yksi pilateslaite. Pilates on kuitenkin tuotu alun perin Suomeen mattoharjoitteluna, ja sen vuoksi pilateslaitteet voivat olla suurelle osalle tuntemattomampia.

Pilateslaitteista useimmat toimivat jousivastuksella, mikä liikkeestä ja vastuksesta riippuen voi helpottaa liikkeiden tekemistä tai tuoda liikkeisiin lisää vastusta ja haastetta.

Mattoharjoittelussa voidaan käyttää myös pienempiä apuvälineitä, kuten esimerkiksi pilatesrengasta tai pilatesrullaa.

Henkilö reformer-laitteessa.
Pilateksessa käytettävä Reformer-laite on sänkymäinen kehikko, jonka pohjana on pyörillä liikkuva kelkkaosa. Kelkka kiinnitetään jousiin, jotka toimivat harjoitteluvastuksina. © Mervi van Veldhoven

5. Saako pilateksesta hikiliikuntaa?

Pilateksesta saa hyvin kevyttä ja helppoa ja siten aloittelijalle sopivaa, mutta siitä voi tehdä myös todella rankan ja keholle haastavan harjoituksen.

”Kun puhutaan edistyneiden pilateksesta, tunneilla saa tehdä töitä ihan kunnolla ja hien saa pintaan”, kertoo Kauravaara.

Pilates ei kuitenkaan ole verrattavissa esimerkiksi aerobiseen liikuntaan, koska pilateksessa harjoitetaan niukasti sydän- ja verenkiertoelimistöä. Siten pilateksen rinnalla olisi hyvä myös harrastaa muuta liikkumista, esimerkiksi kävelyä, uintia tai juoksua.

6. Millaisia pilatestunnit ovat?

Pilatestunnit ovat usein pienryhmätunteja tai yksilöohjausta. Pilatestunneilla eri välineillä pyritään saamaan harjoitteluun vaihtelua.

Pilatestunneilla ohjaaja valitsee asiakkaan tarpeiden mukaan harjoitukset laitteissa ja matolla, ellei esimerkiksi ryhmätunti ole jo lähtökohtaisesti mattopilatestunti tai laitetunti.

Tunneille ihminen ei tarvitse mukaansa muuta kuin juomapullon ja liikuntaan soveltuvat vaatteet.

Henkilö kaarimaisessa pilateslaitteessa.
Kaarimaisissa pilateslaitteissa jousivastusten sijaan teho perustuu niiden kaarevaan muotoon, jonka avulla voidaan tukea ja haastaa tehokkaasti kehon voima- ja liikkuvuusominaisuuksia. © Mervi van Veldhoven

7. Kuinka monta kertaa viikossa kannattaisi käydä tunneilla?

Tyypillisesti ihmiset käyvät pilatestunneilla 1–2 kertaa viikossa. Pilatesta voi ajatella myös kehonhuoltona, jolloin se tukee hyvin muita liikuntaharrastuksia.

”Kannustankin ihmisiä tekemään pilateksen lisäksi muuta liikuntaharjoittelua, jotta keho saa monipuolisesti ärsykkeitä ja kehittyy kokonaisvaltaisesti”, sanoo Kauravaara.

8. Voiko pilatesta harjoitella kotona?

Kyllä voi. Pilateksessa on paljon liikkeitä, joita voidaan tehdä vain maton avulla kotiolosuhteissa.

Kaikkien ihmisten ei kuitenkaan ole helppo harrastaa kotona omatoimisesti liikuntaa, sillä kotona on usein muita häiriötekijöitä. Treenaamisen aloittamisen kynnys kannattaa pitää matalana ja esimerkiksi tunnin treenin sijaan tehdä aluksi vaikka vain kymmenen minuutin harjoituksia. 

Lue myös Anna.fi: Aloittelijan helppo pilatestreeni kehittää keskivartaloa ja vie vain 15 minuuttia – katso myös ohjattu videoharjoitus!

9. Kenelle pilates sopii?

Pitkän pilatesohjaajakoulutuksen käynyt ohjaaja pystyy räätälöimään pilatesharjoituksen aina asiakkaalle sopivaksi. Siten pilates sopii kaikille.

Pilateksesta saa hyvän harjoituksen esimerkiksi selkäkipuisille tai henkilöille, jotka eivät ole liikkuneet paljoa aikaisemmin. Myös eri lajien urheilijoille pilates on hyvä oheisharjoittelumuoto oman lajin lisäksi.

Ryhmä tekee liikettä cadillac-pilateslaitteella.
Cadillac on pilateslaitteista suurin. Sen perustana on sänkymäinen patja, jonka ympärillä on metallinen kehikko, johon kiinnittyy eri vahvuisia jousia ja tankoja. © Mervi van Veldhoven

10. Onko pilates kallis harrastus?

Yksityisillä pilatesstudiolla mattoryhmätuntien hinnat ovat noin 15–25 euroa tunnilta ja laiteryhmätuntien osalta 20–35 euroa tunnilta. Tunteja voi myös saada edullisemmin esimerkiksi voimisteluseurojen kautta tai kansalaisopistoilta.

Tällä hetkellä laitepilatesta voi harrastaa lähinnä suuremmissa kaupungeissa, mutta mattopilatestunteja järjestetään myös pienillä paikkakunnilla.

Lue myös: Jooga auttaa stressinhallinnassa ja alentaa verenpainetta – listasimme joogan 7 uskomatonta terveyshyötyä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pilates voi auttaa selkäkipuihin ja sopii hyvin henkilölle, joka ei ole liikkunut paljoa aiemmin – millainen laji oikein on?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.