Hyvinvointi

Metsätieteilijä Mirja Nylander löytää metsästä rentouttavaa energiaa: "Metsä paransi masennukseni"

Metsätieteilijä Mirja Nylanderin elämä muuttui patikointireissulla. Vanha petäjä opetti, että puut auttavat ylläpitämään hyvää oloa.

”Elämäni romahti viitisentoista vuotta sitten pala palalta kokonaan. Olin tehnyt monta vuotta töitä luontomatkailun edistämiseksi Suomessa, ja se piti minut liikkeellä 250 päivää vuodessa. Lopulta uuvuin jatkuvaan reissaamiseen niin, että minun oli pakko irtisanoutua.

Olin myös myymässä rakennuttamaani taloa Savonlinnassa. Myyntivaiheessa kävi ilmi, että talon perustukset ja kattorakenteet oli rakennettu väärin. Olin vastuussa niiden korjauttamisesta ja jouduin ottamaan ison lainan. Sain talon myydyksi, mutta velkataakka tuntui raskaalta.

Utuinen metsä

Olin myös revähdyttänyt pohjelihakseni pahasti sulkapallossa, minkä jälkeen akillesjänteeni tulehtui, ja jouduin puhdistusleikkaukseen. En pystynyt kunnolla liikkumaan pariin vuoteen.

Samaan aikaan isäni sairastui Alzheimerin tautiin. Vain vähän yli vuoden kuluttua hän joutui laitoshoitoon. Oman vanhemman taantuminen harhaiseksi oli iso järkytys. Vähän ajan päästä äitini ajoi pahan kolarin. Neljän vuoden aikana koin niin monta vastoinkäymistä, että vanhasta iloisesta minästäni oli ainoastaan kuori jäljellä. Menetin luottamuksen sekä itseeni että elämään.

Luonnon energiaa petäjästä

Sisareni Kati näki, miten lopussa olin, ja kutsui minut viikoksi patikoimaan Ylläkselle. Viimeisenä vaelluspäivänä tunsin yhtäkkiä vahvan sisäisen kutsun poiketa polulta ja lähteä kävelemään mäkeä ylös. Noin kilometrin jälkeen tulin suuren, majesteetillisen petäjän luo. Arvioin sen olevan 600–700-vuotias. Kartiomaisesta latvuksesta näin, että vanha mänty kasvoi edelleen pituutta.

Sitten tajusin, että juuri se puu oli kutsunut minua luokseen. Puu käski minun jäädä seisomaan paikalleni ja rentouttamaan kädet kylkien viereen, jotta se voisi valuttaa energiaa minuun. Sitten tunsin, miten energia virtasi välillämme, ja oloni virkistyi nopeasti. En ollut koskaan aiemmin kokenut mitään vastaavaa.

Kati katseli minua vieressä epäuskoisena. Hän sanoi, että aloin suorastaan loistaa.

Metsän parantava vaikutus

Tapaaminen petäjän kanssa mullisti elämäni. Metsätieteilijänä minulla oli siihen asti hyvin teknistieteellinen maailmankuva. Olin tottunut laskemaan puiden kuutiomääriä ja paljonko niistä voisi saada rahaa.

Yhtäkkiä olin tuntemattoman edessä. Ymmärsin, että puilla on vaikutuksia, joista en tiennyt mitään. Vanha petäjä oli vienyt uupumukseni, ja halusin ymmärtää, miten. Lähdin etsimään lisätietoa metsien terveysvaikutuksista.

Keräsin tietoja monelta tieteenalalta ja yhdistin niitä. Vakuutuin koko ajan enemmän metsän parantavista vaikutuksista. Opin muun muassa, että lehtien vihreän värin aallonpituus hoitaa sydämen aluetta. Siksi metsässä liikkuminen rauhoittaa tunteita. Lisäksi aurinkoinen mäntykangas erittää paljon haihtuvia öljyjä, terpeenejä. Ne vaikuttavat hajuhermojärjestelmään, ja se vaikuttaa aivoalueisiin, jotka tasapainottavat hormonijärjestelmää sekä parantavat muistia ja mielialaa.

Mirja Nylander
Metsätieteilijä Mirja Nylander löytää metsästä rentouttavaa energiaa. Hän ohjaa muitakin metsäkellintään eli hyödyntämään metsän terveysvaikutuksia. Vuosi sitten Mirja muutti asumaan porotilalle Kuusamoon.

Täytyy oppia antamaan anteeksi

Ahmin tietoa ja samalla palasin metsään. Kiipeilin ja istuin puissa niin kuin lapsena. Haistelin metsän tuoksua ja hengitin sen syvän vihreää väriä itseeni. Söin mustikoita ja muita metsän antimia. Oloni oli energisempi kuin aiemmin. Tunsin kuitenkin itseni edelleen katkeraksi kaikista kokemistani vastoinkäymisistä. Rukoilin Taivaan Isää näyttämään minulle tien eteenpäin.

Eräänä päivänä mieleeni juolahti oivallus, että minun täytyy oppia antamaan anteeksi. Siihen asti olin syyttänyt muita elämäni vastoinkäymisistä. Silloin ymmärsin, että olen itse vastuussa hyvinvoinnistani. Minun piti oppia sanomaan ”Kyllä” asioille, joita halusin elämääni ja samalla päästää irti vanhasta surusta.

Kysyin itseltäni joka päivä, mitä haluaisin lisätä elämässäni. Sanoin ”Kyllä” tietoiselle metsässä olemiselle, lasten kanssa vietetyille hetkille ja omalle henkiselle kasvulle. Aloin sanoa ”Kyllä” elämälle.

Samalla aaltopituudella metsän kanssa

Olen virittäytynyt noin kymmenen vuoden ajan yhä enemmän metsän aallonpituuksille. Sisäinen rauhani on syventynyt, ja luotan taas itseeni ja elämään. Asiat ovat juuri niin kuin niiden pitää ollakin. Minulla on energiaa tehdä asioita, joita rakastan.

Nykyään ohjaan muille tietoisuustaitoja, joilla metsän terveysvaikutuksia voi hyödyntää. Kutsun sitä metsäkellinnäksi. Haluan jakaa oivalluksiani muiden kanssa ja käyn ohjaamassa ihmisiä ympäri Suomea.”

Juttu on julkaistu Kotiliesi 12/2017 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Metsätieteilijä Mirja Nylander löytää metsästä rentouttavaa energiaa: "Metsä paransi masennukseni"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.