Hyvinvointi

Mikä ihmeen PCOS? Joka viides nainen kärsii tästä huonosti tunnetusta oireyhtymästä

PCOS, eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, on hormonaalinen ja metabolinen oireyhtymä, josta kärsii jopa 20 prosenttia naisista. Huonosti tunnettu oireyhtymä altistaa esimerkiksi diabetekselle ja voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

PCOS (polycystic ovary syndrome), eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, ei ole sairaus, vaan nimensä mukaisesti oireyhtymä. Laukaisevia syitä ei tunneta, mutta taustalla saattavat vaikuttaa geneettiset tekijät.

Asiantuntijat pitävät oireyhtymää alidiagnosoituna, sillä se voi sekoittua esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan tai ylipainon aiheuttamiin oireisiin. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä kärsiviä naisia uskotaan kuitenkin olevan noin viidesosa koko väestöstä.

Miten PCOS oireilee?

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä aiheuttaa usein kuukautishäiriöitä tai kuukautisten poisjäämistä, mistä voi seurata lapsettomuutta. Se diagnosoidaankin usein silloin, kun nainen hakeutuu lapsettomuushoitoihin.

Karvoituksen liikakasvu ja akne ovat yleisiä oireita. Lisäksi oireyhtymä voi aiheuttaa psyykkistä stressiä, ja aineenvaihdunnan häiriöitä.

70–80 prosenttia oireyhtymästä kärsivistä on ylipainoisia. Tutkijat eivät tiedä, aiheuttaako PCOS painonnousua, vai toisinpäin. Yhteys on kuitenkin olemassa.

Lue myös: Tiia ja Pirja-Liisa kertovat, millaista on elää naisten yleisimmän hormonihäiriön, PCOS:in kanssa, jota edes lääkärit eivät tunne kunnolla: ”Tuntuu, ettei oireita oteta tosissaan”

Miten oireyhtymä todetaan?

Kahden kolmesta oireesta on toteuduttava, jotta PCOS voidaan diagnosoida:

On mahdollista, että yksi henkilö kärsii kaikista yllä luetelluista oireista, jolloin puhutaan PCOS:n vaikeammasta esiintymismuodosta.

Mitä riskejä PCOS:aan liittyy?

PCOS:aan liittyy monia terveysriskejä, joista useimmat liittyvät aineenvaihduntaan ja raskausajan komplikaatioihin.

Oireyhtymästä kärsivällä naisella on useita metabolisia riskitekijöitä: lihavuus, insuliiniresistenssi, raskausdiabetes ja diabetes, metabolinen oireyhtymä, aivohalvaus, rasvamaksa ja uniapnea.

Raskausajan mahdollisia komplikaatioita ovat korkea verenpaine, raskausmyrkytys, ennenaikainen synnytys, pienipainoinen lapsi sekä synnytyskomplikaatiot.

Muita terveysriskejä ovat kohdun limakalvosyöpä, tuki- ja liikuntaelinvaivat, astma, migreeni, ahdistuneisuus, masennus, syömishäiriöt ja kehonkuvan häiriöt.

PCOS on hormonaalinen ja metabolinen oireyhtymä.

Miten oireyhtymää hoidetaan?

Oireyhtymään ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voitaan hoitaa tehokkaimmin painonhallinnan avulla. Ylipainoisen PCOS:sta kärsivän naisen tulisikin pyrkiä pudottamaan ainakin 5–10 prosenttia painostaan sopivan ruokavalion ja liikunnan avulla. Tämä voi normalisoida munasarjojen toimintaa. Normaalipaino säästää myös oireyhtymästä kärsivää sokeriaineenvaihdunnan häiriöiltä.

Lisäksi oireiden hoitona käytetään usein yhdistelmäehkäisyvalmisteita, mikäli raskaustoiveita ei ole. Valmisteista tulisi suosia erityisesti niitä vaihtoehtoja, joilla on antiandrogeenisia, eli mieshormonin tuotantoa ehkäiseviä vaikutuksia.

Tupakointi pahentaa PCOS:n oireita, joten se on syytä lopettaa.

Voiko oireyhtymästä kärsivä saada lapsia?

Raskautta toivovalle on tarjolla lapsettomuushoitoja, jotka tepsivät usein hyvin. Jos kuukautiset ovat jääneet pois, ovulaatio täytyy saada aikaan keinotekoisesti.

Tuoreet tutkimukset ovat antaneet lupaavia tuloksia inositolin käytöstä ennen raskautta ja raskauden aikana. Inositolin säännöllinen käyttö voi vähentää testosteronin tuotantoa, parantaa kuukautiskiertoa sekä lisätä hyvän kolesterolin ja vähentää huonon kolesterolin määrää.

Inositolia tulisi ottaa kaksi kertaa päivässä siten, että yksi annos koostuu kahdesta grammasta myo-inositolia ja 50 milligrammasta d-chiro-inositolia.

Asiantuntijoina toimivat munasarjojen monirakkulaoireyhtymän tutkimukseen erikoistuneet dosentti Terhi Piltonen ja lääketieteen tohtori Pedro-Antonio Regidor.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä ihmeen PCOS? Joka viides nainen kärsii tästä huonosti tunnetusta oireyhtymästä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.