Hyvinvointi

Näin ikä harventaa hampaita – vuosien karttuessa hampaiden hoito on entistä tärkeämpää 

Yhä useampi ikääntyvä jättää vuosittaisen käynnin hammaslääkärin pakeilla väliin. Se ei kannata, sillä iän myötä hoidontarve kasvaa.

Iän karttuessa suusairauk­sien riski kasvaa. Hampaat alkavat myös kellertää, mikä johtuu muutoksista verenkierrossa.

Nuorten hampaissa on laaja ydinontelo. Verenkierto kuultaa läpi, ja hampaat ovat sinertävän valkoiset. Iän myötä hammasluu tiivistyy, ydinontelo kutistuu ja verenkierto vetäytyy kohti juurta. Hampaiden luontainen kellertävä väri tulee näkyviin.

Vanhemmiten ikenet voivat vetäytyä, mikä näkyy hammasvälien kasvuna. Suu saattaa myös kuivua.

Lue myös: Kuivuuko suu? Suun kuivuminen voi johtua yllättävistäkin asioista – näin vaivaa hoidetaan

Harjaus unohtuu monelta

Monella yli 50-vuotiaalla olisi parannettavaa hampaiden omahoidossa, tietää suu- ja leukasairauk­sien yliopistonlehtori, hammaslää­käri Päivi Siukosaari.

Suomalaiset harjaavat yllättävän huonosti hampaitaan. Yli 75-vuotiaista miehistä alle puolet harjaa hampaansa kaksi kertaa päivässä, naiset vähän useammin.

”Kun syljeneritys vähenee ja sen seurauksena reikiintymisen ja ientulehduksen riski kasvaa, hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä, hammasvälien puhdistus päivittäin ja säännölliset hammaslääkärikäynnit voivat pelastaa paljon.”

On tyypillistä, että iän lisääntyessä hammaslääkärikäynnit vähentyvät. Hammaslääkärin karttelu on kuitenkin virhe.

”Erityisesti suuret ikäluokat, joille on tehty vuosien varrella paljon korjaavaa hoitoa, tarvitsevat hammaslääkärin, joka tuntee heidän ­suunsa tilanteen. Tuttu lääkäri huomaa ajoissa, jos tilanne muuttuu, ja voi hoitaa jo sairauksia, kun ne ovat vielä pienimuotoisia.”

Lue myös Anna.fi: Voiko vichyä juoda hampaiden pesun jälkeen? Suuhygienisti vastaa

Kruunulla hampaalle lisää käyttöikää

Nykyään hampaiden kariesvaurioita pysäytetään fluorilla ja korjataan muovipaikoilla. Suurten ikäluokkien nuoruudessa paikattiin helposti lohkeavalla amalgaamilla. Kun se lohkeaa monta kertaa, hammaslääkäri ehdottaa tilalle kruunua.

”Kruunu on kalliimpi kuin paikka, mutta sillä voi saada paljon paika­tulle hampaalle vuosia käyttöikää.”

Siukosaaren mielestä ikääntyneilläkin on oikeus puhtaaseen ja kauniiseen, kivuttomaan suuhun.

”Toivoisin, että lapset auttaisivat ikääntyneiden vanhempiensa hammashoidossa. Jos muistissa on ongel­mia tai käden motoriikka on huono, puhdistamisessa tarvitaan apua. Hampaat eivät ikääntyneillä usein oireile ennen kuin on liian myöhäistä, mikä saattaa johtaa hampaiden menetykseen.”

Suusta näkee, miten suomalaisella menee. Vaikka terveydenhuolto kuuluu kaikille, hampaat hoidetaan itse, esimerkiksi implantti, joka tulee maksamaan pitkälti yli 3 000 euroa.

Suusta näkee, miten suomalaisella menee. Vaikka terveydenhuolto kuuluu kaikille, hampaat hoidetaan itse, esimerkiksi implantti, joka tulee maksamaan pitkälti yli 3 000 euroa. Miksi suun terveys maksetaan omasta kukkarosta? Lue Kotilieden laaja reportaasi aiheesta tästä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 2/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin ikä harventaa hampaita – vuosien karttuessa hampaiden hoito on entistä tärkeämpää 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.