Hyvinvointi

Näin selviät yksinäisyyden tunteesta, kun lapset ovat exälläsi - lue 8 vinkkiä!

Ikävä voi kalvaa sisintä, kun eron jälkeen lapsi viettää aikaa toisella vanhemmallaan. Listasimme keinot, jotka auttavat sinua kun kaipuu iskee.

Lähes kaikki lapsiperheiden vanhemmat haaveilevat joskus omasta useamman päivän vapaasta. Mutta jos lapseton vapaa-aika tuleekin eron jälkeen sinusta riippumattomina ja määrättyinä ajankohtina, ikävä lasta kohtaan voi olla lohduton.

Etenkin heti eron jälkeen muutos tuntuu monesta pahalta ja yksinäisyys kalvaa, kun lapsi lähtee viikonlopuksi exän luokse.

”Ottaa oman aikansa sopeutua ja luoda omat rytmit näin valtavaan elämänmuutokseen. Totta kai jokainen kokee sen eri tavalla, mutta tässä pätee vanha klisee: aika auttaa”, kannustaa tunneterapeutti ja hyvinvointivalmentaja Elina Jaatinen.

Mutta miten yksinäisyyden tunteen kestää, kun lapset ovat toisella vanhemmallaan? Tässä Elinan keinoja kaipuusta selviytymiseen:

1. Ole rehellinen

Ole rehellinen tunteissasi: johtuuko paha mielesi todella ikävästä lasta kohtaan vai kumpuaako suru päättyneestä suhteesta tai liitosta? Oletko mahdollisesti vain peloissasi kaikista muutoksista, jotka tapahtuvat elämässäsi?

Vai piileekö negatiivisten tunteiden takana kenties vihaa exäsi mahdollista uutta kumppania kohtaan, joka saattaa viettää viikonlopun lapsesi kanssa? Älä pura tätä lapseen, hän ei ole syypää tilanteeseen.

2. Huolehdi itsestäsi

Kun lapsi on poissa, keskity omaan hyvinvointiisi. Voit tehdä hyvällä omallatunnolla lempipuuhiasi ilman pelkoa siitä, että ajanvietteesi olisi pois yhteisestä ajasta lapsesi kanssa.

Käy leffassa, meditoi, nauti hemmotteluhoidoista, lue kirjaa, tee käsitöitä, kahvittele tai urheile niin paljon kuin sielusi sietää.

Paperista leikattu perhe, joka leikataan saksilla toisistaan

3. Aloita uusi harrastus

Oletko aina halunnut aloittaa jonkin uuden harrastuksen, mutta perhe-elämä aikatauluineen on kiilannut edelle?

Nyt on oivallinen hetki ilmoittautua ratsastustunnille, ranskan kielen alkeiskurssille, savityöpajaan tai kokkikerhoon. Tee asioita, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä.

4. Lepää

Huilaa ja nuku vaikka päiväunia. Kun saat akkusi ladattua, voit olla paras versio itsestäsi sitten kun lapsi taas palautuu luoksesi.

5. Nauti muiden läheistesi seurasta

Tapaa ystäviäsi, soittele vanhoille kavereillesi ja sovi yhteistä menoa. Entäpä yhteinen illanvietto omien vanhempiesi tai sisarustesi kanssa? Olisiko nyt vihdoin aikaa käydä morjenstamassa vanhaa tätiä?

Et ole yksin vaikka elämäntilanteesi onkin muuttunut!

6. Älä ole uhri

Älä heittäydy marttyyriksi tai uhriksi. Katkeruus ei auta sinua voimaan hyvin – päinvastoin. Ota tilanne mahdollisuutena kaikelle uudelle!

Lapsi juoksee autosta isänsä syliin.

7. Älä ripustaudu lapseen

Lapsi voi toisella vanhemmallaan paremmin, jos et ripustaudu lapseen eron hetkellä tai vollota räkä poskella, kun sanotte toisillenne hyvästit. Kohtaa ja käsittele kuitenkin omat tunteesi. Se on sinun prosessisi, joka täytyy käydä läpi.

Älä pommita lasta kaipuuviesteillä tai puheluilla vaan anna hänen nauttia yhteisestä ajasta exäsi kanssa.

Muista kuitenkin antaa lapsellesi lohtua ja empatiaa, jos hän osoittaa ikävää sinua kohtaan. Terve tunteiden näyttäminen on kaikissa tilanteissa enemmän kuin ok. Tämä auttaa myös lasta kohtaamaan omat tunteensa.

8. Ajattele lapsen etua

Muista, että lapselle on äärimmäisen tärkeää saada viettää aikaa myös toisen vanhempansa kanssa eikä se ole sinulta pois. On ennen kaikkea lapsesi, mutta myös sinun etusi, että hän luo hyvän ja läheisen suhteen molempiin vanhempiinsa.

Myös avoin kommunikaatio vanhempien kesken auttaa tilannetta valtavasti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin selviät yksinäisyyden tunteesta, kun lapset ovat exälläsi - lue 8 vinkkiä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.