Angela Ahola kävi sadoilla treffeillä ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan – ”Matkan varrella innostuin ja inspiroiduin”

Puolitoista vuotta, sadat treffit. Kirjailija Angela Ahola kertoo, mitä oppi kunnianhimoisesta deittailukokemuksestaan.

Kun psykologian tohtori ja kirjailija Angela Aholan pitkä parisuhde lastensa isään päättyi, hän päätti laittaa tunteensa peliin ja alkaa deittailla. Samalla mieleen heräsi idea: mitä jos deittailumaailmassa koetuista kokemuksista kirjoittaisi kirjan? 

”Tiesin, että jos kirjoitan deittailusta kirjan, pelkkä teoria ei riittäisi. Kirjan teossa pitäisi itse olla kokemassa ja tekemässä”, Angela Ahola kertoo.

Joten eron jälkeen hän ryhtyi toimeen. Angelan uusin teos Digirakkautta – opas onnistuneeseen nettideittailuun (Minerva Kustannus) ilmestyi syksyllä. Kirjaa varten Angela kävi puolentoista vuoden aikana sadoilla treffeillä. Treffit toimivat kirjassa taustamateriaalina, ja Angela itse koehenkilönä. Angela vietti tuntikausia eri deittisovellusten parissa ja kokeili erilaisia profiilikuvia ja esittelyjä. 

”Alussa ajattelin, että kokeilen ja deittailen jonkin verran. Matkan varrella kuitenkin innostuin ja inspiroiduin. Kun deittejä alkoi olla takana 60–70, aloin ajatella, että sata olisi hienompi numero kuin seitsemänkymmentä”, Angela nauraa.

Lue myös: Kannattaako Tinderiin mennä? Kokenut 42-vuotias käyttäjä kertoo parhaat vinkit Tinderiin

Mitä sadat treffit opettivat, Angela Ahola?

Vaikka kokemuksista syntyikin kirja, Angela painottaa käyneensä treffeillä rehellisesti omana itsenään.

”En istunut treffeillä tutkijana, joka analysoi ja observoi omia tunteitaan ja toisten käyttäytymistä. Tämä oli totisen totta hommaa, jossa omat tunteeni olivat pelissä. Jos rakkaus olisi tullut vastaan kolmansilla treffeillä, olisin tietysti lopettanut deittailun.”

Ihmiskoe sai kuitenkin jatkua, ja deittejä alkoi kertyä. Angela tapasi ihmisiä Suomessa, Ruotsissa ja ulkomailla. Hän kävi niin kävelytreffeillä, kahvilatreffeillä kuin lounastreffeillä. Joidenkin kanssa ensitreffit jäivät ainoiksi, kun taas toisten kanssa treffejä saattoi kertyä muutamatkin.

Kokemus oli Angelan mukaan intensiivinen. Se opetti paljon sekä deittailusta että itsestä.

”Alussa olin hauras ja epävarma, mutta matkan varrella olen saanut paljon itsevarmuutta. Vaikka en ole ikinä käyttänyt paljon aikaa miettien, että mitäköhän muut minusta ajattelevat, nyt mietin sitä vielä vähemmän.”

Ahkeran tapailu auttoi Angelaa hahmottamaan myös sen, millaista kumppania hän etsii. Kilttiä, lämmintä ja kohteliasta. Huumorintaju on tärkeää, samoin nöyryys. 

”Kun tiedän, mitä haen, tiedän myös mitä en hyväksy. Osaan nykyään katkaista suhteet nopeammin, jos joku ei jostain syystä tunnu hyvältä. Uskallan sanoa, että vaikutat mukavalta tyypiltä, mutta emme taida olla hyvä match.” 

Lue myös Seura.fi: Millaista on deittailu yli 50-vuotiaana? Maria, 51, latasi rohkeasti Tinderin avioeron jälkeen: ”Miehen löytäminen perinteisesti baarista ei ole enää niin helppoa”

Parisuhde tulee, jos on tullakseen

Teoksessaan Angela käy läpi nettideittailua lukuisista eri näkökulmista. Kirjassa käsitellään kaikki hyvän deittiprofiilin luomisesta ja erilaisista nettideittailijatyypeistä itse treffailuun – miten treffit kannattaa sopia ja milloin on tarpeen nähdä uudestaan.

”Tässä vaiheessa haluat varmaan tietää, olenko itse löytänyt jonkun”, Angela sanoo ja nauraa.

”En ole. En ole vielä ollut valmis uuteen parisuhteeseen.”

Yhdetkään treffit eivät kaduta Angelaa, sillä kaikki tapaamiset opettivat hänelle jotain. Hän kertoo olevansa kiitollinen kokemuksista sekä itsevarmuudesta, jonka on deittailun avulla saanut.

Angela uskoo, että parisuhde kyllä tulee, jos on tullakseen.

”Mutta siihen saakka elän hyvää elämääni. Minulla on ihanat lapset ja perhe, ja rakastan työtäni. Elän kiinnostavaa ja inspiroivaa elämää. En ole sinkkureppana, joka ei ole löytänyt ketään.”

Angela Aholan 5 vinkkiä deittailuun

1. Ota selvää, mitä etsit

Angelan mukaan deittailijoita on eri tyyppejä. Yksi hakee pitkäaikaista, toinen tilapäisempää, kolmas puhtaasti fyysistä suhdetta. On tärkeää tietää, mitä tyyppiä itse on. Silloin osaa paremmin etsiä kumppania, jolla on samanlaiset toiveet suhteelta.

2. Houkuttele oikeanlainen ihminen profiilillasi

Kun tiedät mitä etsit, voit räätälöitä deittiprofiilisi sen mukaan. Millaisia kuvia valitset? Entä millaisen esittelytekstin kirjoitat? Hyvä profiili lähettää vastapuolelle oikeanlaisia signaaleja, jolloin väärinkäsityksiltä vältytään helpommin. 

3. Swaippaile kuin Maajussille morsiamessa

Jos deittisovelluksessa pyyhkäisee vasemmalle jokaisen ehdokkaan ja jättää vastailematta viesteihin, saattaa tajuamattaan menettää potentiaalisen kumppanin.

”Voi olla, että jätät huomioimatta sen oikean ihan vain, koska hän oli niin saamarin huono ottamaan selfietä ja näyttää kuvissa tontulta.”

4. Sovi treffit!

Angelan mukaan ainainen kirjoittelu on turhaa. Ole rohkea ja sovi treffit kasvotusten. Vasta treffeillä osaat sanoa, onko välillänne mitään.

5. Anna aikaa

Haluatko kestävän, pitkän suhteen? Anna silloin deittailu- ja tutustumisvaiheelle aikaa.

Angela Aholan uusin teos Digirakkautta – opas onnistuneeseen nettideittailuun (Minerva Kustannus, 2020) julkaistiin syksyllä. 

Avainsanat

Keskustelu

Itsekkyyden huippu? Eukko tapaili miehiä ja kulutti heidän aikaansa vain saadakseen aineistoa kirjaansa. Ja kun ei tuntunut hyvältä katkaisi suhteen? Ihan vaan sellainen tiedoksi että elämä ei ole eikä tule olemaan pelkkää juhlaa varmaan kuninkaallisillakaan. Kannattaa laskeutua alas sieltä lasitornistasi ja tutustua itseensä, oppia rakastamaan sitä vikoineen ja puutteineen ja sitten tutustua toiseen ihmiseen.

Kommentoi juttua: Angela Ahola kävi sadoilla treffeillä ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan – ”Matkan varrella innostuin ja inspiroiduin”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X