rakastu puolisoosi uudelleen, rakastuminen, rakkaus, parisuhde, seksi

Rakastu puolisoosi uudelleen – näin se on mahdollista!

Läheisyyden ja kipinän hiipuminen saa parisuhteen tuntumaan ontolta. Tuttuun kumppaniin on kuitenkin mahdollista rakastua uudelleen hellyyden, flirttailun ja seksuaalisten seikkailujen avulla.

Parisuhteen huumaava symbioosivaihe kestää yleensä maksimissaan kolme vuotta. Tämän jälkeen tunteet tasaantuvat, ja kumppanista voi alkaa löytyä enemmän ärsyttäviä kuin hurmaavia piirteitä.

Puolisoonsa voi silti rakastua uudelleen vielä vuosien jälkeen. Liekin elvyttäminen helpottuu, kun ymmärrät, mikä rakkauden osa-alue kaipaa suhteessanne eniten töitä.

Lue myös: Pukeudu hyvin, ota siivooja, jaa rahat… Näin hoidat parisuhdettasi kuin ranskalaiset

Rakkaus on kiintymystä, vetovoimaa ja seksiä

Rakkauden voidaan ajatella koostuvan kolmesta pääaineksesta. Niitä ovat kiintymys, vetovoima ja seksi.

Ulkoisesti täydellinenkin suhde voi tuntua ontolta, jos jokin rakennuspalikoista puuttuu. Suhde voi olla täynnä henkistä kiintymystä, mutta eroottinen vetovoima on voinut hiipua. Joskus taas seksielämä voi olla aktiivista, mutta seksitön flirttailu ja läheisyys puuttuvat.

Pariskunta syksyisessä metsässä

Parisuhteen 3 kulmakiveä:

Kiintymys

  • Kiintymys sisältää pyrkimyksen läheisyyteen ja yhteisymmärrykseen.
  • Kiintymys on hellyyttä, hyväksymistä, ymmärtämistä, joustamista ja sitoutumista.
  • Kiintymystä ilmaiseva fyysisyys on esimerkiksi kädestä kiinni pitämistä, halailua ja silmiin katsomista.

Vetovoima

  • Vetovoima on kiinnostusta ja kiihottumista.
  • Vetovoima syntyy usein erilaisuuden luomasta jännityksestä ja uteliaisuudesta.
  • Vetovoimaan perustuva fyysisyys on vihjailua, keimailua, ihailua ja flirttiä. Se ei ole vielä seksiä, vaan henkistä esileikkiä, eleitä ja kevyttä koskettelua.

Seksi

  • Kiintymys ja vetovoima kuuluvat seksiin, mutta seksi on konkreettisempaa ja fyysisempää.
  • Seksi voi olla myös pelkkää tyydytykseen tähtäävää himoa.
  • Seksuaalinen koskettelu, puhe ja eleet ovat suorempia kuin hellittely ja flirttailu.

Hellyys ja yhdessäolo vahvistavat kiintymystä

Kiintymys on tärkeää etenkin pitkässä suhteessa ja raskaissa elämäntilanteissa. Henkinen vieraantuminen johtuu usein siitä, että läheisyys, hellyys ja keskustelu vähentyvät. Tällöin arkinen yhdessäolo ja toisen huomioiminen voivat elvyttää rakkautta tehokkaammin kuin elämyslomat ja seksivälineet.

Kiintymyksen elvyttämisen voi aloittaa kuuntelemalla toista. Kysy kumppanisi kuulumisia, ja kuuntele häntä keskittyneesti ja empaattisesti. Huomioi puolisosi hyvät piirteet ja teot, sillä se viestittää, että arvostat häntä. Pienistä asioista, kuten aamukahvista kiittäminen on helppo tapa ilmaista kunnioituksensa.

Kiireetön yhdessäolo tuo suhteeseen rauhaa, joka ravitsee kiintymystä. Käykää kävelyllä, kokatkaa tai saunokaa. Lisätkää hellän, seksittömän koskettelun määrää. Kaappaa puolisosi spontaaniin halaukseen ja anna hänelle aamu- ja iltasuukko.

Pariskunta metsässä

Läheisyys ja hellyys muistuttavat teitä henkisestä yhteydestänne ja auttavat luomaan sen uudelleen. Myös yhteisten etappien, kuten vuosipäivien tai lasten kehitysvaiheiden muistelu vahvistavat yhteenkuuluvuudentunnetta.

Vetovoima syntyy kiusoittelusta

Vetovoima on kipinöivää jännitystä, joka on voimakkaimmillaan suhteen alussa. Kumppani ei ole vielä tuttu, ja asiat, jotka ovat hänessä erilaisia, haastavia ja uusia, tuntuvat kiihottavilta.

Kipinän sammuminen johtuu usein siitä, että kumppanit yrittävät miellyttää toisiaan liikaa. Särmä ja erilaisuus, jotka tekivät puolisosta kiinnostavan, hiipuvat.

Itsenäisyyden vaaliminen parisuhteessa on tärkeää, jotta vetovoima ei laimennu. Huolehdi omasta jaksamisestasi, harrastuksistasi ja ystävyyssuhteistasi. Ole terveellä tavalla itsekäs, ja kannusta myös kumppaniasi tähän.

Myös hyvä seksuaalinen itsetunto pitää jännitettä yllä. Tee asioita, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi seksikkääksi. Tämä voi tarkoittaa yhdelle upeita alusvaatteita, toiselle hikistä salitreeniä.

Sukupuolirooleja ei kannata häivyttää täysin, jotta jännite ei laimennu. Tämä ei tarkoita sitä, että toinen olisi dominoiva perheen pää, toinen hoivaaja. Nainen voi vaikkapa pukeutua miehen iloksi vaatteisiin, joista tietää tämän pitävän. Mies taas tuntee itsensä maskuliiniseksi, kun hän saa avata naiselle oven ja auttaa takin tämän ylle.

Mielipide-eroja ja jännitteitä ei kannata pelätä liikaa. Pidä kiinni omista arvoistasi, äläkä pakota puolisoasi myötäilemään itseäsi kaikessa. Niin kauan, kun jännitteet eivät muutu pahoiksi riidoiksi, ne ruokkivat vetovoimaa.

Myös leikkisyys ja kiusoittelu luovat vetovoimaa. Yllätä kumppanisi illallisella tai vie hänet ajelulle paljastamatta määränpäätä. Iske hänelle silmää sukujuhlissa, hiero hänen jalkaansa pöydän alla ja kuiskaa hänen korvaansa jotain punastuttavaa.

Avoimuus ja kokeilut ruokkivat erotiikkaa

Joskus tyytymättömyys seksielämään kumpuaa läheisyyden ja vetovoiman puutteesta. Tällöin seksitön koskettelu, flirttailu ja yhteinen aika voivat elvyttää seksuaalisuutta.

Myös erilaiset halut, puhumattomuus ja kyllästyminen rasittavat seksielämää. Haluja voi sovitella yhteen tekemällä kompromisseja. Kummankaan ei tarvitse tehdä mitään, mikä tuntuu pahalta, mutta puolison kaikkia ehdotuksia ei kannata tyrmätä.

Jos haluista puhuminen on vaikeaa, seksuaalisen kommunikoinnin voi aloittaa äännähdyksillä ja eleillä. Näytä kumppanillesi kehonkielellä, mistä nautit. Tarkkaile myös hänen reaktioitaan ja vastaa niihin hyväilyilläsi.

Uusissa paikoissa ja asennoissa rakastelu voi piristää seksielämää. Myös lelut voivat tehdä seksistä nautinnollisempaa ja hauskempaa.

Seksissä kannattaa vaalia samaa iloa ja kiusoittelua kuin flirttailussa. Kun seksiin alkaa suhtautua yhteisenä, jännittävänä leikkinä, myös jännite ja yhteenkuuluvuudentunne vahvistuvat.

Lähteet: Dunderfel, Tony: Iloiseksi – Nykyajan parisuhteen huikeat mahdollisuudet (2017, Dialogia), Hattunen, Leena: seksuaalisen halun ääriviivoja (2007, Gummerus) sekä Health.com ja Väestöliitto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Rakastu puolisoosi uudelleen – näin se on mahdollista!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X