Hyvinvointi

Psykologi Tony Dunderfelt: ”Kiire ja pinnallisuus estävät nauttimasta rakkaudesta ja seksuaalisuudesta”

Vaikka nykypariskunnilla on mahdollisuuksia harrastaa seksiä aiempaa enemmän, sitä harrastetaan vähemmän. Mistä tämä johtuu? Lue psykologi Tony Dunderfeltin mietteitä aiheesta.

Mitä on rakkaus? Se on yksinkertaisesti avointa kiinnostusta jotain asiaa, tapahtumaa tai ihmistä kohtaan.

Elekielellä ilmaistuna, se on käsien avaamista sydämen kohdalta, syliin ottamisen asentoon. Se on toisen ihmisen kokemuksen kuuntelemista ilman arvostelua, turhaa kommentointia tai edes ongelman ratkaisemiseksi tarkoitettuja sanoja.

Demokraattisessa ja tasa-arvoa arvostavassa kulttuurissa on enemmän rakkautta, avoimuutta ja lämmintä kiinnostusta toisten ihmisten erilaisuutta kohtaan kuin koskaan ennen ihmiskunnan historiassa. Parisuhteetkin ovat muuttuneet ratkaisevasti.

Koskaan ennen pariskunta ei ole voinut tavata niin paljon ja niin intiimisti kuin mitä nykyään on mahdollista. Kiitos ehkäisyvälineiden, parantuneen hygienian, seksuaalivalistuksen ja isompien asuntojen nykypariskunnalla on mahdollisuuksia rakkaudelliselle seksille enemmän kuin millään sukupolvella ennen meitä.

Mistä sitten kiikastaa? Miksi on sellainen tunne, että rakkaudesta on hirveä puute ja kiihkeät yhteiset hetket ovat vain kesämuistoja menneiltä vuosilta?

Avioerojen yleisyys on maailmanlaajuinen katastrofi. Olkoon avioeroprosentti mikä tahansa, niin se on liian suuri.

Samaan aikaan, kun rakkautta olisi tarjolla ennennäkemätön määrä, ihmisiä vaivaavat kaksi suurta kulttuurisairautta: kiire ja pinnallisuus. Molemmat luovat illuusion siitä, ettei inhimillistä rakkautta, tuota lämmintä hyväksyvää elettä, tarvita.

Kiire, usein kuviteltu kiire, pitää kehosi ja mielesi jatkuvassa levottomassa liikkeessä. Alat kärsiä ”keinutuolisyndroomasta”: paljon liikettä, mutta minnekään ei päästä. On jatkuvaa vajeen ja puutteen tuntua. Et huomaa, miten paljon hyvää on elämässäsi. Etkä mukamas ehdi antaa rakkaudellista huomiota vastaantuleville ilmiöille ja ihmisille.

Pinnallisuus on seksuaalisuuden vihollinen. Rakkaudellinen seksuaalisuus riisutaan sen elämänvoimaisesta syvyydestä, kun ainoa ratkaiseva tekijä kiihottumisessa on fotoshopattu muovinen iho.

Kuvankauneudessa ei sinänsä ole mitään pahaa. Rakkauden syveneminen alkaa kuitenkin siitä, kun kiinnostus kohdistuu toisen ihmisen sykkivään sisimpään, eikä vain liikkumattomaan pintaan.

Rakkaudessa on vielä paljon tutkittavaa ja paljon uutta koettavaa.

Lue lisää:

Seksi: Kosketa minua hellästi

Mitä tehdä, kun seksi ei huvita?

40 vuotta yhdessä: ” Seksi on koko ajan vain parantunut”

Seijan tarina: Mistä fiksu nainen löytää vertaisensa miehen?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Psykologi Tony Dunderfelt: ”Kiire ja pinnallisuus estävät nauttimasta rakkaudesta ja seksuaalisuudesta”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.