Hyvinvointi

Roikutko liikaa sosiaalisessa mediassa - kokeile some-detoxia!

Sosiaalisen median koukuttava vaikutus on tuonut ilmoille uuden trendin: some-detoxin eli puhdistuskuurin. Kokosimme vinkkejä, joiden avulla voit pitää somesta tauon.

Hieman Facebookia aamupalan yhteydessä, Instagramia työmatkalla. Nopea vilkaisu palaverissa, hiukan ruokatunnilla. Kotona työpäivän jälkeen armotonta surffailua kavereiden profiileissa ja päivityksissä. Ja vielä vähän ennen nukkumaanmenoa. Niin ja tietysti myös yöllä, jos uni ei tule silmään.

Kuulostaako ahdistavan tutulta?

”Sosiaalinen media koukuttaa ihmisen seuraamaan tykkäyksiä, klikkauksia ja uusimpia päivityksiä. Aivot virittäytyvät uskomaan, että somesta tulvivaa tietoa kaivataan ja tarvitaan”, tunneterapeutti Elina Jaatinen kertoo.

Somen koukuttavuus perustuu Jaatisen mukaan myös yhteisöllisyyden tunteeseen.

”Some voi antaa erheellisen kuvan siitä, että olet osa jotakin jengiä, mutta todellisuudessa elät kuplassa. Oikeasti saatat istua pimeässä nurkassa yksin räpläämäsä puhelintasi ja laiminlyömässä ihmiskontakteja somen ulkopuolella.”

Somesta irtautuminen voi kuitenkin tuntua vaikealta ja siksi viime aikoina onkin ruvettu puhumaan tavoista, joilla sosiaalisesta mediasta voisi ottaa hajurakoa.

Kokosimme kikkoja, joiden avulla sinäkin voit pitää hajurakoa somesta ja keskittyä olemaan läsnä hetkessä.

1. Tiedosta tilanteet, jolloin eksyt someen

Mieti miltä elämäsi näyttäisi, jos sinulta otettaisiin puhelin tai tabletti pois? Miltä sinusta tuntuu? Mitä kaipaat?

Pohdi tilanteita ja tarpeitasi, jolloin ryhdyt selaamaan sosiaalista mediaa. Käytätkö somea ajankuluksi? Näpläätkö puhelinta hississä välttyäksesi kiusallisilta keskusteluilta? Vai kaipaisitko sittenkin seuraa?

Tuskin kenelläkään on todellisuudessa pakottavaa tarvetta tietää, mitä entinen kollega söi tänään aamupalaksi.

2. Suunnittele somettomuutesi

Päätä etukäteen, miten kauan aiot olla poissa sosiaalisesta mediasta. Ehkä alkuun yhden illan tai päivän? Sen jälkeen viikonloppukin voi onnistua näpsäkästi.

3. Soita tykkäämisen sijaan

Jos selaat somea yksinäisyyteen, pohdi miten muuten voisit täyttä tuon aukon. Soittaisitko ystävällesi ja vaihtaisit kuulumisia? Laittaisitko tekstarin sen sijaan että selailet hänen kuviaan?

Ryhdy rakentamaan sosiaalista elämääsi somen ulkopuolella sellaiseksi, että se tyydyttää sinua.

4. Korvaa some muilla asioilla

Mieti mitä teit ennen tilanteissa, jolloin somea ei vielä ollut?  Voisitko lukea työmatkalla kirjaa? Ehkä kuunnella musiikkia?

5. Poista ilmoitukset käytöstä

Poista kännykkäsi tai tablettisi some-sovelluksien asetuksista ilmoitukset. Tarve napauttaa some-appi auki ei ole niin suuri, kun puhelimen näytöllä ei vilku punaisella ilmoituksia tykkäyksistä tai viesteistä.

6. Piilota kuvakkeet

Jos pelkkä ilmoitusten poistaminen ei riitä hillitsemään some-himojasi, voit myös piilottaa sovelluksesi erilliseen kansioon älypuhelimesi tai tablettisi työpöydältä.

Kun Facebook-kuvake ei koko ajan pomppaa silmään, sormi ei hakeudu painamaan sitä.

7. Poista some-appit puhelimestasi

Jos some-sovellusten olemassaolo ahdistaa puhelimessa tai tabletilla, poista ne. Pääset seuraamaan sosiaalista mediaa myös tietokoneen kautta, mutta se vaatii enemmän vaivaa eikä käy yhtä nopeasti kuin puhelimen plärääminen.

Voit myös kokeilla aplikaatioiden poistamista esimerkiksi muutamaksi päiväksi ja ladata ne sen jälkeen uudelleen. Pohdi sen jälkeen vaikuttiko somettomuus elämääsi. Miten?

8. Lataa älypuhelinsovellus, joka auttaa vähentämään älypuhelimen käyttöä

Jos kaipaat vielä konkrettisempaa ohjeistusta somettomuuteen, lataa älypuhelimeesi sitä varten kehitetty aplikaatio.

Esimerkiksi Moment on tehty älypuhelimen käytön vähentämistä varten ja se kertoo, kauanko olet käyttänyt kännykkääsi päivän aikana ja montako kertaa olet avannut sen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Roikutko liikaa sosiaalisessa mediassa - kokeile some-detoxia!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.