Terveys

3 naisten asiaa, jotka äidin ja tyttären kannattaisi ottaa puheeksi – ”Varhainen menopaussi voi periytyä”

Aikuiselle tyttärelle voi olla hyödyllistä jutella äitinsä kanssa raskaudesta ja vaihdevuosista. Neuvojen jakelun suhteen äiti saa kuitenkin olla varovainen, gynekologi ohjeistaa.

Naisen kehon toimintojen muutokset ja erilaiset terveysasiat mietityttävät ja kummastuttavat eri elämänvaiheissa. Monikaan tytär ja äiti ei keskustele avoimesti terveysasioista keskenään, mutta olisiko keskustelua hyvä käydä, jotta tytär osaisi varautua ennalta tulevaan?

Kotiliesi kysyi neuvoa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälältä Mehiläisestä. Hän nostaa esiin kolme aihepiiriä, jotka kannattaa ottaa puheeksi ja kertoo, miten se tehdään.

Lue myös: Hormonit!-sarjan Karoliina Blackburn: ”En jäänyt kärvistelemään, kun tajusin olevani vaihdevuosien romahdusvaiheessa”

1. Kuukautiset – ”Mielestäni kuukautisten alkamista tulee juhlia”

”Aikoinaan kuukautiset ovat olleet tabu, joista ei juuri puhuttu. Vaikka kuukautisista puhutaan nykyään nuorille kouluissa, äidin tai tyttären huoltajan on myös hyvä puhua tyttärelleen kuukautisten alkamisesta, kuukautissuojista, kuukautiskivuista sekä siitä, mikä on kuukautisten suhteen normaalia ja mikä ei.

Elämänlaatua oleellisesti haittaavista vaivoista kuten kivuliaista ja runsaista kuukautisista kannattaa puhua nuoren tyttären kanssa, ja hakea niihin apua lääkäriltä. On myös hyvä puhua, jos kuukautiset jäävät kokonaan pois, sillä se on yleensä merkki jostain poikkeavuudesta. Esimerkiksi voimakas laihtuminen voi aiheuttaa kuukautisten poisjäännin.

On todella tärkeää, että naisena olemiseen ei ladattaisi negatiivisuutta. Olen usein kuullut, kuinka äiti reagoi negatiivisesti tyttärensä kuukautisten alkamiseen sanomalla, että ’voi ei, joko sillä ne nyt alkoi’. Mielestäni kuukautisten alkamista tulee juhlia. Olen itse pyrkinyt noudattamaan tätä tapaa omassa elämässäni: kun tyttärilläni alkoivat aikoinaan kuukautiset, juhlimme tilannetta ja leivoin heille kakut.

Runsaat kuukautiset ovat nelikymppisillä yleisiä. 60–70 vuoden ikäisen äidin on tästä aiheesta juteltaessa hyvä muistaa, että ajan myötä muistot voivat kultaantua: hän on saattanut unohtaa, kuinka hankalaa elämä oli runsaiden kuukautisten vuoksi 35–45 vuoden iässä.

Vaihdevuosien aikana munasarjojen estrogeenituotanto loppuu. Jo tätä ennen ovulaatiot harvenevat, mikä vähentää keltarauhashormonin muodostumista, ja se voi runsauttaa vuotoja ja tehdä niistä hyvinkin epäsäännölliset. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 90 prosentille naisista tulee erilaisia vuotohäiriöitä ennen kuin kuukautiset loppuvat.

Nykyään on tarjolla tehokkaita hoitoja, jotka vähentävät vuoto-ongelmia. Esimerkiksi hormonikierukka vähentää tehokkaasti vuotoja. Aiemmin runsaiden kuukautisten vuoksi tehtiin kohdun poistoja, joita ei enää nykyään niin paljoa tehdä.”

Lue myös: Johanna kärsi endometrioosikivuista 30 vuotta – vasta kohdunpoisto toi helpotuksen

Äiti ja tytär juttelevat sohvalla.
Äidin ja tyttären välisissä keskusteluissa on hyvä vaalia positiivisuutta ja lämmintä hyväksyntää. © iStock

2. Raskaus ja synnytys – ”Neuvominen ei ole yleensä toivottua”

”Jos äidillä on ollut raskausongelmia, niistä voi olla järkevää kertoa tyttärelle, sillä nämä voivat mahdollisesti periytyä.

Yleisesti ottaen pelottelu olisi hyvä jättää pois raskaudesta ja synnytyksestä juteltaessa.

Monesti naisten synnytyskertomukset ovat kuin sotakertomuksia. Tämä aihealue tulee tärkeämmäksi, jos tytär on itse raskaana, jolloin häntä saattaa kiinnostaa äidin kokemukset.

Synnytys ja raskaus ovat ainutkertaisia tapahtumia, ja ne ovat erilaisia eri ihmisillä. Äidin synnytys ei kerro mitään siitä, millainen se tulee olemaan tyttärellä. Esimerkiksi itselläni raskaudet ja synnytykset menivät erittäin hyvin, kun taas kahdella tyttärelläni oli ongelmia synnytyksissä.

Äiti ja tytär voivat jutella raskaudesta yleisemmin, kuten miten se on sujunut. Tytär voi sitten itse halutessaan kertoa äidilleen tarkemmin raskaudestaan. Äidin on hyvä kunnioittaa raskaana olevaa ja olla varovainen kannanotoissa ja muistaa, että raskausaikana, ja varsinkin sen jälkeen, tytär on hyvin herkässä tilassa.

Positiivisuus on tärkeää keskustelussa. Äiti voi esimerkiksi kertoa tyttärelleen, kuinka hieno tapahtuma tyttären saaminen oli hänelle itselleen. Saman ikäisten kanssa juttelu ja netistä saatu vertaistuki ovat usein tyttärelle tärkeimpiä tapoja selvittää vastauksia synnytykseen liittyviin kysymyksiin.

Äidin ei kannata antaa neuvoja ja kertoa synnytyksestään tyttärelle väkisin. Neuvominen ei ole yleensä toivottua. Jos äiti haluaa puhua raskaudesta tai synnytyksestä tyttärelleen, hän voi varovasti kysellä tyttäreltä, kiinnostaisiko häntä jutella asiasta.”

Lue myös Anna.fi: Tutkimus: napostelu on yhteydessä naisten huonoon uneen, vaihdevuodet eivät – näin syöt unen sikeäksi

3. Vaihdevuodet – ”Varhainen menopaussi voi periytyä”

”Äidin olisi hyvä kertoa tyttärelleen, milloin hänellä alkoivat vaihdevuodet. Tosin tämä ei mene yksi yhteen: tyttären vaihdevuodet voivat alkaa hyvin eri aikaan kuin äidillä.

Varhainen menopaussi voi kuitenkin periytyä tyttärelle. Jos äidin kuukautiset ovat loppuneet aikaisin, alle 40–45-vuotiaana, tyttärelle voi käydä samoin.

Tyttären on hyvä tietää ajoissa varhaisen menopaussin mahdollisuudesta, jos hän haluaa lapsia. Raskaaksi tulemisen mahdollisuus loppuu huomattavan varhain ennen viimeisiä kuukautisia. Jos lasten teon jättää paljon yli 35 vuoden iän, voi olla, että lapsia ei tule.

Olen itse kertonut tyttärilleni, että heidän kannattaa ryhtyä lasten tekoon alle 35 vuoden iässä, ja olen jutellut heille myös vaihdevuosista.

Vaihdevuosien alkaminen voi pelottaa, jolloin tyttären ja äidin välinen keskustelu voi auttaa asiaan. Oudot oireet voivat esimerkiksi saada tyttären epäilemään sairauden mahdollisuutta.

Jotkin vaihdevuosioireet voivat periytyä tyttärelle. Jutellessa on hyvä muistaa, että vaikka äidin oireet ovat olleet vähäiset, tyttärellä saattaa olla kovemmat ja hyvin erilaiset oireet.

Äidin ja tyttären yhteisestä juttelutuokiosta ei ole hyötyä, jos äiti arvostelee tai mitätöi tyttären kokemuksia ja valintoja esimerkiksi sanomalla, ettei tyttären kannata aloittaa lääkärin määräämää hormonihoitoa, kun hän itsekin pärjäsi ilman hoitoa. Positiivisuutta ja lämmintä hyväksyntää on tärkeää pitää yllä äidin ja tyttären välisissä keskusteluissa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: 3 naisten asiaa, jotka äidin ja tyttären kannattaisi ottaa puheeksi – ”Varhainen menopaussi voi periytyä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.