Terveys

Miksi sydän tykyttää ja muljahtelee oudosti? Sydänlääkäri kertoo, milloin on syytä huolestua

Olet juuri istahtanut rauhassa sohvalle ja painanut kaukosäätimestä television päälle. Takana on pitkä päivä, mutta vihdoin on mahdollisuus rentoutua. Mutta hetkinen, mitäs nyt tapahtuu? Tuntuu kuin sydän pumppaisi rinnassa pari lyöntiä liikaa. Onko ikävän tuntuisesta oireesta syytä huolestua?

Lähes kaikki tuntevat tykytystä ja muljahteluja rintalastansa alla jossain vaiheessa elämäänsä. Usein sydän alkaa pomppia ja muljahdella silloin, kun pötköttää rauhassa sohvannurkassa tai yrittää saada unen päästä kiinni. Mistä oudolta tuntuva sydämentykytys ja muljahtelu sydämessä oikein johtuvat?

Syitä tykyttelyyn ja muljahteluun on monia. Esimerkiksi stressi, valvominen ja suru voivat lisätä sydäntuntemuksia. Hyvä uutinen on se, että muljahdukset ja sydämentykytys ovat useimmiten vaarattomia.

”Tykyttely ja muljahdukset ovat työikäisillä lähes aina hyvänlaatuisia, eivätkä merkki sydänsairaudesta tai vaarallisesta rytmihäiriötaipumuksesta. Joskus runsas kofeiinin nauttiminen, anemia tai esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta voivat aiheuttaa lisälyöntejä ja muita rytmihäiriöitä”, kertoo kardiologi, sisätautien erikoisalajohtaja Kristian Paavonen Terveystalosta.

”Sydämen muljahdukset näkyvät leposydänfilmissä tai pitkäaikaisrekisteröinnissä useimmiten eteis- tai kammiolisälyönteinä. Tykyttelyllä taas tarkoitetaan sitä, että sydän lyö yhtäkkiä jonkin aikaa nopeammin.”

Lue myös: Korkea verenpaine voi johtaa aivohalvaukseen tai sydäninfarktiin – moni kärsii vaarallisesta tilasta tietämättään

Hyvänlaatuinen sydämentykytys vaivaa usein levossa

Hyvänlaatuisia sydäntuntemuksia esiintyy tavallisesti levossa. Tällaiset tykyttelyt ja muljahtelut tuntuvat useimmiten illalla silloin, kun katselee televisiota tai on rauhallisesti käymässä nukkumaan.

”Tällöin niihin kiinnittää helpommin huomiota. Kun ne huomaa ja niistä huolestuu, on niillä taipumus hetkellisesti lisääntyä.”

Rytmihäiriöitä voi esiintyä myös töissä jossakin stressaavassa tilanteessa.

”Hyvänlaatuiset kammiolisälyönnit jäävät yleensä pois rasituksessa, vaikka niitä muuten olisi paljonkin. Lenkillä tai öisin hyvänlaatuisia lisälyöntejä ei siis tavallisesti esiinny tai niitä esiintyy selkeästi vähemmän kuin päivällä.”

Lue myös: Milloin on kyse rytmihäiriöstä? Asiantuntija vastaa 7 tärkeään kysymykseen

Milloin tykyttävä sydän on syy mennä lääkäriin?

Sydäntuntemusten vuoksi kannattaa aina hakeutua lääkäriin, jos olo tuntuu ylipäätään kovin hankalalta ja jos ilmaantuu seuraavia oireita:

Sydämen lisälyönnit ja rytmihäiriötuntemukset ovat harvoin merkki vakavammasta sydänsairaudesta.

”Valtaosalla tutkituista potilaista on täysin terve sydän. Monesti vastaanotolleni tulevat saattavat kokea, että heillä on runsaasti sydäntuntemuksia, mutta vuorokausiseurannassa huomataan, että lisälyöntejä on lopulta vain vähän. Vastaavasti oireettomalla potilaalla voi olla kymmeniätuhansia kammiolisälyöntejä vuorokaudessa. Se edellyttää kardiologin arviota tilanteesta”, Paavonen toteaa.

Sydämen rytmihäiriötuntemuksissa voi olla myös kyse sydämen normaalista rytmistä, jos esimerkiksi pelästyy ja syke kiihtyy sen takia hetkellisesti.

”Kyseessä voi olla myös eteisvärinä tai sydämen ylimääräisen sähköradan aiheuttama rytmihäiriö eli supraventrikulaarinen takykardia eli tiheälyöntisyys. Sydäntuntemusten taustalla voi joskus harvinaisissa tapauksissa olla sydänlihassairaus, esimerkiksi rakenteellinen vika, kuten hiippaläpän prolapsi tai sydäntä laajentava dilatoiva kardiomyopatia.”

Lue myös Seuran juttu: Tiedätkö, mitä kaikkea syke kertoo terveydestäsi? Näin kardiologi vastaa 10 kysymykseen 

Kun sydäntä tutkitaan, on aina otettava huomioon kokonaistilanne: se, minkä ikäinen henkilö on kyseessä ja millainen sairaushistoria hänellä on.

”Jos potilas on terve parikymppinen nainen, hänellä harvemmin on eteisvärinää. Se on yleensä vanhempien, sairaampien ihmisten sairaus. Sen sijaan, mikäli potilas on 80-vuotias ja hänellä on jo valmiiksi sydänsairaus, rytmihäiriöiden taustalla voi silloin olla vakavampikin henkeä ja terveyttä uhkaava ongelma, esimerkiksi samainen eteisvärinä, jonka aiheuttamien valtimotukosten ehkäisemiseksi saatetaan tarvita verenohennuslääkitystä.”

Sydämentykytys: Näin tykyttävää sydäntä hoidetaan

Hyvänlaatuiseksi todettua sydämen tykytystä ja muljahtelua voi yrittää ehkäistä välttämällä liiallista valvomista tai runsaita kofeiinimääriä.

”Jos runsas kahvinjuonti on aiheuttanut tykyttelyä, kannattaa välttää liiallista kahvin juomista tai energiajuomien käyttöä”, Paavonen sanoo.

Jos sydämen lisälyönnit kiusaavat kovasti, niiden hillitsemiseksi voidaan kokeilla beetasalpaajalääkitystä. Se ei kuitenkaan sovi kaikille, kuten liikunnallisille ihmisille tai sellaisille, joilla syke on jo valmiiksi hidas.

Lue myös: Alle 50-vuotiaan sydänkohtaus on yllätys – näin se oireilee

”Beetasalpaajaa voidaan käyttää turvallisesti pienenä annoksena niin sanottuna oireenmukaisena hoitona hyvänlaatuisten lisälyöntien hoitoon. On myös olemassa varsinaisia rytmihäiriölääkkeitä, mutta niitä harvemmin määrätään hyvänlaatuiseen lisälyöntisyyteen.”

Tarvittaessa erittäin runsasta kammiolisälyöntisyyttä tai muita rytmihäiriöitä, esimerkiksi supraventrikulaarista takykardiaa tai eteisvärinää, voidaan hoitaa katetriablaatiohoidolla. Siinä sydämeen vietyjen katetrien avulla poistetaan rytmihäiriön aiheuttaja sydämen sähköjärjestelmästä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi sydän tykyttää ja muljahtelee oudosti? Sydänlääkäri kertoo, milloin on syytä huolestua

Sarkoidoosi

Minulla sydämen lisälyöntejä alkoi ilmaantua rasituksessa js levossa ja muljahteluja levossa. Syy löytyi, imusolmukesarkoidoosi.

Siiri

Miksi tässä ei mainittu paniikkikohtausta ollenkaan? Kun sain ensimmäisen paniikkikohtauksen, olin aivan varma että se oli sydänkohtaus. Ja niin luuli miehenikin ja soitti ambulanssin. Sydämestäni ei kaikkien kokeiden jälkeen löytynyt mitään vikaa, mutta paniikkihäiriö- diagnoosi tuli. Lääkäri sanoi, että on todella yleistä sekoittaa paniikkikohtauksen oireet sydänkohtaukseen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.