Terveys

Kun iskiaskipu iskee, moni asia voi pahentaa piinaa – mitä kipeän selän kanssa uskaltaa tehdä?

Sohva on selkäkipuiselle paha paikka. Mitä nopeammin sieltä saa itsensä ylös, sitä nopeammin iskiaskipu hellittää. Mistä tietää, että selkäkipu johtuu iskiaksesta?

Iskiaskipu säteilee selkään ja aiheuttaa ikävää selkäkipua. Mistä iskiaskipu johtuu? Asiantuntijana LT, fysiatrian erikoislääkäri Janne Pesonen kertoo, mikä kivun aiheuttaa ja miten sitä voi lievittää. 

1. Mikä iskias on?

Iskias on elimistön pisin ja paksuin hermo. Se lähtee lanne- ja ristirangan alaosasta ja kulkee pakaran ja takareiden kautta polven seudulle, säären etu- ja takaosaan ja jalkapohjaan ulottuviksi hermoiksi. Iskiashermon alueelle säteilevää selkäkipua kutsutaan lääketieteessä iskiasoireistoksi, monesti iskiakseksi.

2. Mistä iskiaskipu johtuu? 

Kipu aiheutuu hermoärsytyksestä. Tavallisin syy siihen on välilevyn pullistuma, joka saattaa puristaa selästä lähtevää hermojuurta. Syy pullistumaan on nikamien välisten välilevyjen rappeutumisessa. Se on normaali, ikääntymiseen liittyvä asia. Rappeutuminen ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita.

3. Mistä tietää, että selkäkipu on iskiasta?

Iskiaskipu voi olla lievää, jäytävää tai kovaa polttavaa kipua, joka voi tehdä liikkumisesta tuskaista. Siihen voi liittyä tuntopuutoksia ja lihasheikkoutta. Kipu voi alkaa äkillisesti esimerkiksi ponnistelun yhteydessä, mutta se voi tulla myös vähitellen. Mikä tahansa hermoa ärsyttävä muutos sen kulkureitin varrella, kuten tulehdus tai arpi voi aiheuttaa iskiaksen.

Iskiasdiagnoosi perustuu potilaan kertomiin tietoihin ja moniin testeihin, kuten suoran alaraajan nostokokeeseen eli SLR-testiiin. Siinä lääkäri nostaa makuulla olevan potilaan alaraajaa suorana ylös kipurajaan saakka.

Laajennettu ESLR-testi pyrkii erottelemaan paremmin iskiaksen kanssa samalla tavalla oireilevia muita tuki- ja liikuntaelinvaivoja, kuten lihaskipua. Se lisää SLR-testiin kipualueella tehtävän nilkan ylöstaivutus- tai lonkan sisäkiertoliikkeen. Jos ne pahentavat aiemmin ilmaantunutta kipua, se todennäköisesti johtuu hermorakenteiden ärsytyksestä.

Lue myös: Kun iskiaskipu alkaa, Tiina, 56, ei pysty käymään edes kaupassa: ”Mieheni laittaa sukat jalkaani ja kuskaa lääkäriin” 

4. Mikä on paras lepoasento, kun iskiaskipu säteilee selkään?

Jos iskiaskipu on kovaa tai säteilee jalkaan, niin sanottu psoas-asento on usein paras lepoasento. Siinä asettaudutaan lattialle selinmakuulle ja nostetaan jalat suoraan kulmaan sohvalle tai isolle tyynylle. Kylkimakuulla voi olla hyvä olla, kun laittaa ison tyynyn jalkojen väliin ja koukistaa jalkoja lonkasta ja polvesta.

Iskias paranee ja kipu helpottaa verrattain usein itsestään, mutta harmillisen hitaasti. Yleensä aikaa voi kulua useita viikkoja.

Ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä voi yrittää lievittää kipua. Niiden turvin pystyy liikkumaan, ja pieni liike on selkäkipuun lepoa huomattavasti parempi lääke.

5. Miksi vaaka-asennosta pitäisi pyrkiä nopeasti ylös?

Liike nopeuttaa selkäkivun paranemista. Asennonvaihtelut pitävät kudosten aineenvaihdunnan toiminnassa.

Liikkuminen vie ajatukset pois kivusta. Kipu voimistuu, jos se saa liikaa huomiota. Kun kipu hivenenkin hellittää, kannattaa nousta huolehtimaan kevyistä arkiaskareista.

Usein kävely sujuu, vaikka selkää särkeekin. Jos ulkona käveleminen ei tahdo onnistua tai se ei kiinnosta, voi kokeilla muitakin liikunnan muotoja, esimerkiksi vesiliikuntaa. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa kuntouttaa kipeää selkää, mutta kaikki liike on liikkumattomuutta parempaa.

6. Mitä uskaltaa tehdä, kun iskiaskipu iskee? 

Liikkuminen ei vaurioita selkää, vaikka se aiheut­taisi kipua. Selkä on vahva rakenne, joka kestää tavallista arkea. Jos jokin liike kipeyttää selkää todella paljon, sitä voi hetkellisesti välttää.

Kivun pelko voi rajoittaa liikkumista kipua enemmän. Se saa välttämään kipua aiheuttavia tilanteita, mikä johtaa liikkumattomuuteen ja pitkittää paranemista.

Venyttelyt kannattaa jättää myöhemmäksi. Jos iskiaskipu johtuu hermopinteestä, pitkät venytykset voivat hankaloittaa tilannetta. Pumppaavat liikkeet ovat hyviä. Ne houkuttelevat hermoa liikkeelle, jolloin hermokipuoireet ovat usein vähäisempiä.

Lue myös Seura.fi: Iskikö iskias? Nämä kuusi liikettä lepyttävät iskiashermon

Iskiaskipu vaivaa miestä. 
© iStockphoto

7. Koska tarvitaan lääkäriä?

Selkäkipuun liittyvä ulosteenkarkailu ja virtsaumpi eli kyvyttömyys virtsata ovat hälyttäviä oireita. Päivystykseen pitää lähteä välittömästi myös, jos nilkka muuttuu hervottomaksi, eikä jalkaa saa nostettua ylös lattiasta. Lääkäriin mennään myös, jos ei pärjää kovan kivun kanssa.

Virtsankarkailu ei ole hälyttävä oire. Sitä saattaa esiintyä selkäkivun yhteydessä, sillä voimakas kipu voi häiritä virtsarakonsulkijalihaksen toimintaa.

Jos iskiasoireet ovat toistuva ja pitkäkestoinen vaiva, niiden syy kannattaa selvittää lääkärillä. Kuvantamistutkimuksia tehdään vain tarvittaessa. Valtaosalla aikuisista on selässään jonkinlainen, kuvissa näkyvä rappeumamuutos.

Osa ihmisistä saattaa huolestua kuvissa näkyvistä muutoksista ja alkaa rajoittaa selän käyttöä, mikä pahentaa tilannetta. Useimmilla kuvissa näkyvillä muutoksilla ei välttämättä ole yhteyttä kipuun, eivätkä ne vaikuta kipeän selän hoitoon.

8. Miten selkä pysyy kunnossa?

Selkä pysyy kunnossa monipuolisella, kohtuukuormitteisella liikkeellä, eikä sillä ole lempilajeja. Se viihtyy yhtä hyvin risusavotassa ja puutarhatöissä kuin jumppatunnilla tai kuntosalilla. Selkää saa vääntää, kiertää ja taivuttaa. Kiertoja tulee kävelyssäkin, kun rytmittää kävelyä käsillä tai ottaa sauvat käteen.

Kiellettyjä lajeja ei ole. Jos esimerkiksi juoksu on lempilaji, mutta se sattuu, määrän rajoittaminen tai juoksutekniikan hiominen fysioterapeutin kanssa voi auttaa.

Istumista kannattaa tauottaa. Se ei takaa, etteikö iskias ja iskiaskipu iskisi, mutta siitä on hyötyä jo kansansairauksien ehkäisyssä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 18/2023. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun iskiaskipu iskee, moni asia voi pahentaa piinaa – mitä kipeän selän kanssa uskaltaa tehdä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.