Terveys

Mitkä ovat yleisimmät syyt alaselän kivulle? Kaksi oiretta voivat olla merkkejä vakavasta alaselkäkivusta

Monesti alaselkäkipu ilmaantuu nopeasti ja poistuu itsestään muutamassa päivässä tai viikossa. Ensiapu kipuun voi löytyä venytyksistä ja lepoasennoista. Jos alaselkäkipu pitkittyy, syy kannattaa selvittää ja hoitaa.

Alaselkäkipu on varsin yleinen vaiva. Siitä kärsii peräti 80 prosenttia ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä. Selkäkipu voi tuntua rintarangan alaosassa tai lantioharjan yläpuolella, josta se voi säteillä nivusiin, pakaran alaosaan, reiteen tai polveen asti.

Jalkaan säteilevään kipuun voi liittyä myös tuntopuutoksia ja lihasheikkoutta, jotka voivat pahimmillaan kestää jopa viikoista kuukausiin.

Vaikka valtaosa alaselkäkivuista on luonteeltaan vaarattomia, yksi oire voi kuitenkin olla merkki siitä, että on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

”Jos pitkään jatkunut alaselkäkipu ei johdu liikkeestä, vaan tuntuu levossa silloinkin, kun olet aivan paikallasi, kannattaa hakeutua lääkäriin selvittämään kivun syy. Tällaisen alaselkäkivun taustalla voi olla erilaisia vaihtoehtoja, kuten rasitusmurtuma tai sen esiaste luuödeema”, kertoo vastaava fysioterapeutti Matti Lindholm Lääkärikeskus Mehiläisestä.

Myös silloin kun alaselkäkipuun liittyy virtsan tai ulosteen pidätysvaikeuksia, on yleensä kyse vakavammasta tilanteesta, jossa voidaan tarvita leikkausta. Silloin lääkäriin on syytä hakeutua viivyttelemättä.

Mistä alaselkäkipu johtuu?

Tavallisesti alaselän kipu on epäspesifistä ja 90 prosenttia kaikista selkäkiputapauksista luokitellaan hyvänlaatuisiksi. Alaselkäkipu voi johtua esimerkiksi runsaasta, selkää kuormittavasta istumisesta. Vaikka vähäinen liikunta on yksi alaselkäkivun riskitekijä, kipu voi iskeä heihinkin, jotka harrastavat paljon liikuntaa. 

”Jos lepoasento on aina istuminen, se voi helposti aiheuttaa toiminnallisia häiriöitä ja liikkuvuus lonkan ja alaselän seudulla voi muuttua.”

Suuren riskin alaselkäkipujen kehittymiselle muodostavat perintötekijät, tupakointi ja ylipaino. Myös liiallinen stressi voi oireilla alaselkäkipuna. 

Usein selkäkipu saa alkunsa kudos- tai hermovauriosta. 

”Selkä saattaa kipeytyä vaikkapa autonrenkaita vaihtaessa, kun selän kudokset eivät ole tottuneet kuormitukseen ja rasittuvat liikaa.”

Alaselkäkivun taustalla voivat myös olla toiminnalliset ongelmat muualla kehossa.

”Esimerkiksi alaraajassa voi olla jokin ongelma, jonka vuoksi raajan toiminta muuttuu. Se taas aiheuttaa muutoksen selän toiminnassa, joka alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa selän kuormittumiseen ja aiheuttaa kipua”, Lindholm toteaa.

Lisäksi selän rakenne ja se, kuinka paljon kehossa on hallintaa, voivat altistaa kivuille. Jos on hyvin elastinen, mutta kropassa ei ole riittävästi hallintaa, selkäkipu iskee todennäköisemmin. 

Miten alaselkäkipu hoidetaan? Milloin pitää mennä lääkäriin? 

Monet hakeutuvat herkästi lääkäriin alaselkäkivun vuoksi. Fysioterapeutin mukaan lääkäriin ei tarvitse lähteä, jos selkäkipu kestää vain muutamia päiviä ja tuntuu sen jälkeen helpottavan.

”Tilannetta voi hyvin seurata hetken ajan itse kotona. Jos kipu jatkuu yli viikon, kannattaa käydä lääkärissä tarkistamassa tilanne. Lääkäri voi poissulkea vakavammat syyt kivun taustalla, määrätä tarvittavan kipulääkityksen ja antaa jonkinlaista aikataulua sille, kuinka nopeasti on odotettavissa, että kipu helpottaa”, Lindholm kehottaa.

Lääkärissä tutkitaan ensin, mistä kipu johtuu. Vaivasta riippuen alaselkäkipua hoidetaan kipulääkityksellä ja fysioterapeutin ohjauksessa vahvistavilla ja liikkumista aktivoivilla liikesarjoilla. Vakavammissa tapauksissa, kuten pahan iskiasvaivan kanssa, voidaan päätyä leikkaushoitoon, jos kipuun liittyy voimakkaita tuntopuutoksia ja lihasheikkoutta.

”Tärkeintä on, ettei selkäkivun kanssa jäisi paikalleen, vaan liikkuisi sen, minkä pystyy kivusta huolimatta. Liikkeessä pysyminen auttaa paranemisessa, sillä kehon aineenvaihdunta toimii silloin paremmin. Kivun akuuttivaiheen helpotettua on tärkeää aloittaa lihasten vahvistaminen.”

Aluksi treenaaminen voi olla hyvin kevyttä ja koostua yksilöllisistä, selkää vahvistavista täsmäliikkeistä. Vähitellen edetään lihasten ja selän vahvistamiseen ja kehonhallinnan parantamiseen.

Lue myös: Alaselkäkipu helpottuu näillä 4 tehovenytyksellä – kipu voi johtua lantion virheasennosta

Kuinka pitkään alaselkäkipu yleensä kestää? Miten selän kipeytymistä voi ennaltaehkäistä?

Tavallisesti alaselkäkipu kestää muutamista päivistä kuuteen viikkoon. Jos kipu jatkuu vielä 6–12 viikkoa, puhutaan pitkittyneestä selkäkivusta ja kroonisesta alaselkäkivusta, jos oireet jatkuvat yli 12 viikkoa. Kroonistuneen kivun hoitaminen on aina hankalampaa, siksi kipu kannattaa yrittää hoitaa ajoissa.

”Paras tapa ehkäistä selkäkipua on pysyä hyvässä kunnossa. Pahimmillaan pitkäkestoinen kipu hankaloittaa elämää ja rajoittaa liikkumista voimakkaasti. Jos kipu muuttuu krooniseksi, siitä eroon pääseminen on huomattavasti hankalampaa ja vaatii paljon enemmän töitä”, Lindholm muistuttaa.

Alaselkäkipua voi tehokkaasti ennaltaehkäistä liikunnan avulla. Myös pitkäkestoista istumista kannattaa välttää.

”Hyvästä työergonomiasta ja työasennoista huolehtiminen on todella tärkeää. Korona-aikana ihmiset ovat työskennelleet sohvalla ja keittiön pöydän ääressä, joissa ergonomia ei ole välttämättä yhtä hyvä kuin työpaikalla. Kivun uusiutuminen riippuu paljolti siitä, mitä tekee kivun hellitettyä: jatketaanko selän vääränlaista kuormitusta vai tehdäänkö oikeanlaista kehonhuoltoa ja maltillista liikuntaa.”

Akuutti alaselkäkipu voi helpottua näillä venytyksillä

Akuuttia alaselän kipua voi helpottaa kotona muutamien helppojen asentojen avulla. Selkähoitaja Pasi Pulkkinen SelkäFixistä neuvoo ohjeet neljään venytykseen ja lepoasentoon, jotka hoitavat tehokkaasti akuuttia särkyä ja jumitusta. 

1. Alaselkäkipu: Kokeile kylkivenytystä

Lähes kaikkien toinen kylki on vahvempi kuin toinen. Kylkivenytytys tehdään vahvalle puolelle. Jos olet oikeakätinen, vasen kylki on usein oikeaa puolta vahvempi.

”Kylkivenytys on paras venytys kyljen alueen lihaksille. Sen avulla saadaan vahva puoli venymään ja lantio kääntyy parempaan asentoon.” 

Pulkkinen myös muistuttaa, että jos heikkoa puolta ei vahvista, vaiva palautuu takaisin.

Tee näin:

Asetu kylkimakuulle niin, että nojaat sohvaan tai rahiin. Venytettävä puoli on lattiaa kohden. Nosta käsi sohvan päälle ja nojaa kainalolla sohvaan. Pidä alimmainen jalka suorana, päällimmäinen voi levätä rennosti päällä.

Pysyttele asennossa 20–25 minuuttia kerrallaan. Venytyksen ankaruus ei ole oleellista vaan sen pituus, etenkin kun puhutaan staattisista venytyksistä. Lähde venytyksen jälkeen vaikkapa pienelle kävelylle, jotta lantio saa liikettä.

Alaselkäkipu venytys. Kylkivenytys.

Lue myös: Outoa painetta selässä? Syy saattaa löytyä nikamalukosta, joka uusiutuu helposti – näin siitä pääsee eroon

2. Syväkyykky lepuuttaa alaselkää

Syväkyykky on lepoasento, johon jokaisen perusterveen työikäisen tulisi päästä. Se on erinomainen tapa lepuuttaa alaselkää. Kyykkyasentoon voi laskeutua esimerkiksi hampaidenpesun ajaksi.

Tee näin:

Aseta jalat levälleen ja kyykkää takamus kohti lattiaa. Jos asento tuntuu hankalalta tai kantapäät nousevat, levitä jalkojen haaraa ja käännä jalkateriä hieman ulospäin.

Alaselkäkipu venyttely. Syväkyykky.

3. Alaselän nikamien rentoutus auttaa

Jos alaselkä tuntuu jumiselta ja selkä kumartuu vaivoin eteentaivutuksessa, alaselän nikamat kaipaavat verryttelyä. 

”Alaselän nikamien rentoutuksessa alimmat nikamat liikkuvat joka suuntaan. Näillä liikkeillä saa heräteltyä rangan pieniä lihaksia auki”, Pulkkinen sanoo.

Liikesarja kannattaa toistaa aamuisin.

Tee näin:

Käy lattialle selinmakuulle, jalat koukussa. Ala liikutella lantiota kaikkiin suuntiin: täysin notkolle sekä vastakkaiseen suuntaan, eli kääntäen pakaroita irti lattiasta pyöristämällä selkää.  

Tämän jälkeen suorista jalat. Työnnä toista jalkaa pidemmälle pituussuunnassa. Toista tätä muutamia kertoja jalkaa vuorotellen. Lantio saa liikettä pystysuunnassa. 

Päätä liikesarja koukistamalla jalat uudelleen. Kääntele niitä vuoroin vasemmalle ja oikealle rauhallisesti.  

Alaselkäkipu venytys. Nikamien rullaus.

Lue myös Anna.fi: Laukaise alaselkäkipu näillä 7 täsmäliikkeellä

4. Pakaravenytys voi lievittää alaselkäkipua

Kireä pakara voi olla syy alaselkäkipuun. Pakaravenytyksiä voi onneksi tehdä useissa eri asennoissa.

Tee näin:

Istu tuolille ja nosta nilkka toisen polven päälle. Taivuta yläkehoa eteenpäin, kunnes tunnet venytyksen pakarassa. Pysy venytyksessä 1–2 minuuttia ja toista toisella jalalla.

Alaselkäkipu venyttely. Pakaravenytys.

Juttua on muokattu 1.11.2023 kello 16.27: Juttuun on lisätty Alina Koskelan toimittamat, selkähoitaja Pasi Pulkkisen venytykset ja lepoasennot alaselkäkivun lievittämiseen. Ohjeet on ensimmäisen kerran julkaistu Kotiliedessä 22.8.2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitkä ovat yleisimmät syyt alaselän kivulle? Kaksi oiretta voivat olla merkkejä vakavasta alaselkäkivusta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.