
Mitkä ovat yleisimmät syyt alaselän kivulle? Kaksi oiretta voivat olla merkkejä vakavasta alaselkäkivusta
Monesti alaselkäkipu ilmaantuu nopeasti ja poistuu itsestään muutamassa päivässä tai viikossa. Jos alaselkäkipu pitkittyy, se kannattaa hoitaa kuntoon. Krooninen selkäkipu on ikävä seuralainen.
Alaselkäkipu on varsin yleinen vaiva. Siitä kärsii peräti 80 prosenttia ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä. Selkäkipu voi tuntua rintarangan alaosassa tai lantioharjan yläpuolella, josta se voi säteillä nivusiin, pakaran alaosaan, reiteen tai polveen asti.
Jalkaan säteilevään kipuun voi liittyä myös tuntopuutoksia ja lihasheikkoutta, jotka voivat pahimmillaan kestää jopa viikoista kuukausiin.
Vaikka valtaosa alaselkäkivuista on luonteeltaan vaarattomia, yksi oire voi kuitenkin olla merkki siitä, että on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
”Jos pitkään jatkunut alaselkäkipu ei johdu liikkeestä, vaan tuntuu levossa silloinkin, kun olet aivan paikallasi, kannattaa hakeutua lääkäriin selvittämään kivun syy. Tällaisen alaselkäkivun taustalla voi olla erilaisia vaihtoehtoja, kuten rasitusmurtuma tai sen esiaste luuödeema”, kertoo vastaava fysioterapeutti Matti Lindholm Lääkärikeskus Mehiläisestä.
Myös silloin kun alaselkäkipuun liittyy virtsan tai ulosteen pidätysvaikeuksia, on yleensä kyse vakavammasta tilanteesta, jossa voidaan tarvita leikkausta. Silloin lääkäriin on syytä hakeutua viivyttelemättä.
Mistä alaselkäkipu johtuu?
Tavallisesti alaselän kipu on epäspesifistä ja 90 prosenttia kaikista selkäkiputapauksista luokitellaan hyvänlaatuisiksi. Alaselkäkipu voi johtua esimerkiksi runsaasta, selkää kuormittavasta istumisesta. Vaikka vähäinen liikunta on yksi alaselkäkivun riskitekijä, kipu voi iskeä heihinkin, jotka harrastavat paljon liikuntaa.
”Jos lepoasento on aina istuminen, se voi helposti aiheuttaa toiminnallisia häiriöitä ja liikkuvuus lonkan ja alaselän seudulla voi muuttua.”
Suuren riskin alaselkäkipujen kehittymiselle muodostavat perintötekijät, tupakointi ja ylipaino. Myös liiallinen stressi voi oireilla alaselkäkipuna.
Usein selkäkipu saa alkunsa kudos- tai hermovauriosta.
”Selkä saattaa kipeytyä vaikkapa autonrenkaita vaihtaessa, kun selän kudokset eivät ole tottuneet kuormitukseen ja rasittuvat liikaa.”
Alaselkäkivun taustalla voivat myös olla toiminnalliset ongelmat muualla kehossa.
”Esimerkiksi alaraajassa voi olla jokin ongelma, jonka vuoksi raajan toiminta muuttuu. Se taas aiheuttaa muutoksen selän toiminnassa, joka alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa selän kuormittumiseen ja aiheuttaa kipua”, Lindholm toteaa.
Lisäksi selän rakenne ja se, kuinka paljon kehossa on hallintaa, voivat altistaa kivuille. Jos on hyvin elastinen, mutta kropassa ei ole riittävästi hallintaa, selkäkipu iskee todennäköisemmin.

Miten alaselkäkipu hoidetaan? Milloin pitää mennä lääkäriin?
Monet hakeutuvat herkästi lääkäriin alaselkäkivun vuoksi. Fysioterapeutin mukaan lääkäriin ei tarvitse lähteä, jos selkäkipu kestää vain muutamia päiviä ja tuntuu sen jälkeen helpottavan.
”Tilannetta voi hyvin seurata hetken ajan itse kotona. Jos kipu jatkuu yli viikon, kannattaa käydä lääkärissä tarkistamassa tilanne. Lääkäri voi poissulkea vakavammat syyt kivun taustalla, määrätä tarvittavan kipulääkityksen ja antaa jonkinlaista aikataulua sille, kuinka nopeasti on odotettavissa, että kipu helpottaa”, Lindholm kehottaa.
Lääkärissä tutkitaan ensin, mistä kipu johtuu. Vaivasta riippuen alaselkäkipua hoidetaan kipulääkityksellä ja fysioterapeutin ohjauksessa vahvistavilla ja liikkumista aktivoivilla liikesarjoilla. Vakavammissa tapauksissa, kuten pahan iskiasvaivan kanssa, voidaan päätyä leikkaushoitoon, jos kipuun liittyy voimakkaita tuntopuutoksia ja lihasheikkoutta.
”Tärkeintä on, ettei selkäkivun kanssa jäisi paikalleen, vaan liikkuisi sen, minkä pystyy kivusta huolimatta. Liikkeessä pysyminen auttaa paranemisessa, sillä kehon aineenvaihdunta toimii silloin paremmin. Kivun akuuttivaiheen helpotettua on tärkeää aloittaa lihasten vahvistaminen.”
Aluksi treenaaminen voi olla hyvin kevyttä ja koostua yksilöllisistä, selkää vahvistavista täsmäliikkeistä. Vähitellen edetään lihasten ja selän vahvistamiseen ja kehonhallinnan parantamiseen.
Lue myös: Alaselkäkipu helpottuu näillä 4 tehovenytyksellä – kipu voi johtua lantion virheasennosta
Kuinka pitkään alaselkäkipu yleensä kestää? Miten selkän kipeytymistä voi ennaltaehkäistä?
Tavallisesti alaselkäkipu kestää muutamista päivistä kuuteen viikkoon. Jos kipu jatkuu vielä 6–12 viikkoa, puhutaan pitkittyneestä selkäkivusta ja kroonisesta alaselkäkivusta, jos oireet jatkuvat yli 12 viikkoa. Kroonistuneen kivun hoitaminen on aina hankalampaa, siksi kipu kannattaa yrittää hoitaa ajoissa.
”Paras tapa ehkäistä selkäkipua on pysyä hyvässä kunnossa. Pahimmillaan pitkäkestoinen kipu hankaloittaa elämää ja rajoittaa liikkumista voimakkaasti. Jos kipu muuttuu krooniseksi, siitä eroon pääseminen on huomattavasti hankalampaa ja vaatii paljon enemmän töitä”, Lindholm muistuttaa.
Alaselkäkipua voi tehokkaasti ennaltaehkäistä liikunnan avulla. Myös pitkäkestoista istumista kannattaa välttää.
”Hyvästä työergonomiasta ja työasennoista huolehtiminen on todella tärkeää. Korona-aikana ihmiset ovat työskennelleet sohvalla ja keittiön pöydän ääressä, joissa ergonomia ei ole välttämättä yhtä hyvä kuin työpaikalla. Kivun uusiutuminen riippuu paljolti siitä, mitä tekee kivun hellitettyä: jatketaanko selän vääränlaista kuormitusta vai tehdäänkö oikeanlaista kehonhuoltoa ja maltillista liikuntaa.”
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mitkä ovat yleisimmät syyt alaselän kivulle? Kaksi oiretta voivat olla merkkejä vakavasta alaselkäkivusta