norovirus 2020

Jyllääkö norovirus 2020 jo lähipiirissäsi? Katso kartalta, joko epidemia saavutti kotipaikkakuntasi!

Alkuvuodesta 2019 norovirustapauksia on ollut eniten Helsingin ja Uudenmaan, Kymenlaakson ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä. Tarkista kartalta, mikä on tilanne juuri sinun sairaanhoitopiirissäsi!

Vatsatautia aiheuttava norovirus 2020 jyllää Suomessa talvella. Tautia on todettu lähes kaikkialla maassamme.

Lue lisää: Influenssa kaataa nyt kansaa sängynpohjalle – Katso kartalta, missäpäin Suomea epidemia jyllää!

THL:n erikoistutkija Haider al-Hello kertoo, että epidemiakausi sattuu vuosittain tammi–toukokuulle, koska kylmään aikaan ihmiset viihtyvät paljon sisätiloissa, joissa tartunnat leviävät helposti.

Norovirustapauksia esiintyy kaikenikäisillä, mutta tartunnat ovat yleisempiä iäkkäillä ihmisillä. Esimerkiksi vuonna 2017 norovirustautiin sairastuneista 60 prosenttia oli täyttänyt 75 vuotta. Myös vuonna 2019 sairastuneita on ollut eniten yli 70-vuotiaissa.

Lue myös: Seksitaudit kartalla! Katso, missä päin Suomea seksitauteihin sairastutaan eniten

”Norovirustapaukset ovat yleisimpiä iäkkäillä ihmisillä, koska norovirus nimenomaan leviää laitoksissa, risteilyaluksilla ja kouluissa. Suuri osa iäkkäistä sairastuneista on vanhainkodin asiakkaita”, al-Hello kertoo.

Hoitolaitosepidemioita todetaan vuosittain eri puolilla Suomea.

Tammikuun 28. päivään mennessä THL on kirjannut tartuntatautirekisterin tietokantaan tälle vuodelle 100 norovirustapausta. Tapauksien määrä tulee vielä kasvamaan. Vuonna 2019 norovirustapauksia merkittiin tartuntatautirekisteriin yhteensä 3385 ja vuonna 2018 yhteensä 2336.

Norovirus 2020: Näissä sairaanhoitopiireissä tartuntoja on ollut eniten!

Kokosimme kartalle, missäpäin Suomea norovirus 2020 on jo esiintynyt.

Norovirustapauksia on ollut eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Seuraavaksi eniten norovirusta on toistaiseksi ollut Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja kolmanneksi eniten Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

Tarkista oman sairaanhoitopiirisi tilanne 1.1.–28.1.2020 väliseltä ajalta alla olevalta kartalta. Näet tilanteen klikkaamalla omaa sairaanhoitopiiriäsi. 

Tiedot perustuvat THL:n tartuntarekisteriin, josta voit käydä tarkistamassa ajankohtaisen norovirustilanteen.

Miten välttyä norovirukselta?

Noroviruksen mukanaan tuomilta taudeilta ei välttämättä säästy, vaikka pitäisi hygieniasta kuinka hyvin huolta. Ennaltaehkäisyksi kuitenkin suositellaan käsien huolellista pesemistä saippualla. Kädet kannattaa pestä erityisen tarkasti vessassakäynnin, vaipanvaihdon, ruoanlaiton ja syömisen yhteydessä.

Käsien desinfektioaineet eivät välttämättä ehkäise norovirusta.

Kypsentämättömiä ostereita ja simpukoita kannattaa välttää. Ulkomaiset pakastemarjat pitäisi aina kuumentaa ja vihannekset ja hedelmät pestä huolellisesti.

Norovirusta vastaan ei ole lääkitystä tai rokotusta, eikä norovirustaudin sairastaminen anna kummoistakaan suojaa viruksia vastaan. Viime vuonna sairastettu norovirustauti ei siis välttämättä estä sairastumasta tänä vuonna.

”Norovirukset muuntuvat koko ajan ja niitä on monta eri tyyppiä. Vaikka henkilöllä olisi vasta-aineita tiettyä norovirusta vastaan, hänellä ei välttämättä ole vasta-aineita toisia virustyyppejä vastaan. Myös sama virus voi iskeä monta kertaa samaan ihmisteen. Tämä johtuu siitä, että norovirusten immuniteetin muisti on lyhytaikainen, ja virus muuntuu koko ajan”, Haider al-Hello kertoo Kotiliedelle.

Lähteet: Terveyden- ja hyvinvinninlaitosMehiläinen

Juttua muokattu 6.2.2020 klo 9.15: Korjattu kartan vuosiluku.

Avainsanat

Keskustelu

Äiti ni on ripulissa hän asuu kausalassa onko siellä noro virusta hän on iäkäs ihminen

Kommentoi juttua: Jyllääkö norovirus 2020 jo lähipiirissäsi? Katso kartalta, joko epidemia saavutti kotipaikkakuntasi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X