Jyllääkö norovirus jo lähipiirissäsi? Katso kartalta, joko epidemia saavutti kotipaikkakuntasi!

Alkuvuodesta 2019 norovirustapauksia on ollut eniten Helsingin ja Uudenmaan, Kymenlaakson ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä. Tarkista kartalta, mikä on tilanne juuri sinun sairaanhoitopiirissäsi!

Vatsatautia aiheuttava norovirus jyllää taas. Tautia on todettu tänäkin vuonna kaikkialla Suomessa.

”Tartuntojen huippuviikot ovat nyt käsillä, määrät todennäköisesti lähtevät tästä pikku hiljaa laskuun. Tautia on liikkeellä ympäri Suomea, mutta eniten tapauksia on ollut suurissa kaupungeissa. Löydetyt virustyypit ovat samoja, joita on tavattu myös aiempina vuosina”, THL:n erikoistutkija Haider al-Hello kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa.

Haider al-Hello täsmentää Kotiliedelle, että epidemiakausi sattuu vuosittain tammi–toukokuulle, koska kylmään aikaan ihmiset viihtyvät paljon sisätiloissa, joissa tartunnat leviävät helposti.

Norovirustapauksia esiintyy kaikenikäisillä, mutta ne ovat yleisempiä iäkkäillä ihmisillä. Esimerkiksi vuonna 2017 norovirustautiin sairastuneista 60 prosenttia oli täyttänyt 75 vuotta. Myös vuonna 2019 sairastuneita on ollut eniten yli 70-vuotiaissa.

Lue myös: Seksitaudit kartalla! Katso, missä päin Suomea seksitauteihin sairastutaan eniten

”Norovirustapaukset ovat yleisimpiä iäkkäillä ihmisillä, koska norovirus nimenomaan leviää laitoksissa, risteilyaluksilla ja kouluissa. Suuri osa iäkkäistä sairastuneista on vanhainkodin asiakkaita”, al-Hello kertoo.

Hoitolaitosepidemioita on todettu tänäkin vuonna eri puolilla Suomea.

Maaliskuun 6. päivään mennessä THL on kirjannut tartuntatautirekisterin tietokantaan 1 092 norovirustapausta. Tartuntoja on tähän mennessä ollut suhteessa enemmän kuin alkuvuonna 2018, mutta vähemmän kuin vuonna 2017. Silloin tartuntoja kirjattiin tammi- ja helmikuun aikana 1300.

Lue myös: Influenssa kaataa nyt kansaa sängynpohjalle – Katso kartalta, missäpäin Suomea epidemia jyllää!

Norovirus 2019: Näissä sairaanhoitopiireissä tartuntoja on ollut eniten!

Kokosimme kartalle, missäpäin Suomea norovirusta on esiintynyt tänä talvena.

Norovirustapauksia on ollut eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Seuraavaksi eniten norovirusta on ollut Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä ja kolmanneksi eniten Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä.

Tarkista oman sairaanhoitopiirisi tilanne alla olevalta kartalta. Näet tilanteen klikkaamalla omaa sairaanhoitopiiriäsi. 

Tiedot perustuvat THL:n tartuntarekisteriin, josta voit käydä tarkistamassa ajankohtaisen norovirustilanteen.

Miten välttyä norovirukselta?

Noroviruksen mukanaan tuomilta taudeilta ei välttämättä säästy, vaikka pitäisi hygieniasta kuinka hyvin huolta. Ennaltaehkäisyksi kuitenkin suositellaan käsien huolellista pesemistä saippualla. Kädet kannattaa pestä erityisen tarkasti vessassakäynnin, vaipanvaihdon, ruoanlaiton ja syömisen yhteydessä. Käsien desinfektioaineet eivät välttämättä ehkäise norovirusta.

Myös kypsentämättömiä ostereita ja simpukoita kannattaa välttää, ulkomaiset pakastemarjat pitäisi aina kuumentaa ja vihannekset ja hedelmät pitäisi pestä huolellisesti.

Norovirusta vastaan ei ole lääkitystä tai rokotusta, eikä norovirustaudin sairastaminen anna kummoistakaan suojaa viruksia vastaan. Viime vuonna sairastettu norovirustauti ei siis välttämättä estä sairastumasta tänä vuonna.

”Norovirukset muuntuvat koko ajan ja niitä on monta eri tyyppiä. Vaikka henkilöllä olisi vasta-aineita tiettyä norovirusta vastaan, hänellä ei välttämättä ole vasta-aineita toisia virustyyppejä vastaan. Myös sama virus voi iskeä monta kertaa samaan ihmisteen. Tämä johtuu siitä, että norovirusten immuniteetin muisti on lyhytaikainen, ja virus muuntuu koko ajan”, Haider al-Hello kertoo Kotiliedelle.

Mikä norovirus?

Kun aikuiselle iskee vatsatauti, taustalla on yleisimmin norovirus. Myös lapsilla norovirus aiheuttaa vatsatautia usein.

Taudin itämisaika on 12–48 tuntia, ja sairauden oireet kestävät tyypillisesti 12–72 tuntia. Oireisiin kuuluu kouristava vatsakipu ja pahoinvointi, joita seuraa oksentely. Tautiin voi liittyä myös pientä lämmönnousua ja ripulia.

Lue myös Annan juttu: Iskikö norovirus? Oksennustauti alkaa ärhäkästi oksentelulla, kouristavilla vatsakivuilla ja ripulilla – näin ehkäiset ja hoidat norovirustartuntaa

Lähteet: Terveyden- ja hyvinvinninlaitosMehiläinen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jyllääkö norovirus jo lähipiirissäsi? Katso kartalta, joko epidemia saavutti kotipaikkakuntasi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X