Terveys

Kipulääkkeet ovat erilaisia – asiantuntija kertoo, milloin kannattaa valita ibuprofeeni ja milloin parasetamoli

Eri kipulääkkeet sopivat eri tilanteisiin. Kun päänsärky, hammassärky tai kuukautiskipu iskee, kannattaako valita ibuprofeeni vai parasetamoli? Asiantuntija vastaa 8 yleiseen kysymykseen kipulääkkeistä.

Apteekin särkylääkehylly on usein varsin pitkä. Mistä tietää, mitä kipulääkettä kannattaisi valita lukuisten eri vaihtoehtojen joukosta? On hyvä tietää, että kaikki kipulääkkeet eivät ole samanlaisia.

Kahdella eri kipulääkkeellä, kuten Buranalla ja Panadolilla, voi olla paljon eroja. Millaisissa tilanteissa kannattaa valita ibuprofeeni, entä mihin kipuihin sopii parasetamoli? Suomen apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki vastaa 8 kysymykseen kipulääkkeistä.

 

Lue myös Tekniikan Maailman juttu: WHO veti sanojaan takaisin – ibuprofeenin välttämiseen koronavirusoireisiin ei ole syytä

1. Ibuprofeeni vai parasetamoli? Miten valita kipulääke oikein?

Ibuprofeeni kuuluu tulehduskipulääkkeisiin. Tulehduskipulääkkeet vaikuttavat tulehdusperäiseen kipuun elimistössä. Tulehdusreaktion oireita ovat muun muassa punoitus, kuumotus ja turvotus. Muita tulehduskipulääkkeitä ovat esimerkiksi ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo, naprokseeni, diklofenaakki, meloksikaami ja tolfenaamihappo.

Parasetamoli auttaa särkyyn ja kuumeeseen. Pidemmässä käytössä ja tietyille riskiryhmille parasetamoli on ibuprofeenia turvallisempi vaihtoehto. Usein kivun hoitoon kannattaa kokeilla ensimmäiseksi parasetamolia.

Lue myös: Fibromyalgia iski Annikaan – ensioire oli sormien särky, ja pian jalat pettivät alta

2. Kuinka paljon kipulääkettä saa ottaa?

Ibuprofeeni on hieman parasetamolia tehokkaampaa moniin kipuihin, mutta kuumetta ne alentavat yhtä hyvin. Yhden gramman parasetamolitabletti vastaa teholtaan suurin piirtein 400 milligramman ibuprofeenitablettia.

Parasetamolin annosmäärän kanssa saa olla ibuprofeenia tarkempi. Parasetamolia saa ottaa enintään yhden gramman kerrallaan. Päivässä parasetamolia voi ottaa yhteensä 3 grammaa. Ibuprofeenia voi ottaa itsehoidossa 400 milligrammaa kerralla, 3 kertaa vuorokaudessa.

Kipulääkkeet eivät välttämättä auta kipuun. Kipu voi johtua huonosta ergonomiasta tai liikunnan puutteesta.
Kipulääkkeet eivät välttämättä auta kipuun. Kipu voi johtua huonosta ergonomiasta tai liikunnan puutteesta.

3. Kuinka kauan kipulääkkeitä voi ottaa putkeen?

Kipulääkkeet, kuten kaikki itsehoitolääkkeet, sopivat tilapäiseen käyttöön. Erityisesti tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, voivat olla pitkäaikaiskäytössä elimistölle haitallisia.

Lääkepakkauksen koko heijastelee tilapäisen käytön rajaa. Ibuprofeenia myydään usein 30 pillerin pakkauksissa. Yhdestä pakkauksesta riittää noin 10 päiväksi.

Jos lääkkeistä ei ole muutamassa päivässä apua, niiden käyttö kannattaa lopettaa, ja hakeutua lääkäriin. Esimerkiksi selkäsärky voi olla hermoperäistä särkyä. Siihen kipulääkkeet harvemmin tehoavat.

Jatkuva ibuprofeenin käyttö voi jopa lisätä päänsärkyä. Jos lopettaa ibuprofeenin syömisen pitkän tauon jälkeen, päänsärky voi palata.

Satunnainen kipulääkkeiden käyttö ei ole haitaksi. Kipulääkkeitä on hyvä ottaa, jotta kivusta pääsee nopeasti eroon. Kipulääkkeet eivät sovi kaikkien lääkkeiden ja sairauksien kanssa yhteen. Lääkkeiden sopivuus itselle kannattaa varmistaa apteekista.

4. Mihin kipulääkkeet eivät tehoa?

Pian kipulääkkeen ottamisen jälkeen selviää, tehoaako lääke kipuun vai ei. Kipulääke ei ole aina ratkaisu kipuun. Esimerkiksi hermoperäisiä kipuja, kuten iskiaksen aiheuttamaa kipua, ei voi hoitaa kipulääkkeillä.

Erityisesti tulehduskipulääkkeet voivat pahentaa vatsakipua. Pelkällä kipulääkkeellä ei pidä sinnitellä poikkeuksellisissa ja äkillisissä kivuissa.

On tärkeää selvittää ajoissa kivun syy. Kroonistunut kiputila herkistää elimistön kivuille. Silloin kipua on vaikeampaa hoitaa. Jos kipulääkkeet eivät auta, kysy neuvoa lääkäriltä. Myös Käypähoitosuosituksesta voi lukea vinkkejä siitä, millainen hoito sopii parhaiten sinulle.

Lue myös: Kun masennus aiheuttaa fyysistä särkyä – tunnista masennuskipu

Kipulääkkeet kannattaa ottaa tyhjään vatsaan, jos haluaa niiden vaikuttavan nopeasti.
Kipulääke kannattaa ottaa tyhjään vatsaan, jos haluaa sen vaikuttavan nopeasti.

5. Kannattaako kipulääkkeet ottaa ruoan ja juoman kera?

Lääkettä ei tarvitse ottaa ruokailun yhteydessä. Jos haluaa, että lääke vaikuttaa nopeasti, se kannattaa ottaa tyhjään vatsaan vesilasillisen kanssa. Ruokailu voi hidastaa lääkkeen imeytymistä ja vaikutuksen alkaminen voi olla hitaampaa. Lääkkeiden vaikutus on yksilöllistä.

6. Mitkä kipulääkkeet sopivat lapselle?

Lapsille suositellaan parasetamolia tai lapsille tarkoitettuja ibuprofeenilääkkeitä, joiden vahvuus mitoitetaan painon mukaan. Suun kautta otettavat lasten kipulääkkeet ovat yleensä miellyttävämpiä käyttää kuin peräpuikot. Niiden imeytyminen on myös tasaisempaa.

Huom! Noudata aina pakkauksen tai lääkärin annostusohjeita.

7. Mitä haittoja ibuprofeenilla ja parasetamolilla on?

Parasetamoli on ibuprofeenia turvallisempi lääke. Ibuprofeenilla on tutkitusti haittavaikutuksia.

Tulehduskipulääkkeet estävät tulehdusta heikentämällä kivun välittäjäaineiden synteesiä. Välittäjäaineet ovat ihmiselle tärkeitä, koska ne suojaavat vatsan limakalvoja ja sääntelevät muun muassa verenkiertoa. Tulehduskipulääkkeet heikentävät vatsan limakalvojen suojaa ja lisäävät maha- tai suolistohaavan, akuutin munuaisten vajaatoiminnan ja jopa sydäninfarktin riskiä riskiryhmillä.

Tulehduskipulääkkeistä voi olla haittaa, jos yrittää tulla raskaaksi. Niiden käyttö munasolun irtoamisen aikaan voi heikentää ovulaatiota. Jos toivoo raskaaksi tuloa, kannattaa siirtyä parasetamoliin. Tulehduskipulääkkeitä ei suositella raskaana olevalle naiselle.

Parasetamolin vakavin haitta on mahdollinen yliannostus. Joillekin parasetamoli voi olla haitallisempi. Alkoholisteille lääke voi aiheuttaa jopa maksavaurioita.

Muista haitoista voit lukea lisää Terveyskirjastosta.

8. Ibuprofeeni ja parasetamoli yhdessä? Kyllä vai ei?

Jos kipu on voimakasta, ibuprofeenia ja parasetamolia voi käyttää yhdistelmänä. Lääkkeiden vaikutukset voivat olla yhdessä voimakkaampia kuin yksinään.

Ibuprofeenin ja parasetamolin käyttö yhdessä on parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi se, että kasvattaa tulehduskipulääkkeen annosmäärää.

Eri tulehduskipulääkkeitä ei pitäisi käyttää samanaikaisesti. Lääkkeiden yhdistelemisen kanssa kannattaa pysyä tarkkana. Esimerkiksi monissa flunssalääkkeissä on tulehduskipulääke aspiriinia eli asetyylisalisyylihappoa.

Jos olet epävarma, kysy neuvoa apteekista.

Lue myös: Lääkkeiden saatavuushäiriöt yhä vakavampia – syöpäsairas Minna ei saa aina välttämättömiä lääkkeitä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kipulääkkeet ovat erilaisia – asiantuntija kertoo, milloin kannattaa valita ibuprofeeni ja milloin parasetamoli

farmaseutti

Informatiivinen ja virheetön artikkeli 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.