Terveys

Kipua kahvikuppia nostaessa? Syynä voi olla sormien nivelrikko – säryn lievitykseen on 5 yksinkertaista keinoa

Nivelrikko sormissa kehittyy hitaasti ja voi tuntua turvotuksena ja jäykkyytenä nivelissä. Työfysioterapeutti kertoo, mistä hyvin yleisessä vaivassa on kyse ja neuvoo hoitokeinot.

Nivelrikko eli artroosi on maailman yleisin nivelsairaus. Jopa miljoonalla suomalaisella on nivelrikko. Nivelrikkoa esiintyy yleisimmin selkärangan, polvien ja lonkan lisäksi käden nivelissä. Nivelrikko sormissa on siis tavallinen vaiva.

Sormien nivelrikko ei ole yhtä kivulias kuin lonkassa tai polvissa, koska sormien niveliin ei kohdistu jatkuvaa painetta. Silti sormien nivelrikko voi olla viheliäs vaiva.

”Kipu voi tuntua inhottavalta normaaleissa arjen askareissa”, Mehiläisen asiantuntija, työfysioterapeutti Susanna Aalto kertoo.

Lue myös: Auttavatko ravintolisät tai ruokavalio? Näin hidastat nivelrikon etenemistä

Nivelrikko sormissa tuntuu usein turvotuksena, jäykkyytenä ja särkynä nivelissä.
Nivelrikko sormissa tuntuu usein turvotuksena, jäykkyytenä ja särkynä nivelissä. Kuva: iStockphoto

Mikä on nivelrikko?

Terveissä nivelissä luita peittää nivelrusto, joka suojaa luita hankaamasta suoraan toisiaan vasten. Nivelrusto on sileä, ja se saa ravintoa nesteestä, joka kulkee nivelvälistä.

Nivelrikko kehittyy yleensä hitaasti, useamman vuoden aikana. Nivelruston pinta muuttuu epätasaiseksi, ja nivelvälit kaventuvat. Puhutaan nivelruston rappeutumisesta ja nivelvälin madaltumisesta.

”Kun niveliä käytetään paljon, nivelrusto kuluu ja ohenee ja neste nivelvälissä kuivuu. Kun kaksi kovaa luuta hankaavat toisiaan, se aiheuttaa kipuja.”

Lue myös: Ahkera kännykän näpyttely voi aiheuttaa jännetuppitulehduksen ranteeseen – näin helpotat kivuliaan tulehduksen oireita

Miten sormien nivelrikko oireilee?

Nivelrikon aiheuttama kipu ja nivelrikon etenemisvauhti vaihtelevat ihmisestä riippuen. Sormissa nivelrikko ilmenee usein näkyvänä turvotuksena ja lyhytkestoisena aamujäykkyytenä. Joskus kipu saattaa aaltoilla.

Kivut hellittävät yöllä, kun nivelet ovat lepotilassa. Osalla saattaa olla kipua levossakin.

”Aamulla kun alkaa käyttää sormia voi tuntua, että sormet ovat hyvin kankeat. Sormien puristusvoima voi olla niin heikko, että tuntuu hankalalta nostaa kahvikuppi.”

Mikä sormien nivelrikon aiheuttaa?

Nivelrikko on niin tavallinen, ettei selkeää syytä sille aina löydy. Vaiva voi olla perinnöllinen. Lonkan ja polvien kohdalla nivelrikkoa aiheuttaa myös liikunnallinen ylirasitus, vammat tai ylipaino, mutta sormien kohdalla nivelrikko on usein nimenomaan perinnöllistä.

”Jos on kehittynyt esimerkiksi toimistotyöstä nivelrikko, kannattaa selvittää, oliko mummolla tai äidillä sormissa kipuja.”

Myös tapaturma tai käsien aktiivinen käyttö työssä voi aiheuttaa nivelrikkon. Esimerkiksi puutarhurin, hierojan, sähköasentajan tai autokorjaajan ammatit vaativat sormilta tarkkuutta ja voimankäyttöä.

Sormien nivelrikko on kivulias vaiva, mutta kipuja voi hellittää helpoilla liikeharjoitteilla.
Sormien nivelrikon aiheuttamaan kipua voi hellittää stressipallon avulla. Kuva: iStockphoto

Miten nivelrikko sormissa hoidetaan?

Oireita voidaan helpottaa lääkityksen ja liikunnan avulla. Lepo rankasta työstä ja ergonominen tietokoneen hiiri voivat olla avuksi. Vaikka sormet olisivat kipeät, niiden liikuttelu auttaa.

”Rusto tarvitsee nestettä, ja lihasten liike pumppaa nesteen liikkeelle. Liikkumalla kuvainnollisesti öljyämme niveliä. Käden nivelrikossa en opasta kuntosalille kerran viikossa, vaan harjoitukset koostuvat pienemmistä liikkeistä.”

Sormien nivelrikon aiheuttamaan kipuun voi kokeilla koordinaatiota harjoittavia pinsettioteliikkeitä, joissa jokainen sormi kohdistetaan peukaloon yksi kerrallaan. Toinen helppo harjoitus on sormien puristaminen nyrkkiin ja sormien harottaminen. Sormia kannattaa liikutella päivittäin. Stressipallon puristelu on hyvä harjoitus sormien lihasvoiman harjoittamiseen.

Nivelrikon aiheuttamaa kipua voi hellittää myös arkisilla askareilla. Jotkut ovat huomanneet, että neulominen auttaa kipuun, kun nivelrikko sormissa vaivaa. Kaikissa sormia rasittavissa askareissa kannattaa muistaa kohtuus. Nivelet ylirasittuvat herkästi ja tarvitsevat myös lepoa.

Kipua voi hellittää kuumavesipullolla tai kylmällä pakastepussilla.

”Useammalla toimii kylmä. Kylmä supistaa verisuonia ja rauhoittaa kipua.”

Avuksi voi myös ottaa erilaiset välineet, kuten artroosikäsineet, jotka laittavat kädet lievään puristukseen ja rannetuen, jota kannattaa käyttää lähinnä öisin, kun käsi on lepotilassa. Kipua voidaan lievittää myös parasetamolilla ja tulehduskipulääkkeillä.

Lue myös: Miksi nivelkipuiselle suositellaan liikuntaa? Asiantuntija vastaa 10+1 kysymykseen nivelten terveydestä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kipua kahvikuppia nostaessa? Syynä voi olla sormien nivelrikko – säryn lievitykseen on 5 yksinkertaista keinoa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.