Terveys

Asiantuntija arvioi: nämä apuvälineet hillitsevät kuorsausta – ja nämä ovat rahanhaaskausta

Kuorsauskisko, nenäteippi, sierainten laajentaja, kuorsaussuihke vai sittenkin korvatulpat? Konsteja säilyttää sopu kuorsaajan makuuhuoneessa riittää. Lääkäri arvioi apuvälineiden hyödyt.

Kuorsauksen hoito mietityttää paitsi kuorsaajia myös heidän puolisoitaan. Tietyt apuvälineet, kuten kuorsauskisko, auttavat osaa kuorsaajista. Kuorsauksen hillitsemiseen markkinoidaan myös tuotteita, joista asiantuntijan mukaan ei ole hyötyä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Hero Mehiläisestä arvioi apuvälineiden hyödyt.

1. Mistä kuorsaus johtuu?

Kuorsausääni syntyy, kun ilmavirta liikkuu hengitysteiden ahtaassa kohdassa ja laittaa siellä rakenteet värisemään. Ahdas kohta voi olla joko nielussa tai nenässä. Syy ahtauteen voi olla nenän tai nielun rakenteessa ja nenän hyvänlaatuisissa limakalvopullistumissa eli polyypeissä, mutta myös nenän tukkoisuutta pahenta­vissa tekijöissä, kuten aller­giassa, flunssassa tai nenän kuivumisessa.

Yleensä ihminen kuorsaa syvässä unessa, jolloin rentoutuneet lihakset painavat hengitysteitä kasaan. Koska kudokset veltostuvat iän myötä, moni alkaa vanhemmiten kuorsata. Vaikka nukkuja ei itse huomaa kuorsaavansa, kuorsaus voi heikentää omaa ja varsinkin petikumppanin unta.

Kuorsauksen syy on todennäköisesti nenässä, jos nukkumaan mennessä tai aamulla herätessä nenä tuntuu tukkoiselta.

Nielussa on tosi ahdasta, jos ­kieli tai isot nielurisat peittävät näkymän kurkkuun silloin kun avaa peilin edessä suun ja sanoo aa.

Lue myös: 6 asiaa, joita uniasiantuntija ei tee, jotta hyvä yöuni ei vaarannu – ja yksi, johon hänkin sortuu

2. Kuorsauksen hoito – mistä apua kuorsaukseen?

Painonpudotus ja tupakoinnin lopettaminen hillitsevät kuorsaamista. Ylipaino ja varsinkin iso kaulanympärys viestivät kaulalla olevasta rasvasta, joka haittaa hengittämistä. Tupakointi turvottaa hengitysteiden limakalvoa ja pahentaa tukkoisuutta.

Alkoholi, rauhoittavat lääkkeet ja unilääkkeet rentouttavat nielun lihaksia. Niitä kannattaa välttää erityisesti ennen nukkumaanmenoa. Unettomuutta hoidetaan ensi­sijaisesti lääkkeettömillä keinoilla.

Moni kuorsaa vain selinmakuulla. Kuorsausvyö tai yöpaidan selkäpuolelle kiinnitetty pallo saavat nukkujan hakeutumaan toiseen nukkuma-asentoon.

3. Kenelle kuorsauskisko on hyvä ratkaisu?

Kuorsauskisko voi olla avuksi, jos alaleuka on pieni ja ahdas. Kisko tuo alaleukaa ja kielen lihaksia hivenen eteenpäin, jolloin kieli ei kosketa nielun takaseinämää ja ilma pääsee kulkemaan nielussa vapaammin.

Kuorsauskisko kannattaa hankkia vasta, kun lääkäri on ensin tutkinut nielun ja toden­nut kiskon hyödylliseksi. Kun lääkäri suosittelee kiskoa, kyseessä on yksilöllinen, hammaslaborato­riossa valmistettava kisko. Se on ­todettu tehokkaammaksi kuin kuuman veden avulla itse muovattavat kiskot.

Hammaslääkärin vastaanotolla ­selviää, salliiko suun terveydentila kuorsauskiskon käytön. Esimerkiksi hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti voi estää kiskon käytön.

Kuorsauksen hoito, mistä apua kuorsaukseen? Käsi pitelee nukkujan nenää.
Kuorsauksen hoito on yksilöllistä. Osa kuorsaa vain selällään nukkuessaan, jolloin apu voi löytyä kuorsausvyöstä tai yöpaidan selkämykseen kiinnitetystä tennispallosta. Ne saavat vaihtamaan nukkumisasentoa. © iStock

4. Mitkä konstit kuorsauksen hoidossa kannattaa jättää kokeilematta?

Kuorsausta ei voi hillitä nieluun annosteltavilla sumutteilla eikä imeskelytableteilla, vaikka sellaisia kuorsauk­sen hoitoon markkinoidaankin. Sumute voi aiheuttaa suuhun sieni-infektion.

Markkinoilla on esimerkiksi kuorsaus­nau­hoja, joiden tarkoituksena on sulkea nukkujan suu ja kielistabilaattori, johon kieli tuupataan yöksi. ­Joku saattaa niistä hyötyäkin, mutta useimmista ne tuntuvat hankalilta ja häiritsevät nukahtamista.

Lievä kuorsaaminen on vaaratonta. Keski-ikäisistä naisista 40 prosenttia kuorsaa joskus. Vaiva on yleinen, mutta moni kokee sen turhaan kiusallisena.

Lue myös: Kuorsaaminen kuriin! Testissä 3 tuotetta, jotka lupaavat vähentää öistä korinaa

5. Kuorsauksen hoito – parantaako sierainten laajentaja nenän ilmanvaihtoa?

Osalla ihmisistä sieraimissa olevat siivekkeet painuvat sisään hengitettäessä läpiksi, jotka haittaavat ilman kulkua nenässä. Heillä sierainten laajentaja voivat parantaa ilman kulkua nenässä. Laajentajien käyttö vaatii usein totuttelua. Nenän päälle kiinnitettävästä nenäteipistä ei sen sijaan ole välttämättä apua.

Jos nenä on kuiva ja karstainen, voi kokeilla öljypohjaisia kostutussuihkeita ja -tippoja ja nenän huuhtelua nenäkannulla ja suolaliuoksella.

Nenäkannusta on apua myös allergian aiheuttamaan tukkoisuuteen, sillä huuhtelu poistaa siitepölyä nenän limakalvoilta. Allergian hoitoon tarkoitetut kortisonisuihkeet laskevat limakalvojen turvotusta, ja niitä voi käyttää apteekin ohjeella tukkoiseen nenään ilman allergiaakin.

Flunssanuhan hoitoon tarkoitetut suihkeet voivat pahentaa tukkoisuutta, jos niitä käyttää liian pitkään eli pidempään kuin kaksi viikkoa yhteen menoon.

6. Voiko kuorsaajan kurkku korista kuivuuttaan?

Kuorsaaja hengittää yleensä suun kautta. Suuhengitys kuivattaa kurkkua, mutta kuiva kurkku ei ­aiheuta kuorsausta. Vaikka tukkoinen ­nenä hoidettaisiin kuntoon, kuorsaaja voi jatkaa suun kautta hengittämistä, sillä tapa on sit­keässä.

Kuiva, karhea kurkku tuntuu epämiellyttävältä, ja kuiva suu vaarantaa hammasterveyden ja lisää suun tulehduksia. Apteekissa myydään geelejä, jotka pitävät suun pitkään kosteana.

Ruokaöljy on edullinen keino kostuttaa kurkkua: muutama tippa ruokaöljyä kielelle ennen nukkumaanmenoa voitelee limakal­voja mukavasti. Yöpöydälle voi laittaa ­aamuksi valmiiksi lasillisen vettä.

Lue myös Anna.fi: Uniapnea on jo kansantauti – naisen tyyppioire kuuluu yöllä, mutta se ei usein ole kuorsaus

7. Milloin kuorsaus vie lääkäriin?

Lääkärille varataan aika, jos uneen liittyy hengityskatkoksia, aamu alkaa tokkurassa tai päivällä väsyttää, ja on vaikea pysyä hereillä ja keskittyä. Toistuvat heräilyt ja yölliset korahdukset voivat olla merkki hengityskatkoksista, jotka ovat uniapnean oire.

Hoitamaton uniapnea uhkaa henkeä. Hengityskatkokset häiritsevät aivojen ja elimistön hapensaantia, mikä lisää sydämen rytmihäi­riöiden sekä aivo- ja sydäninfarktien riskiä. Lääkäriä ei tarvita, jos kuorsaus on ainoa oire eikä päivällä väsytä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 5/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Asiantuntija arvioi: nämä apuvälineet hillitsevät kuorsausta – ja nämä ovat rahanhaaskausta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.