Terveys

Mikä auttaa kuumiin aaltoihin? Yksi arkinen tapa ennaltaehkäisee hikipuuskia parhaiten, lääkäri paljastaa

Kuuma aalto nousee ja myös laantuu nopeasti. Oloa ja oireita voi onneksi helpottaa liikunnalla, tietoisuusharjoituksilla ja estrogeenillä.

Kuumat aallot ovat ikävä mutta tavallinen vaihdevuosien oire. Miten kuumia aaltoja voi hillitä ja ehkäistä? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja, psykoterapeutti Katja Kero Tyksistä vastaa seitsemään kysymykseen kuumista aalloista.

1. Mistä kuumat aallot johtuvat?

Perimmäistä syytä kuumiin aaltoihin ei tunneta. Kyse lienee elimistön estrogeenintason laskun aiheuttamista muutoksista aivojen lämmönsäätelykeskuksessa.

Lämmönsäätelykeskus luulee, että kehon lämpötila on kohonnut ja sitä pitää laskea. Tällöin hikirauhasia säätelevä, tahdosta riippumaton hermosto aktivoituu ja alkaa jäähdyttää kehoa lisäämällä pintasuonten verimäärää. Ihoa kuumottaa ja tulee hikipuuska, johon voi liittyä sydämen tykytystä. Lämmön haihtuminen iholta paleltaa ja tekee ihon nihkeäksi.

Kuuma aalto voi tulla juuri silloin kuin sitä vähiten toivoisi – osalla monta kertaa päivässä. Yöllä kuumat aallot herättävät ja tekevät unesta katkonaista.

2. Mitä tehdä, kun kuuma aalto tulee?

Kannattaa kokeilla menetelmiä, jotka rauhoittavat tahdosta riippumatonta hermostoa, lisäävät rentoutumista ja vähentävät murehtimista. Omaa mieltä voi tyynnytellä toteamalla itselle, etteivät hikipuuskat ole vaarallisia ja ne menevät nopeasti ohi. Jooga ja tietoisuustaitoharjoitukset rauhoittavat mieltä, mutta vain jos ne tuntuvat omilta. Väkisin vääntämällä ne lisäävät levotonta oloa.

Kuumat aallot kertovat naiselle, että hän on tullut elämässään uuteen vaiheeseen. Joustava, utelias mieli ja hyväksyvä suhtautuminen oman kehon muutoksiin auttavat sopeutumisessa. Resilienssi eli selviytymiskyky vähentää hikoilupuuskien aiheuttamaa ahdistusta.

Asiallinen tieto voi helpottaa elämää kuumien aaltojen kanssa: kuumat aallot kestävät kahdesta seitsemään vuotta, mutta ne laimenevat ajan myötä. Vertaistukea löytyy, sillä kahdella kolmesta naisesta on hikipuuskia, ja heistä joka viidennellä ne ovat hankalia.

3. Miten kehoa voi viilentää, kun kuumat aallot vaivaavat?

Niskan ja kasvojen valelu viileällä vedellä, suihku tai pulahdus uimaan helpottavat oloa hetkeksi. Kylmä supistaa verisuonia, jolloin ruumiinlämpötila laskee.

Päivällä kannattaa suosia kerrospukeutumista ja luonnonkuituisia vaatteita. Yöpuku on hyvä vaihtaa flanellia kevyempään ja peitto ohuempaan. Makuuhuoneen lämpötilaa kannattaa laskea, tai tuulettaa huone ennen nukkumaanmenoa. Joku voi nukkua kesäaikaan paremmin parvekkeella.

Jos kuumat aallot yöllä häiritsevät omaa tai vieressä nukkujan unta, kannattaa hakea apua lääkäriltä. Huono uni on terveysriski. Yöhikoilu voi olla myös vaihdevuosissa yleistyvän uniapnean oire.

4. Miten kuumia aaltoja ehkäistään tehokkaimmin?

Hyvä yleiskunto ja terveelliset elintavat parantavat jaksamista, jolloin kuumat aallot haittaavat vähemmän. Vaikka terveelliset elintavat eivät poista hikipuuskia, oireiden lieveneminen voi olla ratkaisevaa toimintakyvylle.

Liikunta on parasta itsehoitolääkettä kuumin aaltoihin. Sillä on estrogeenin kaltaisia, hikipuuskia hillitseviä vaikutuksia. Liikkuminen tekee arjesta mukavampaa, sillä liikunta lisää mielialahormoni endorfiinien tuotantoa ja parantaa säännöllisenä unenlaatua. Se auttaa myös painonhallinnassa: ylipaino ja tupakointi pahentavat hikoilua.

Vaihdevuodet ovat hyvä hetki tarkastella omia elintapoja ja tehdä niissä tarvittaessa korjausliikkeitä. Terveellisiä elintapoja ei kuitenkaan kannata alkaa suorittaa, sillä se ai­heuttaa stressiä. Tässäkin iässä tulee varata riittävästi aikaa levolle, palautumiselle ja mukaville ihmissuhteille, kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Lue myös Anna.fi: Heidi Willman kehottaa puhumaan vaihdevuosista kumppanille: ”Vaikka minun ei joka päivä tekisi mieli, koen rakkautta ja halua”

5. Millainen liikunta helpottaa kuumia aaltoja?

Jotta liikunta vaikuttaisi lämmönsäätelyjärjestelmään, sen tulee olla hikoiluttavaa ja hengästyttävää. Kuumia aaltoja ehkäisevä liikuntaresepti sisältää kerralla vähintään puoli tuntia liikettä minimissään kolme kertaa viikossa. Tehoja on riittävästi, kun syke nousee yli sadan.

Rankka liikunta kannattaa ajoittaa alkuiltaan, jolloin sen ja nukkumaanmenon väliin jää useam­pi tunti. Näin siksi, että liikunnan nostattaman, virkistävän hormoniryöpyn tasaantuminen vaatii aikaa. Kevyt, noin tunnin mittainen kävelylenkki paria tuntia ennen nukkumaanmenoa voi sen sijaan jouduttaa unentuloa.

kuumat aallot piinaavat naista, joka istuu sohvalla
Kuumat aallot ovat yleinen vaihdevuosioire. Niitä on kahdella kolmesta naisesta ja heistä joka viidennellä kuumat aallot ovat hankalia. © iStockphoto

6. Voiko kuumia aaltoja hillitä ruokavaliolla?

Verensokerin lasku voi laukaista vaihdevuosioireita, ja siksi kannattaa huolehtia säännöllisestä ateriarytmistä. Alkoholi, kuumat juomat ja mausteiset ruoat voivat laukaista kuumia aaltoja. Illalla nautittu viinilasillinen heikentää itsessäänkin unta.

Kasviestrogeenit ovat naishormonia muistuttavia yhdisteitä, joita löytyy esimerkiksi soijasta. Niiden vaikutus kuumien aaltojen hillitsemisessä on vaatimaton.

Vaihdevuosioireisiin markkinoidaan ravintolisiä ja luontaistuotteita, kuten mäkikuismaa, salviaa, siitepölyuutetta ja tähkäkimikkiä. Niillä voi kuitenkin olla haitallisia sivuvaikutuksia ja yhdessä lääkkeiden kanssa käytettyinä vakavia haittoja.

Lue myös: Vaihdevuosioireet muuttivat Titan ”Helvettäreksi” – jooga tai ruokavalio voivat auttaa, jos estrogeeni ei sovi 

7. Mitä lääkäri määrää, kun kuumat aallot piinaavat?

Jos omat keinot eivät auta, kannattaa kokeilla estrogeenihoitoa. Sitä saa tabletteina, laastareina, geelinä ja ihosuihkeena. Jos naisella on kohtu tallella, hoitoon liitetään keltarauhashormoni.

Estrogeenihoito tepsii vaihdevuosioireista parhaiten juuri kuumiin aaltoihin. Jos annos on oikea, oireet helpottavat jopa muutamassa päivässä. Hoito aloitetaan pienellä annoksella, jota tarvittaessa nostetaan. Tavoitteena on löytää pienin mahdollinen annos, jolla oireet pysyvät kurissa.

Estrogeenihoito ei sovi naiselle, joka on sairastanut rintasyövän. Hän voi saada apua venlafaksiinilääkkeestä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä auttaa kuumiin aaltoihin? Yksi arkinen tapa ennaltaehkäisee hikipuuskia parhaiten, lääkäri paljastaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.