Terveys

5 asiaa, joita hieroja ei kropalleen tekisi: ”Yksi suurimpia tekijöitä lihasjumien synnyssä”

Lihasjumit ovat hierojan erikoisalaa. Yleensä kireiden lihasten alkusyy liittyy niin sanottuun neliödraamaan, sanoo hieroja Sakari Ijas.

Lihasjumit vaivaavat, kroppaa kolottaa – kenellepä se ei nykyaikana olisi tuttua? Moni haikailee näiden ongelmien kanssa hierojan hoitoon ja saakin hierojalta apua vaivoihinsa. Lihasjumit eivät kuitenkaan ilmesty tyhjästä, ilman että voimme itse niitä mitenkään estää.

Päin vastoin, huomattava osa hierojalla hoidettavista kehon ongelmista on seurausta ihmisen omista tekemisistä tai tekemättä jättämisistä.

”Yritän kannustaa ihmisiä itselle sopivaan ja hyvään elämään, enkä halua tuputtaa kenellekään tiettyjä ratkaisuja, mutta omilla valinnoilla on vaikutusta”, sanoo koulutettu hieroja Sakari Ijas Hierontapiste Sinisestä Kuulasta.

Hieroja kertoo, mitä asioita hän ei itse tekisi lihasjumien ehkäisyssä tai hoidossa.

1. En pitäisi hierontaa ihmelääkkeenä lihasjumeihin

Hierontaan mennään usein siinä vaiheessa, kun lihakset ovat pahasti jumissa ja vaiva on jatkunut mahdollisesti jo pitkään. Hieronta on toki silloin enemmän kuin paikallaan, mutta se ei ole varsinainen ihmelääke kroonisille lihasjumeille, jotka johtuvat pitkään jatkuneista virheasennoista.

Toisin sanoen hieronta helpottaa oiretta mutta ei paranna vaivan aiheuttanutta ongelmaa eli sen alkusyytä. Hieronnan jälkeen vaiva voi nopeasti palata takaisin, ellei tapoja muuteta.

”Kireiden lihasten syy olisi hyvä tiedostaa ja keskittyä parantamaan niitä asioita, joihin voi itse vaikuttaa. Yleensä vaivan alkusyy liittyy niin sanottuun neliödraamaan: uni, stressi, liikunta, ruokavalio. Onko näillä osa-alueilla jotakin, mikä kiristää kroppaa? Onko korjaamisen varaa esimerkiksi unessa tai liikuntatottumuksissa? Syönkö hyvinvointiani tukevasti ja siten, että saan energiaa päivittäisiin toimiini? Stressaanko liikaa?” Ijas luettelee.

Toisaalta hierontaa ei tarvitse myöskään ajatella pelkkänä hoitona lihasjumeihin. Hieronta rentouttaa, parantaa aineenvaihduntaa ja lisää kehon ja mielen hyvinvointia, vaikkei erityisiä ongelmia kireiden lihasten kanssa olisikaan. Paljon liikkuville hieronta on myös oivallista lihasten rentouttamista, ja se vaikuttaa myönteisesti suorituskykyyn.

2. En työskentelisi näytön ääressä pitkiä aikoja ilman taukoja

Staattiset työskentelyasennot esimerkiksi näyttöpäätteellä ovat suurimpia niska-hartiaseudun kipujen ja kolotusten syitä. Näyttöpäätetyöskentely helposti jumittaa ylävartalon alueen lihaksiston ja aiheuttaa sitä kautta myös päänsärkyä.

Päätteellä työskennellessä ryhti pääsee laskemaan ja asento liukuu helposti etupainotteiseksi. Lisäksi pitkään paikoillaan istuessa koko kropan aineenvaihdunta heikkenee.

Ijas kehottaa minimoimaan näyttöpäätetyöskentelyn haittoja säännöllisellä tauottamisella. Jo pieni tauko ja liike auttaa, kunhan se on säännöllistä. Ylös tuolilta kannattaa nousta vähintään kerran tunnissa ja tehdä pieni taukojumppa pari kertaa päivässä.

Vapaa-ajalla erityisesti yläkropan liikkuvuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja parantaa lihasvoimaa lihaskuntoharjoittelulla.

Lue myös: Tarjan, 54, pahaan niskakipuun ei tepsinyt mikään hoito – sitten löytyi yllättävä apu särkyyn

3. En sivuuttaisi stressin merkitystä lihasjumien synnyssä

Stressi on yksi suurimpia tekijöitä lihasjumien synnyssä, Ijas huomauttaa. Stressaantuneena ihminen saattaa huomaamattaan jännittää esimerkiksi hartioitaan, mikä lisää niska-hartia-alueen lihasjumeja.

Hierojat näkevät vastaanotoillaan jatkuvasti asiakkaita, jotka valittavat stressistä ja kireistä lihaksista. Pahimmat kireydet voivat jäädä hierojan pöydälle jo yhden hierontakerran jälkeen ja asiakas poistuu vastaanotolta huomattavasti virkeämpänä ja rentoutuneempana. Sitkeämpiin lihasjumeihin tarvitaan kuitenkin yleensä 3–4 hierontakertaa.

Kuten muidenkin lihasjumien kohdalla, hieronta on kuitenkin vain ensiapua, ellei vaivan alkusyytä korjata. Itseltään voi kysyä, kuormittuuko pää liiasta pohtimisesta, onko työ liian stressaavaa, onko huolien taakka käynyt liian painavaksi kantaa.

Korjausliikkeen voi aloittaa niinkin pienestä kuin someselailun vähentämisestä, etenkin ilta-aikaan ennen nukkumaanmenoa. Tärkeintä on saada aivojen kokonaiskuormitusta helpotettua.

”Aivot on sellainen elin, joka pystyy jumittamaan koko kropan. Ja jos kroppa jumittuu, vaikuttaa se taas mieleen ja aivoihin”, Ijas kuvaa.

Stressi lisää lihasjumeja.
Lihasjumit voivat pahentua tai jopa johtua stressistä, etenkin jos stressiin yhdistyy päätetyöskentely huonossa asennossa. © iStock

Lue myös: 5 pahaa tapaa, joilla asiantuntija ei kuormittaisi aivojaan – pilaavat keskittymiskyvyn ja yöunen

4. En menisi hierojalle sairaana

Hieronta on keholle urheilusuoritusta vastaava toimenpide, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Flunssaiselle, kuumeiselle tai muuten sairaalle ihmiselle se on siis rasite, jota on parempi välttää.

”Sairaana ihmisen kuuluisi levätä, jotta kehossa vallitseva tulehdus saadaan pysäytettyä. Jos lepoa häiritään aineenvaihduntaa ja verenkiertoa kiihdyttäen, eivät seuraukset ole paranemisen kannalta hyvät”, Ijas kuvaa.

Hieronnasta pidättäytyminen koskee flunssan lisäksi muitakin tulehduksellisia tiloja, kuten traumoja, rokkoja ja infektioita. Kaikki sairaudet eivät välttämättä ole hieronnalle este. Hierojalle on hyvä mainita etukäteen kaikista terveydentilaan liittyvistä ja sillä hetkellä vaikuttavista seikoista, jotta hän osaa ottaa ne huomioon otteissaan.

Lue myös Anna.fi: Tennispallo on yllättävän tehokas hierontaväline – avaa kehon jumit itse 5 helpolla harjoitteella

5. En ottaisi särkylääkettä ennen hierontaa 

Yllättävä pikkuseikka, joka saattaa vaikuttaa hierontakokemukseen paljonkin, on särkylääke. Ijäs ei suositte tulemaan hierontaan särkylääkkeen vaikutuksen alaisena.

”Moni asiakas tulee hierontaan juuri niska-hartia-alueen kipujen ja niistä johtuvien päänsärkyjen takia. Pääkipuun on saatettu ottaa särkylääke myös ennen hierontaa. Se ei kuitenkaan kannata, sillä se voi vaikuttaa sopivan hieronnan paineen löytymiseen.”

Hieronnassa käytetty paine eli voima on jokaisella asiakkaalla yksilöllinen, ja sen löytymisessä tärkeä indikaattori on asiakkaan oma tuntemus. Hieronnan ei pääsääntöisesti pitäisi tuntua kivuliaalta ja jos näin käy, asiakas mainitsee siitä hierojalle. Särkylääke voi kuitenkin harhauttaa kiputuntemusta.

Toisin sanoen riskinä on liian kova hierontaote, jota särkylääkkeen vaikutuksen alaisena ei huomaa. Seurauksena voi olla useamman päivän lihaskipu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita hieroja ei kropalleen tekisi: ”Yksi suurimpia tekijöitä lihasjumien synnyssä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.