Terveys

Näppylöitä suun ympärillä? Perioraalidermatiitti on erityisesti naisia piinaava ihotauti – näin ihottumasta pääsee eroon

Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma on hyvin yleinen ja verrattain uusi ihosairaus. Ihottuman aiheuttajaa ei tunneta, mutta sitä voidaan onneksi hoitaa lääkevoiteilla ja antibiooteilla.

Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma on erityisesti nuorehkojen ja keski-ikäisten naisten vaiva. Kukaan ei tiedä varmuudella, mistä se johtuu, mutta hoito on onneksi olemassa. Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta kertoo, miten suunympärysihottumasta pääsee eroon.

1. Miten perioraalidermatiitti oireilee?

Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma (kansan suussa myös POD-ihottuma) on kasvoissa esiintyvä, pieniä punoittavia näppyrykelmiä muodostava ihottuma. Sitä voi esiintyä suun ympäristön lisäksi silmien ja sierainten seudulla. Ihottuma-alue voi olla lievästi kihelmöivä tai arka. Useimmiten ihottuma on kuitenkin näppyjä lukuun ottamatta suhteellisen oireeton.

Suunympärysihottuman voi sekoittaa helposti finneihin, akneen tai ruusufinniin, ja sitä myös hoidetaan samalla tavalla kuin ruusufinniä. Talirauhasen ympärillä olevaa tulehduksellista ihotautia esiintyy etenkin nuorehkoilla ja keski-ikäisillä naisilla, mutta joskus sitä voi esiintyä myös lapsilla ja miehillä.

Lue myös: Hoida myös lievästi oireilevaa couperosa-ihoa – voit välttää hankalan ruusufinnin synnyn

2. Mistä perioraalidermatiitti johtuu?

Perioraalidermatiitin perimmäistä syytä ei tunneta. Ihotauti on hyvin yleinen, mutta sen aiheuttajia tunnetaan edelleen yllättävän huonosti. Perioraalidermatiitti on saanut alkunsa 1900-luvulla, joten kyseessä on suhteellisen uusi ihosairaus. Sen puhkeamisen on epäilty liittyvän kosmetiikan käyttöön, mutta asiasta ei ole saatu varmuutta. Toisaalta perioraalidermatiittia esiintyy paljon myös henkilöillä, jotka eivät käytä kosmetiikkaa.

Monesti suunympärysihottumaa potevat kertovat, että ihottuma saattaa pahentua sopimattoman ihovoiteen käytön tai kosmetologikäynnin jälkeen. Esimerkiksi ihon kuorinta saattaa voimistaa oireita.

Stressi voi myös mahdollisesti vaikuttaa perioraalidermatiitin puhkeamiseen. Ihottuma saattaa liittyä myös hormoneihin, koska kyse on erityisesti naisten ihotaudista. Sillä ei kuitenkaan tiedetä olevan selvää yhteyttä hormonaalisiin tekijöihin.

3. Tarttuuko perioraalidermatiitti? Onko se vaaraton vaiva?

Perioraalidermatiitti on vaaraton ihotauti, eikä se tartu ihmisestä toiseen. Se ei juuri koskaan kehity vakavammaksi bakteeritulehdukseksi, kuten märkäruveksi tai verenmyrkytykseksi.

Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma POD. Henkilö meikkaa peilin edessä.
Perioraalidermatiitin on epäilty johtuvan muun muassa kosmetiikan käytöstä. © iStockphoto

4. Miten suunympärysihottumaa voi hoitaa itse?

Suunympärysihottumaa voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla ruusufinnin hoitoon tarkoitetuilla voiteilla ja geeleillä. Ruusufinnivoiteissa vaikuttavana aineena on muun muassa metronidatsoli, joka lievittää tulehdusta ja tappaa bakteereja.

Suunympärysihottumaa ei kannata hoitaa kortisonivoiteella, sillä niiden käyttö kasvojen iholla voi altistaa ihottumalle ja pahentaa sitä. Syytä siihen ei tiedetä. Jos suunympärysihottuman hoitoon on käytetty kortisonivoidetta, sen käyttö kannattaa lopettaa.

Lääkärikäynti ei ole välttämätön, jos perioraalidermatiitin kanssa pärjää omahoidon avulla, vaiva on tunnistettu eikä ihottuma ole kovin ärhäkkä. Jos omahoito ei auta, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Ruokavaliolla ei ole merkitystä suunympärysihottuman hoidossa.

5. Miten suunympärysihottumaa hoidetaan lääkärissä?

Perioraalidermatiitti voi rauhoittua itsestään, mutta joskus se voi olla myös hyvin sitkeä. Ihotautia voidaan hoitaa sisäisellä lääkityksellä ja paikallishoidoilla.

Lievemmissä tapauksissa hoidoksi riittää yleensä paikallishoito. Tällöin suunympärysihottumaa hoidetaan ruusufinnin tai aknen hoitoon tarkoitetulla voiteella tai atooppisen ihottuman hoitoon käytettävällä kalsineuriinin estäjällä, esimerkiksi pimekrolimuusivoiteella.

Sisäisenä lääkityksenä käytetään yleensä tetrasykliiniä sisältävää antibioottia. Antibioottikuuriin on turvauduttava, jos kyseessä on hyvin riehakas ihottuma, eikä paikallishoito tunnu riittävän.

Oikealla hoidolla perioraalidermatiitti rauhoittuu yleensä nopeasti, jopa parissa päivässä. Joskus ihottuman hoidossa kestää pidempään.

6. Toimivatko omenaviinietikka, sinkkivoide tai pihkavoide suunympärysihottuman hoidossa?

Netissä on monenlaisia niksejä suunympärysihottuman hoitoon, mutta omenaviinietikasta, sinkkivoiteesta tai pihkavoiteesta ei ole kovinkaan suurta apua. Ihottuma saattaa ärtyä niiden käytöstä entistä enemmän.

Ihotautilääkärit eivät suosittele pihkavoiteen käyttöä, sillä pihkavoide sisältää luonnonhartsia ja saattaa olla voimakkaasti allergisoiva. Se voi aiheuttaa pysyvän kosketusallergian.

Lue myös Anna.fi: Näppylöitä suun ympärillä? Saatat kärsiä perioraalidermatiitista – nämä ulkoiset ärsykkeet altistavat sinnikkäälle vaivalle

7. Voiko perioraalidermatiittia tai sen uusiutumista ehkäistä?

Suunympärysihottuman voi sairastaa vain kerran elämässään tai se voi uusia toistuvasti. Harvemmin ihotauti on kuitenkaan kovin sitkeä ja toistuva. Tavallisesti ihottuma on suhteellisen rauhallinen ja helppohoitoinen.

Perioraalidermatiittia laukaisevia tekijöitä tunnetaan huonosti, ja siksi sitä on vaikea myöskään ennaltaehkäistä.

Monet potilaat kokevat, että hyvin rasvaiset voiteet tai kuorivat ja siten ihoa ärsyttävät ihonhoitotuotteet voivat altistaa perioraalidermatiitille ja pahentaa ihottumaa. Tällaisten tuotteiden käyttämistä kannattaa välttää etenkin silloin, jos sairastaa perioraalidermatiittia.

Joskus myös auringolle altistuminen voi saada perioraalidermatiitin lehahtamaan.

Meikkiä voi käyttää perioraalidermatiitista huolimatta, kunhan kasvojen iho puhdistetaan päivittäin huolellisesti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näppylöitä suun ympärillä? Perioraalidermatiitti on erityisesti naisia piinaava ihotauti – näin ihottumasta pääsee eroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.