Terveys

Mitkä ravintolisät ovat iäkkäälle todella tarpeen? Yksi purkki on käytännössä välttämätön kaikille yli 75-vuotiaille

Ravintolisiä markkinoidaan senioreille monilla lupauksilla, mutta ihan kaikkea ei kannata ostaa. Ruokavalion täydentäminen on tarpeen, jos syöminen on huonoa tai ravintoaineiden imeytyminen heikentynyt.

Ravintolisät vanhuksille, tarvitaanko niitä? Ravitsemustieteen ­dosentti ­Merja ­Suominen Gery ry:stä vastaa seitsemään kysymykseen seniorien lisäravinteista.

1. Miksi seniori voi tarvita ravintolisiä?

Ravintolisät ovat esimerkiksi vitamiineja, kivennäisaineita, rasvahappoja, maitohappobakteereja ja yrtti­valmisteita. Samoja aineita löytyy ravinnosta, ja ruoka on ensisijainen tapa huolehtia niiden saannista. Jos ruoka ei maistu tai syöminen on kovin niukkaa, riittävä ravintoaineiden saanti taataan ravintolisällä.

Vaikka iäkäs ihminen söisi monipuolisesti ja tarpeeksi, sairaudet ja lääkkeet voivat haitata ravintoaineiden imeytymistä. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi keliakia ja atrofinen gastriitti eli mahan limakalvon surkastuminen. Osalla ihmisistä kehon kyky käyttää joitain ravintoaineita hyödykseen heikkenee iäkkäänä. Tällöinkin voidaan tarvita ravintolisää.

2. Mistä tietää, tarvitseeko ravintolisiä?

Sairaudet, jotka heikentävät ravintoaineiden imeytymistä, aiheuttavat yleensä oireita, jotka vievät lääkäriin. Varsinaiset ravintoaineidenpuutosoireet tulevat hitaasti, ja ne ovat epämääräisiä, kuten vatsavaivat ja väsymys. Niistä ei voi pää­tellä, tarvitseeko oma ruokavalio täydennystä, sillä moniin sairauksiin liittyy vastaavia oireita.

Ravintoaineiden saanti voi olla huonoa, jos olo tuntuu heikolta, paino on pudonnut nopeasti tai tahatto­masti, tai ruokavaliossa on rajoit­teita. Tällöin kannattaa ottaa ­yhteyttä ravitsemusterapeuttiin. Voimaa ruuasta -sivus­tolta löytyy testi, jonka avulla voi arvioida omaa ravit­semustilaa. Ravinnonsaannin riittävyyttä arvioidaan esimerkiksi ruokapäiväkirjalla.

Iäkkään kannattaa harkita D- ja B12 -vitamiinitasojen mittausta. Verikokeisiin ei ole järkevää hakeutua omin päin, vaan lääkärin lähetteellä. Tulosten tulkinta ja hoidosta päättäminen kuuluvat lääkärille.

3. Mitä ravintolisiä voi suositella seniorille?

Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Osa tästä voi tulla ravintolisänä.

Pienempi ravintolisäannos riittää, jos käyttää päivittäin paljon D-vitaminoituja kasvimargariineja ja maitovalmisteita ja syö vähintään kahdesti viikossa kalaa. ­D-vitamiinia tarvitaan esimerkiksi luuston ja vastustuskyvyn ­yllä­pitoon.

B12-vitamiinin lievä puute on iäk­käillä tavallinen heikon imeytymisen vuoksi. Folaatin puute taas on todennäköinen, jos kasvikset eivät maistu, ­eikä vilja ole täysjyväviljaa. B12-vitamiini on aivojen toiminnalle välttämätöntä. Sen ja folaatin pitkäaikainen puute heikentää muistia.

Ruokavalion vähäinen kasvisten, hedel­mien ja marjojen määrä voi johtaa C-vitamiinin puutteeseen, mikä voi väsyttää. Lisäksi C-vitamiini tehostaa jaksamisen kannalta tärkeän raudan imeytymistä. Flunssakierre voi selittyä C-vitamiinin vähyydellä, sillä C-vitamiini ylläpitää puolustuskykyä.

Lue myös Anna.fi: Saatko tarpeeksi folaattia? Tärkeän vitamiinin saanti sakkaa joka kolmannella, vaikka siitä olisi helppo huolehtia

Ravintolisät vanhuksille. Lohikeitto.
D-vitamiinilisä on käytännössä kaikille yli 75-vuotiaille välttämätön. Suositeltua 20 mikrogrammaa pienempi päivittäinen ravintolisäannos riittää, jos käyttää päivittäin paljon D-vitaminoituja kasvimargariineja ja maitovalmisteita ja syö vähintään kahdesti viikossa kalaa.

4. Voiko ravintolisillä pidentää ikää?

Ubikinonia eli koentsyymi Q10:tä alettiin markkinoida 1990-luvulla ihmeaineena, joka ehkäisee elimistön vanhenemisprosesseja. Se on vitamiinin kaltainen yhdiste, joka toimii antioksidanttina eli se suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta. Elimistön kyky valmistaa ubikinonia heikkenee ikääntyessä.

Ubikinonin puute on yhdis­tetty sydän- ja verisuonisairauksiin ja niistä aiheutuvaan sydämen vajaatoimintaan. Tutkimustieto on ristiriitaista, eikä ubikinonilisää suositella yleiseen käyttöön. Ubikinonia saa luontaisesti välimerellisestä, kasvisvoittoisesta, kasviöljyjä sisältävästä ruokavaliosta.

Lue myös: Ubikinoni on ihmeaine, joka suojaa soluja vanhenemiselta? Lue faktat hehkutetusta lisäravinteesta

5. Kannattaako ravintolisiä syödä varmuuden vuoksi?

Ravintolisillä voi olla haittoja, eikä pakkauk­sessa neuvottua annosta pidä ylittää. Yrttivalmisteet voivat suurina annoksina kuormittaa maksaa, ja esimerkiksi isot C-vitamiiniannokset voivat aiheuttaa munuaiskiviä. A-vitamiinin liikasaanti voi lisätä syöpäriskiä.

Liikasaannin vaara on olemassa, jos ottaa huomaamattaan samaa ainetta useasta eri purkista. Näin voi tapahtua, jos käyttää yhdistelmävalmisteita. Yhden monivitamiinivalmisteen ottaminen päivässä on turvallista.

Muita kuin vitamiineja, kivennäisaineita tai rasvahappoja sisältäviä ravintolisävalmisteita on turvallisinta käyttää vain kuureina. Flunssaa ei kannata torjua isoilla C-vitamiiniannoksilla paria viikkoa pidempään.

6. Miksi ravintolisistä pitää kertoa lääkärille?

Ravintolisät eivät ole lääkkeitä, mutta ne voivat vaikuttaa lääkehoitoon. Ne voivat voimistaa tai heikentää käytössä olevan lääkkeen tehoa. Ellei lääkäri tiedä potilaan käyttämästä ravintolisästä, hän voi esimerkiksi erehtyä pitämään hoidon heikkoa tehoa lääkkeen syynä ja kasvattaa turhaan lääkkeen annosta tai vaihtaa sen toiseen.

Markkinoilla voi löytyä samaa ainetta ravintolisänä ja lääkkeenä, kuten nukahtamista jouduttava melatoniini. Yhteiskäytössä vaikuttavan aineen pitoisuudet ja haitat kasvavat. Ikääntyessä elimistössä tapahtuu muutoksia, jotka herkistävät lääkkeiden haitoille.

Lue myös: Voiko vitamiineja syödä vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen? Tutkija kertoo, mitä vitamiineille tapahtuu niiden vanhetessa

7. Mitkä vanhuksille markkinoitavat ravintolisät ovat rahanhukkaa?

Jokainen ravintolisä on rahanhukkaa, ellei ravitsemus- tai terveydenhuollon ammattilainen ole arvioinut sen tarvetta ravinnonsaannin perus­teella. D-vitamiinilisä on poikkeus: se on käytännössä kaikille yli 75-vuotiaille välttämätön ja monille muillekin talviaikaan.

Ravintolisät eivät korjaa huonolaatuista ruokavaliota. Esimerkiksi välttämättömien omega-3-rasvahappojen saanti on järkevämpää hoitaa lisäämällä ruokavalioon pehmeää rasvaa ja rasvaisia kaloja kuin käyttää rasvahappovalmistetta. Ruoka sisäl­tää ravintoaineiden lisäksi myös ­muita, osittain tuntemattomia terveyteen vaikuttavia aineita.

Ravintolisäostoksilla kannattaa muistaa, että liian hyvältä tuntuvat lupaukset ovat harvoin totta.

Vanhusten ravintolisät. Ravitsemustieteen ­dosentti ­Merja ­Suominen, Gery ry.

Asiantuntijana ­ravitsemustieteen ­dosentti Merja ­Suominen, Gery ry

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 23/23.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitkä ravintolisät ovat iäkkäälle todella tarpeen? Yksi purkki on käytännössä välttämätön kaikille yli 75-vuotiaille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.