Terveys

Kaija, 62, lyyhistyi lattialle kesken jumpan – syy oli vaarallinen TIA-kohtaus, jonka oireita ei saa koskaan ohittaa

TIA-kohtaus aiheuttaa äkillisesti oireita, jotka usein myös katoavat muutamassa minuutissa. Oireet on syytä ottaa vakavasti, sillä riski aivoinfarktille on hyvin korkea heti kohtauksen jälkeen. 

Se oli tavallinen torstai-ilta joulukuun alussa. Kaija Mäkiö, 62, osallistui ryhmäliikuntatunnille kotipaikkakunnallaan Karigasniemellä Utsjoen kunnassa.

Kuntopiiriä oli takana neljä kierrosta, kun Mäkiölle iski yllättäen raju pahoinvointikohtaus.

”Alkoi myös pyörryttää. Siirryin nopeasti pukuhuoneeseen, jossa lyyhistyin lattialle makaamaan”, Mäkiö kertoo.

Pian katosi myös puhekyky. Samalle jumppatunnille osallistunut terveydenhoitaja saapui nopeasti auttamaan huonovointista naista, ja kun Mäkiö yritti muistella ääneen, mitä hän oli syönyt aiemmin, sanat hukkuivat eikä puhumisesta tullut mitään.

Hetken kuluttua oireet katosivat, mutta auttaja ymmärsi tilanteen vakavuuden ja soitti hätänumeroon. Mäkiö ei osannut aavistaa, että hänelle oli iskenyt kesken kuntopiirin vaarallinen TIA-kohtaus eli ohimenevä aivoverenkiertohäiriö.

Lue myös: Aivoinfarkti iskee nopeasti – 7 asiaa infarktista, jotka jokaisen kannattaa lukea

TIA-kohtaus yllättää: Älä ohita näitä oireita

TIA (transient ischemic attack) on aivoinfarktia edeltävä varoitusmerkki, joka diagnosoidaan noin 5 000 suomalaisella vuosittain. Neurologian professori Risto O. Roine Turun Yliopistosta kertoo, että moni kohtaus jää kuitenkin hoitamatta.

”Luultavasti kohtauksia on paljon enemmän, mutta oireet ovat niin lieviä ja ohimeneviä, että aina ei soiteta hätäkeskukseen, vaikka pitäisi”, Roine sanoo.

Kohtaus aiheuttaa äkillisesti oireita, jotka usein myös katoavat nopeasti. Oireita ovat muun muassa toisen silmän näön hämärtyminen, puheentuoton häiriö ja toispuoleinen raajaheikkous, joka painottuu käteen tai suupieleen. Oireet kestävät yleensä muutamasta minuutista 1–2 tuntiin.

Roineen mukaan oireet tulee ottaa vakavasti, sillä riski aivoinfarktille on hyvin korkea etenkin heti TIA-kohtauksen jälkeen. Joka kymmenes TIA-potilas saa aivoinfarktin viikon kuluessa ja joka kahdeskymmenes ensimmäisen vuorokauden kuluessa.

”TIA-kohtauksessa kyse on aina hätätilanteesta, jota ei pidä ohittaa”, Roine korostaa.

Lue myös Anna.fi: Voit saada tietämättäsi jopa satoja oireettomia aivoinfarkteja – näistä merkeistä kannattaa huolestua

Mistä TIA johtuu?

Nopea hoitoon pääsy ja pikainen oireiden syyn selvittäminen ovat hoidon tuloksen kannalta erittäin tärkeitä. Mäkiö pääsi hoitoon ajoissa, mutta varsinaisen aivoinfarktin kohdalla tilanne olisi voinut päättyä huonosti.

”Lapin pitkien välimatkojen vuoksia ambulanssin saapumiseen kului tunteja ja kuljetukseen käytetty Kela-taksi saavutti Lapin keskussairaalan Rovaniemellä vasta seuraavana aamuna”, hän kertoo.

Sairaalahoidossa Mäkiö vietti useamman päivän. Tutkimuksissa selvisi, että TIA:n aiheuttajana oli sydämen rytmihäiriöt, joista hän ei ollut tuolloin tietoinen.

Roineen mukaan TIA-kohtauksen aiheuttajana ovat samat syyt kuin aivoinfarktinkin: suurten suonten tauti, kuten valtimotauti, aivon pienten suonten tukkeutuminen ja sydänperäiset syyt.

Lue myös: Kaija ja Juha Juurikkala tietävät mitä rakkaudelle tapahtuu, kun toisen aivot vahingoittuvat

TIA-kohtaus säikäytti sairaanhoitajana työskentelevän Kaijan, mutta elämä jatkuu terveenä nopean reagoinnin ansiosta.
TIA-kohtaus säikäytti lähihoitajana työskentelevän Kaijan, mutta elämä jatkuu terveenä nopean reagoinnin ansiosta.

Normaalia elämää lääkityksen kanssa

TIA-diagnoosin jälkeen potilaalle aloitetaan ennaltaehkäisevä, elinikäinen lääkehoito, johon kuuluu tulpanestolääke aspiriini. Useimmiten aloitetaan myös verenpainelääkitys, sillä verenpaineen alentaminen pienentää TIA-kohtauksen uusiutumisriskiä.

Lue myös: Verenpainetauti vaivaa joka toista suomalaista aikuista: Jos on korkea verenpaine, pitääkö olla erityisen huolissaan koronasta?

”Jos TIA-kohtauksen taustalla on sydänperäinen syy, kuten sydämen eteisvärinä, potilas aloittaa lisäksi ohennuslääkityksen. Valtimotauti tai korkea kolesteroli edellyttää myös statiinilääkitystä”, Roine kertoo.

Kohtauksesta toipunut Mäkiö on nyt sairauslomalla. Lääkehoidon lisäksi hänet määrättiin ajokieltoon kolmeksi kuukaudeksi, sillä aivoperäiset kohtausoireet vaikuttavat tilapäisesti ajokykyyn.

Tärkeintä kuitenkin on, että diagnoosi löytyi ennen kohtalokasta aivoinfarktia.

”Tietysti olen huolissani, että kohtaus uusiutuu. Mutta nyt pitää luottaa itseen, että pysyn terveenä ja voin jatkaa normaalia elämää”, Mäkiö sanoo.

Juttua korjattu 13.1.2020 klo 12.34: Kaija Mäkiö työskentelee lähihoitajana. Jutussa kerrottiin aiemmin, että hän työskentelisi sairaanhoitajana.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaija, 62, lyyhistyi lattialle kesken jumpan – syy oli vaarallinen TIA-kohtaus, jonka oireita ei saa koskaan ohittaa

Amaryllis

Juuri mieheni vietiin Tia-kohtauksen takia sairaalaan…onneksi sinne on matkaa vain 2 km…tämä oli kolmas kerta ja nyt uskoimme, että ambulanssi on se, kuka oikeiden tultua heti kutsutaan….mutta kyllä se on korkea kynnys ?… aikaisemmin olemme vain odotelleet kotona, että kyllä se ohi menee…kestää noin puoli tuntia…nyt tiedämme, että kohtaus ei lopu välttämättä siihen…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.