Terveys

Vaivaako hammaslääkäripelko? Rauhoittavat ja ilokaasu voivat auttaa – näissä tilanteissa voi saada myös nukutuksen

Hyviä uutisia: hammaslääkäripelkoa voi hillitä ja hallita. Keinoja voivat olla avoimuus, koirakaverin tuki ja joskus myös rauhoittava esilääkitys.

Joka toisella aikuisella on lievempi hammaslääkäripelko. He saattavat esimerkiksi varata vastaanottoajan, mutta perua sen viime tingassa.

Lue myös: Näin voitat pelon – 8 vinkkiä

Voiko hammaslääkäripelko olla niin voimakas, että hampaat jäävät hoidattamatta?

Yhdellä kymmenestä ihmisestä näin tahtoo käydä, sillä heillä hammaslääkäripelko on niin suurta, etteivät he tule vastaanotolle lainkaan. He ovat kurjassa noidankehässä, sillä hoitamattomuus kasvattaa hoidon tarvetta.

Nämä pelkopotilaat tulevat paikalle vasta äärimmäisessä hädässä, kun hammassärky valvottaa tai syöminen ei tahdo onnistua. Silloin tarvitaan usein isoja ja ikäviä hoitotoimenpiteitä, mikä ylläpitää pelkoa.

Mikä hammaslääkärin vastaanotolla pelottaa?

Kipu pelottaa, kuten myös tunne kontrollin menetyksestä ja ennalta-arvaamattomuudesta. Potilas voi kokea olonsa hoitotuolissa avuttomaksi.

Tunne siitä, ettei itse pysty vaikuttamaan tilanteeseen, on epämiellyttävä. Suussa olevat instrumentit aiheuttavat joillekin tunteen, ettei voi hengittää.

Pelkäävällä potilaalla on usein aiempia, ikäviä kokemuksia hammashoidosta tai sitten hän on kuullut niistä toisilta.

Ihmiselle on luontaista pelätä tuntemattomia ja vaarallisilta vaikuttavia asioita. Esimerkiksi hammaslääkärin työvälineet voivat näyttää hurjilta.

Miksi hammaslääkäripelko kannattaa mainita jo ajanvarauksessa?

Kun hammaslääkäri tietää ennakkoon potilaan pelosta, hän osaa ottaa sen huomioon hoidossa ja varata tarvittaessa potilaalle tavallista pidemmän ajan.

Pelkopotilaiden kohtaaminen kuuluu jokaisen hammaslääkärin koulutukseen, mutta osa hammaslääkäreistä on täydentänyt osaamistaan myös kursseilla. Heillä on usein käytössään lomake, jonka avulla he kartoittavat pelon määrää, kohdetta ja voimakkuutta.

Jos potilas esimerkiksi pelkää kontrollin menetystä, yhdessä voidaan sopia vaikka, että potilas nostaa käden ylös tauon merkiksi. Tai sitten voidaan päättää, että hammaslääkäri laskee viiteen poratessaan, jonka jälkeen hän pitää tauon. Joillain ihmisillä jo se lisää kontrollin tunnetta, että he näkevät peilistä, mitä suussa tehdään.

Tyytyväinen nainen hammaslääkärin tuolissa

Voiko hammaslääkäri luvata, ettei poraaminen satu?

Hammaslääkäri ei voi luvata, että hoito on sataprosenttisesti kivutonta siksi, että ihmisten kipukynnys on erilainen. Hän voi lievittää kipua suun limakalvolle siveltävillä pintapuudutteilla ja tavallisilla puudutteilla. Nykyisin on olemassa laitteita, joiden avulla puuduttaminen on lähes kivutonta. Ne eivät aiheuta juurikaan painekipua.

Moni haaveilee hammashoidosta, jossa ei porattaisi. Joillain vastaanotoilla vaurioitunut hammaskudos poistetaan laserilla. Jos ajatus suuhun laitettavista instrumenteista tuntuu pahalta, laserin käyttö ei kuitenkaan poista pelkoa.

Lue myös: Tietoinen läsnäolo lievittää kipua ja stressiä – 2 helppoa harjoitusta

Milloin pelkoon annetaan rauhoittava lääke tai ilokaasua?

Potilaalle voidaan antaa suun kautta rauhoittavaa esilääkitystä. Tällöin hän ei saa poistua vastaanotolta omalla autolla eikä ilman saattajaa.

Pelon tunnetta voidaan lievittää myös ilokaasulla, joka saa useimmilla aikaan hyvän olon tunteen ja vähentää pelkoa. Se poistuu elimistöstä nopeasti, ja jo puolen tunnin jälkeen potilas on ajokunnossa. Ilokaasu ei kuitenkaan toimi ihan kaikilla toivotulla tavalla.

Miten hammaslääkärin tuolissa pystyy rentoutumaan?

Pelko saa ihmisen usein pidättämään hengitystä, vaikka jo tietoinen hengitykseen keskittyminen rentouttaa. Rauhallinen hengitys helpottaa myös tukehtumisen tunnetta. Hoitohuoneessa soi usein radio, mutta jos potilas haluaa, hän voi kuunnella puhelimestaan omaa lempimusiikkiaan.

Pelkopotilaiden hoitoon perehtyneellä hammaslääkärillä on käytössään erilaisia rentoutustekniikoita ja mielikuvaharjoituksia, joilla hän voi saada potilaan rentoutumaan ja ohjata tämän huomion toisaalle. Potilaiden rentoutukseen tarkoitetut 3D-lasit ovat uusi keksintö.

Hypnoosista on usein apua, mutta valitettavasti Suomessa on vain muutama hypnoterapeutiksi kouluttautunut hammaslääkäri.

Voiko vastaanotolle ottaa tueksi kaverin tai koiran?

Koira-avusteista hammashoitoa on tutkittu vapaaehtoistyöhön koulutetuilla kaverikoirilla. Potilaan pelko lieveni jossain määrin, kun hoitotilanteessa oli kosketusetäisyydellä koira.

Toistaiseksi koira-avusteinen hammashoito on harvinaista, mutta joillain vastaanotoilla tapaa henkilöstön omia koiria.

Potilaan oman koiran mukaan ottaminen ei välttämättä toimi, sillä kaikki koirat eivät sovi tehtävään. Koira kuulee hoidossa syntyvät äänet epämiellyttävinä, ja muun muassa siksi koiran soveltuvuus hammashoitoon pitää testata.

Kaksijalkaisen kaverin mukaan tulolle tuskin on esteitä, kunhan kaveri ei itse pelkää hammaslääkäriä.

Pystyykö hoidon keskeyttämään, jos hammaslääkäripelko vain pahenee?

Hyvä, luottamuksellinen suhde hammaslääkäriin vähentää pelkoa. Siihen kuuluu se, että hoito voidaan tarvittaessa keskeyttää ja jatkaa seuraavalla kerralla. Tieto tästä takaportista lisää potilaan hallinnan tunnetta.

Jos olo alkaa olla kovin tukala vaikkapa ennen paikkaamista, voidaan laittaa väliaikainen paikka. Pysyvän paikan laittaminen vie vähän enemmän aikaa ja voi vaatia lisää rohkeutta.

Koska hampaat voidaan hoitaa nukutuksessa?

Joskus voidaan turvautua nukutushammashoitoon. Sitä saa julkisella puolella harvoin, esimerkiksi vain, jos hampaiden kunto uhkaa yleisterveyttä.

Nukutushammashoito vaatii erityisjärjestelyjä, se on kallista eikä se saisi korvata perinteistä hoitoa. Se ei poista pelkoa, sillä potilas ei muista hoidosta mitään. Jotta pelko poistuu, ihminen tarvitsee myönteisiä kokemuksia hammashoidosta.

Miksi pelkäävän potilaan pitäisi tulla joka vuosi vastaanotolle?

Jos hammaslääkärikäyntien välit venyvät, pelko pääsee pahenemaan tai palaamaan. Siksi pelkopotilaille suositellaan muita tiheämpiä käyntivälejä.

Kun käy säännöllisesti hammaslääkärissä, ongelmat havaitaan ajoissa eikä korjattavaa tule välttämättä joka kerta ollenkaan. Tällöin seuraava kerta ei pelota niin paljoa.

Hoito voidaan tarvittaessa keskeyttää ja jatkaa seuraavalla kerralla. Tieto tästä takaportista lisää potilaan hallinnan tunnetta.

Selviääkö potilas tulevaisuudessa hammashoidosta helpommalla?

Hammaslääketieteessä kehitetään koko ajan uusia tekniikoita, jotka voivat osaltaan lievittää potilaan pelkoa.

Esimerkiksi uusien paikkamateriaalien ansiosta paikkoja voidaan valmistaa tietokoneavusteisesti suun ulkopuolella. Näin potilaan ei tarvitse istua suu auki kerralla kovin pitkään.

Hammaskaaren kuvantamisessa käytettävät, suuhun laitettavat jäljennösmuotit ja -massat voivat aiheuttaa tunteen, ettei voi hengittää. Ne korvataan nykyään usein miellyttävämmällä menetelmällä, joka hyödyntää 3D-skanneria.

Asiantuntijana professori, erikoishammaslääkäri Vuokko Anttonen, Oulun yliopisto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaivaako hammaslääkäripelko? Rauhoittavat ja ilokaasu voivat auttaa – näissä tilanteissa voi saada myös nukutuksen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.