Hyvinvointi

Sota Ukrainassa herättää huolta, ahdistusta ja pelkoa – miten tunteiden kanssa selviää? Asiantuntijat jakoivat parhaat vinkkinsä

Huolettaako Ukrainan tilanne? Listasimme lääkärin ja kahden psykoterapeutin vinkit, miten vaikeita tunteita kannattaa käsitellä.

Juuri, kun alkoi vaikuttaa siltä, että kaksi vuotta koko maailmaa pihdeissään pitänyt koronapandemia olisi vihdoin helpottamassa, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sodan poikima uutistulva on saanut monissa aikaan ahdistusta, stressiä, pelkoa ja turvattomuuden tunnetta. Poimimme somesta kolmen mielen asiantuntijan parhaat vinkit oman olon helpottamiseksi.

Lue myös: Huolihetki pitää nukahtamista häiritsevät ja yöllä herättävät ajatukset kurissa – näin pidät huolihetken

Psykoterapeutti Ville Merinen: ”Kaikki tunteet ovat sallittuja”

Psykoterapeutti Ville Merinen jakoi TikTokissa @terapeuttiville-tilillä torstaina vinkkejä uudessa uutistilanteessa selviämiseen ja olon kohentamiseen. Soitimme Villelle ja kysyimme, miten Ukrainan tilanteen herättämiä tunteita voi käsitellä.

Mikä on kaikista tärkein asia, joka ihmisten olisi hyvä muistaa mielenterveyden kannalta juuri nyt?

”Tärkeintä on, että jokainen tunnistaa itse oman sietokykynsä uutisoinnin osalta. Minkä verran kukin kestää katsoa uutisia? On olemassa ihmisiä, jotka pystyvät ja haluavat seurata uutisia mielenkiinnolla koko ajan. Toiset taas ahdistuvat nopeasti ja menettävät helpommin toimintakykynsä.”

Miten esimerkiksi huonoon omaantuntoon kannattaa suhtautua? Jollekulle huono omatunto voi herätä vaikka siitä, että yrittää keskittyä omaan elämäänsä ja iloa tuoviin asioihin.

”Kaikki tunteet ovat sallittuja. On täysin ok potea syyllisyyttä tai tuntea epäreiluutta maailman tilanteesta. Voi tuntua, että juuri minun pitäisi nyt tehdä asioille jotain ja että ajatukseni vaikuttavat.

Samaan aikaan mielessä kannattaa pitää kuitenkin myös konkretia ja faktat: sota ei ole käynnissä meidän maassamme. Pelkät omat ajatukset tai murehtiminen eivät muuta tilannetta. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteivätkö suomalaiset voisi ylipäätään vaikuttaa maailmantilanteeseen tai etteivätkö yksittäiset ihmiset voisi osoittaa tukeaan.

Oman toimintakyvyn säilyttäminen on kaikilta kanteilta katsottuna tärkeää – se, ettemme anna tilanteen litistää itseämme. Asioihin ei voi vaikuttaa, jos toimintakyky on lamautunut.”

Miten voi omalla toiminnallaan huomioida toisen aikuisen tilanteeseen liittyviä  vaikeita tunteita?

”Keskusteleminen auttaa niin itseä kuin muitakin. Jos joku vaikuttaa olevan pois tolaltaan, kysy toiselta, miltä hänestä tuntuu ja mitä hän ajattelee. Ajatusten purkaminen yhdessä helpottaa.”

Miten asettaa omat rajat, jos kaikki esimerkiksi töissä puhuvat sodasta ja ei itse haluaisi enää pahentaa oloaan?

”Avoimuus kannattaa, eikä paineita pidä ottaa. Jokainen reagoi omalla tavallaan. Tilanteesta voi vetäytyä tai sanoa ihan suoraan muille että minulla on tämän päivän ja aiheen osalta mitta täynnä, enkä pysty käsittelemään enempää. Voi myös sanoa, että oloni alkaa olla hankala ja minun on keskityttävä välillä muihin asioihin. ”

Villen vinkit TikTok-videolla:

Maaret Kallio: ”Huomaa, mitä kehossasi tapahtuu”

Myös psykoterapeutti Maaret Kallio postasi Instagram-tilillään muistilistan keinoista, joiden avulla turvallisuuden tunnetta voi tietoisesti vahvistaa. Maaret kehottaa muistamaan erityisesti nämä asiat:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Maaret Kallio (@maaretkallio) jakama julkaisu

Anni Saukkola: ”Rajoita ruutuaikaa etenkin iltaisin”

Somelääkäriksi kruunattu ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkittu Anni Saukkola eli @lääkäri.anni nosti myös aiheen esiin Instagramissa. Annin vinkit, mitä tehdä kun uutiset ja sota ahdistavat:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Lääkäri Anni Saukkola (@laakari.anni) jakama julkaisu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sota Ukrainassa herättää huolta, ahdistusta ja pelkoa – miten tunteiden kanssa selviää? Asiantuntijat jakoivat parhaat vinkkinsä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.