
Sota Ukrainassa herättää huolta, ahdistusta ja pelkoa – miten tunteiden kanssa selviää? Asiantuntijat jakoivat parhaat vinkkinsä
Huolettaako Ukrainan tilanne? Listasimme lääkärin ja kahden psykoterapeutin vinkit, miten vaikeita tunteita kannattaa käsitellä.
Juuri, kun alkoi vaikuttaa siltä, että kaksi vuotta koko maailmaa pihdeissään pitänyt koronapandemia olisi vihdoin helpottamassa, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sodan poikima uutistulva on saanut monissa aikaan ahdistusta, stressiä, pelkoa ja turvattomuuden tunnetta. Poimimme somesta kolmen mielen asiantuntijan parhaat vinkit oman olon helpottamiseksi.
Psykoterapeutti Ville Merinen: ”Kaikki tunteet ovat sallittuja”
Psykoterapeutti Ville Merinen jakoi TikTokissa @terapeuttiville-tilillä torstaina vinkkejä uudessa uutistilanteessa selviämiseen ja olon kohentamiseen. Soitimme Villelle ja kysyimme, miten Ukrainan tilanteen herättämiä tunteita voi käsitellä.
Mikä on kaikista tärkein asia, joka ihmisten olisi hyvä muistaa mielenterveyden kannalta juuri nyt?
”Tärkeintä on, että jokainen tunnistaa itse oman sietokykynsä uutisoinnin osalta. Minkä verran kukin kestää katsoa uutisia? On olemassa ihmisiä, jotka pystyvät ja haluavat seurata uutisia mielenkiinnolla koko ajan. Toiset taas ahdistuvat nopeasti ja menettävät helpommin toimintakykynsä.”
Miten esimerkiksi huonoon omaantuntoon kannattaa suhtautua? Jollekulle huono omatunto voi herätä vaikka siitä, että yrittää keskittyä omaan elämäänsä ja iloa tuoviin asioihin.
”Kaikki tunteet ovat sallittuja. On täysin ok potea syyllisyyttä tai tuntea epäreiluutta maailman tilanteesta. Voi tuntua, että juuri minun pitäisi nyt tehdä asioille jotain ja että ajatukseni vaikuttavat.
Samaan aikaan mielessä kannattaa pitää kuitenkin myös konkretia ja faktat: sota ei ole käynnissä meidän maassamme. Pelkät omat ajatukset tai murehtiminen eivät muuta tilannetta. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteivätkö suomalaiset voisi ylipäätään vaikuttaa maailmantilanteeseen tai etteivätkö yksittäiset ihmiset voisi osoittaa tukeaan.
Oman toimintakyvyn säilyttäminen on kaikilta kanteilta katsottuna tärkeää – se, ettemme anna tilanteen litistää itseämme. Asioihin ei voi vaikuttaa, jos toimintakyky on lamautunut.”
Miten voi omalla toiminnallaan huomioida toisen aikuisen tilanteeseen liittyviä vaikeita tunteita?
”Keskusteleminen auttaa niin itseä kuin muitakin. Jos joku vaikuttaa olevan pois tolaltaan, kysy toiselta, miltä hänestä tuntuu ja mitä hän ajattelee. Ajatusten purkaminen yhdessä helpottaa.”
Miten asettaa omat rajat, jos kaikki esimerkiksi töissä puhuvat sodasta ja ei itse haluaisi enää pahentaa oloaan?
”Avoimuus kannattaa, eikä paineita pidä ottaa. Jokainen reagoi omalla tavallaan. Tilanteesta voi vetäytyä tai sanoa ihan suoraan muille että minulla on tämän päivän ja aiheen osalta mitta täynnä, enkä pysty käsittelemään enempää. Voi myös sanoa, että oloni alkaa olla hankala ja minun on keskityttävä välillä muihin asioihin. ”
Villen vinkit TikTok-videolla:
- On tärkeää sisäistää ja hyväksyä, ettemme voi vaikuttaa yksittäisinä ihmisinä itse suoraan tilanteeseen. Se ei silti sulje pois empatian tuntemista ukrainalaisia kohtaan.
- Vietä aikaa perheesi ja läheisiesi kanssa ja juttele asiasta.
- Jos olo tuntuu pahalta, älä lue uutisia. Lähde mieluummin ulkoilemaan ja liikkumaan.
Maaret Kallio: ”Huomaa, mitä kehossasi tapahtuu”
Myös psykoterapeutti Maaret Kallio postasi Instagram-tilillään muistilistan keinoista, joiden avulla turvallisuuden tunnetta voi tietoisesti vahvistaa. Maaret kehottaa muistamaan erityisesti nämä asiat:
- Luo turvallisuuden tunnetta ankkuroimalla itsesi nykyhetkeen.
- Huomaa, mitä kehossasi tapahtuu. Jos olo on levoton, luo vastapainoa kehollisin rauhoittumisen keinoin.
- Voimista toivoa miettimällä, mihin kaikkeen voit vaikuttaa ja mikä on elämässä hyvin. Mieti, mitkä asiat ja ketkä ihmiset vahvistavat toivoasi.
- Lapset tarvitsevat aikuisilta turvaa. Rauhallisen aikuisen läsnäolo lievittää lapsen jännittyneisyyttä. Myös yhteinen mukava puuhailu auttaa.
Anni Saukkola: ”Rajoita ruutuaikaa etenkin iltaisin”
Somelääkäriksi kruunattu ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkittu Anni Saukkola eli @lääkäri.anni nosti myös aiheen esiin Instagramissa. Annin vinkit, mitä tehdä kun uutiset ja sota ahdistavat:
- Kun tunnistat itsessäsi erilaisia tunteita, kuten vaikkapa vihaa, surua tai pettymyksen tunteita, pystyt jakaamaan niitä muiden kanssa ja huomaat, ettet ole niiden kanssa yksin.
- Jos olo on kurja, tee mielikuvaharjoitus: Ota mukava asento, sulje silmät ja mieti jotain itsellesi tärkeää ja turvallista paikkaa, jossa tunnet olosi yleensä erityisen hyväksi. Mieti, miltä siellä kuulostaa, tuntuu ja tuoksuu? Hengitä syvään ja anna rauhan tulla.
- Puuhastele mukavia asioita, jotka saavat sinut yleensäkin voimaan hyvin. Rajoita ruutuaikaa etenkin iltaisin.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sota Ukrainassa herättää huolta, ahdistusta ja pelkoa – miten tunteiden kanssa selviää? Asiantuntijat jakoivat parhaat vinkkinsä