Valkokastike valmistuu nopeasti – näin teet täydellisen maitokastikkeen
Valkokastike on klassikko ja todellinen monitoimisoosi. Katso Kotilieden vinkit täydelliseen valkokastikkeeseen!
Valkokastike tunnetaan myös nimillä béchamel-kastike ja maitokastike. Sitä käytetään muun muassa lasagne– ja moussakakerrosten välissä, kalan ja kasvisten kastikkeena, lämpimissä leivissä, kohokkaiden pohjana, jenkkiherkku mac & cheese -paistoksessa sekä esimerkiksi kasvisten gratinointiin.
Lue myös: Paljastamme täydellisen hollandaisekastikkeen salaisuuden – muista vain nämä 2 numeroa
Valkokastiketta varten tarvitset jauhoja, voita ja maitoa sekä mausteita. Täydellinen valkokastike on tasaisen vaalea, sen maku on täyteläinen ja koostumus samettisen sileä. Mausteiden avulla kastikkeen makua on helppo muunnella eri ruokiin sopivaksi.
Ohje: Piparjuuri-valkokastike
Näin teet valkokastikkeen
1. Lämmitä maito
Aloita valkokastikkeen valmistus lämmittämällä maito. Siten se sekoittuu voi-jauhoseokseen paremmin. Halutessasi voit maustaa maidon jo tässä vaiheessa.
2. Tee suurus
Valmista sitten suurus vehnäjauhoista ja voista. Oikea suhde on 1:1 eli jauhoja ja rasvaa tarvitaan yhtä paljon. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita noin minuutin verran niin, että jauhot hieman kiehahtavat ja saat tasaisen suuruksen. Jauhot eivät kuitenkaan saa ruskistua, joten siirrä kattila ajoissa pois levyltä.
3. Lisää neste
Lisää lämmin maito voi-jauhoseoksen joukkoon pienissä erissä tai ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti kattilan pohjaa myöten sekoittaen, jotta kastikkeeseen ei muodostu paakkuja. Nesteen määrällä voit säätää kastikkeen paksuutta. Toiset tykkäävät paksummasta, toiset ohuemmasta kastikkeesta, joten lisää maitoa oman makusi ja tarpeen mukaan.
4. Hauduta
Siirrä kastike takaisin levylle. Kuumenna kastike kiehuvaksi, sekoita ja anna sen hautua muutama minuutti, jotta jauhot kypsyvät ja kastike saostuu.
5. Mausta
Jos et lisänyt mausteita jo maitoa lämmittäessäsi, tee se nyt. Usein valkokastike keitetään neilikan ja laakerinlehtien kanssa, ja lopuksi lisätään vielä suolaa, valkopippuria ja muskottipähkinää.
Lisäämällä yrttejä tai muita mausteita, kuten piparjuurta, maustepippuria tai tomaattisosetta valkokastikkeen makua voi vaihdella lähes loputtomiin.
Voit myös höystää valkokastikkeen esimerkiksi kananmunalohkoilla, kinkkukuutioilla, sipulin kanssa paistetuilla sienillä tai hienoksi hakatulla pinaatilla ja tarjoilla sen kastikkeena sellaisenaan esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.
Vegaaninen valkokastike valmistuu korvaamalla voi rypsiöljyllä tai maito esimerkiksi kaurajuomalla. Gluteenittoman version teet vaihtamalla vehnäjauhot täysjyväriisijauhoihin.
Käytä valkokastiketta esimerkiksi näissä ruoissa:
Pinaatilla täytetyt haukikiekot ja kananmunakastike
Kommentoi
Kommentoi juttua: Valkokastike valmistuu nopeasti – näin teet täydellisen maitokastikkeen