Sisustus

Kiertotalouslähettiläs Enni Karikoski: ”Kertakäyttökulttuuri näkyy melkein kaikessa, mitä hankimme”

Niimaar-yrityksen toimitusjohtaja ja kiertotalouslähettiläs Enni Karikoski inspiroituu lenkkipolulla ja parantaa maailmaa roskakori kerrallaan.

Ennen kuin innostuin tuotesuunnittelusta..

olin kiinnostunut arkkitehtuurista ja taiteesta. Asuin 13 vuotta Barcelonassa, ja esimerkiksi Mies Van der Rohen vuonna 1929 suunnittelema marmorinen paviljonki teki minuun vaikutuksen.

Barcelonan Paviljonki/Mies van der Rohe.
Barcelonan Paviljonki/Mies van der Rohe. Kuva: iStockphoto

Niimaarin kierrätyskalusteet…

on suunniteltu niin, että kalusteita voi käyttää pitkään ja että ne ovat monikäyttöisiä. Vuonna 2016 ideoin Ecosmol-kierrätysjärjestelmän, jota voi käyttää myös istuimena ja sivupöytänä. Kalusteet on suunnitellut Harri Koskinen, ja tuotteet on tehty ekologisista materiaaleista Suomessa.

Harri Koskisen suunnittelema Ecogrande-kierrätysjärjestelmä.
Harri Koskisen suunnittelema Ecogrande-kierrätysjärjestelmä.
Biowaste Box on tehty puukomposiitista.
Biowaste Box on tehty puukomposiitista. Kuva: Aleksi Tikkala

Lue myös: Essence-lasit tietää jokainen, kuka ne suunnitteli? Alfredo Häberli on monelle tuntematon

Luonnon kunnioitus…

on tärkeää oppia jo lapsena ja aikuisena palata aina mahdollisimman usein luonnon helmaan ja tehdä ekotekoja päivittäin. On hyvä tutkiskella luontoa ja perehtyä itsenäisesti ympäristöön liittyviin faktoihin vaikkapa Google Scholarin kautta.

Kertakäyttökulttuuri…

näkyy nykyaikana melkein kaikessa, ­mitä hankimme. On tavaroita, joiden käyttöaika loppukäyttäjällä voi olla vain muutaman minuutin ajan, kuten pakkauksilla ja take ­away -kahvikupeilla. Tuottajilla on vastuu muuttaa materiaaleja ekologisempaan suuntaan. Nykyisessä maailmantilanteessa ja kiireisissä arkihetkissä ei kannata olla liian ankara itselleen, kun joutuu käyttämään kertakäyttötavaraa, voi miettiä sen sijaan voisiko sitä hyödyntää useamman kerran ja miten kierrättää käytön jälkeen oikein.

Tärkeintä olisi miettiä kokonaiskuluttamista: vähentää kulutusta, ostaa tarvikkeita, joita oikeasti tarvitsemme, jotka ovat pitkäkestoisia ja monikäyttöisiä, ja jotka eivät mene pois muodista.

Viimeisin näyttely, joka teki vaikutuksen…

oli Villa Weckströmissä. Björn Weckströmin upeissa, henkeäsalpaavissa pronssiveistoksissa yhdistyy mystiikka, ihminen ja kone. Syyskuussa pääsen katsomaan loput teokset Weckströmin 85-vuotisjuhlanäyttelyssä Didrichsenin taidemuseossa.

Tällä hetkellä kuuntelen…

Caroline Criado Perezin Invisible Women -äänikirjaa. Siinä tilastot paljastavat, miten maailma on suunniteltu miehille. Kuuntelin myös hiljattain performanssiartisti Marina Abramovicin elämäkerran Walk Through the Walls, joka alkaa lapsuusajan haasteista Serbiassa ja jatkuu seikkailuilla ja rohkeilla tarinoilla hänen töistään sekä taitelijaelämästä.

Invisible women
Invisible women

Lue myös: Vuoden 2021 kalustesuunnittelijaksi on valittu Yuki Abe – millaisia kalusteita hän onkaan suunnitellut?

Kun tarvitsen näkökulman vaihdosta…

lähden juoksulenkille. Rakastan juoksemista erilaisissa maastoissa ja löydän usein hienoja uusia paikkoja. Lenkin aikana tulee inspiroivia ajatuksia, ja jälkeenpäin on aina hyvä olo!

Juttu on ilmestynyt Dekossa 9/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiertotalouslähettiläs Enni Karikoski: ”Kertakäyttökulttuuri näkyy melkein kaikessa, mitä hankimme”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.