Sisustus

Symmetria intohimona – sopusointua ihailevan parin kotona patoja ja pannujakin on aina tuplamäärä

Finassialalla työskentevät Sami ja Jarkko rakastavat symmetriaa ja art decon muotokieltä. Tämä kaikki huokuu heidän helsinkiläisessä kaupunkikodissaan.

Samin ja Jarkon kodin upea symmetria huokuu kaikkialla. Aulassa Le Corbusierin klassikkodivaani ottaa kotiintulijan vastaan ja Johanna Gullichsenin valtava matto antaa huoneelle särmää. Ensimmäinen veistos on heti sisään tullessa aulan sivupöydällä ja seinälle nostettu ravintola Maxillin Bo Haglundin seinämaalauksesta tyylitelty juliste on muistona ensitreffeistä kyseisessä ravintolassa 21 vuotta sitten.

”Jarkko hankki Maxill-julisteen, kun ravintola juhli syntymäpäiviään muutama vuosi sitten, ja se muistuttaa meitä päivittäin tästä merkittävästä hetkestä, kun tapasimme”, Sami paljastaa.

Aulan divaani on Le Corbusierin Chaise Longue ja pikkupöytä Eileen Greyn. Matto Johanna Gullichsen.
Aulan divaani on Le Corbusierin Chaise Longue ja pikkupöytä Eileen Greyn. Matto Johanna Gullichsen. Kuva: Krista Keltanen
Ruokapöydän pari osti käytettynä tuttavalta, joka luopui Le Corbuserin klassikosta.  Symmetrisesti sijoitetut valaisimet ovat Flosin ja kynttilänjalat Zarrosta. 
Ruokapöydän pari osti käytettynä tuttavalta, joka luopui Le Corbuserin klassikosta.  Symmetrisesti sijoitetut valaisimet ovat Flosin ja kynttilänjalat Zarrosta.
Sami haaveili pitkään Pauli Blomstedtin sivupöydästä ja löysi viimein sopivan nettikirpputorilta. Sen päälle teetettiin lasilevy suojaamaan pintaa. Jonathan Adlerin maljakko on Zarrosta.  Seepratyynyt Artek.
Sami haaveili pitkään Pauli Blomstedtin sivupöydästä ja löysi viimein sopivan nettikirpputorilta. Sen päälle teetettiin lasilevy suojaamaan pintaa. Jonathan Adlerin maljakko on Zarrosta.  Seepratyynyt Artek. Kuva: Krista Keltanen

Symmetria ihastuttaa

Kodin tilat aukeavat aulasta molempiin suuntiin ja läpitalonasuntoon tulvii valoa. Oikealla on ensin kulku keittiöön ja sen perässä makuuhuoneeseen. Vasemmalle jää olohuone. Olohuone on niin suuri, että sinne mahtui hienosti myös ruokatila.

Ruokapöytä on Le Corbusierin ja pariskunta osti sen tuttavalta. Tuolit Jarkko hankki vuosia sitten Zazasta syntymäpäivälahjaksi Samille. Kattovalaisimeksi pari hankki aikanaan Crown Major-kruunun Formverk Livingistä.

”Halusimme sijoittaa meillä jo olevat kalusteet tähän uuteen kotiin. Kun pääsimme katsomaan tätä asuntoa, ihastuimme välittömästi. Näimme heti sen tarjoamat mahdollisuudet ja ihailemamme 1920- ja 1930-luvun muotoilu sopi hyvin talon muotokieleen.”

Kaunis kakluuni on sohvaryhmän keskipisteenä. Seeprantaljan yllä on Gubin Pedrera-sohvapöytä. Sohva on Adean ja hankittu Vepsäläiseltä.  Seinälle sijoitettiin Aallon numeroitu julistesarja 80-luvun puolivälistä.
Kaunis kakluuni on sohvaryhmän keskipisteenä. Seeprantaljan yllä on Gubin Pedrera-sohvapöytä. Sohva on Adean ja hankittu Vepsäläiseltä.  Seinälle sijoitettiin Aallon numeroitu julistesarja 80-luvun puolivälistä. Kuva: Krista Keltanen

Lue myös: Onko sisustustyylisi 1970-lukua, kasaria, ysäriä vai nykypäivää? Tee nopea testi ja selvitä, minkä vuosikymmenen sisustaja olet!

Taidetta ei keräillä, se on osa sisustusta

Taide peittää kodin kaikkia seiniä. Olohuoneen seinälle kiinnitettiin Samin isosedän Aimo Hakalan tummasävyiset maalaukset, jotka Sami peri isänsä kotoa. Suuri Timo Sarpanevan monotypia ruokapöydän luona on ollut esillä Taidekeskus Salmelan näyttelyssä. Sohvaryhmän vierustalle sijoitettiin Aallon numeroitu julistesarja 80-luvun puolivälistä. Sarja on hankittu aikoinaan Iittalan lasimuseosta.

Makuuhuone toistaa kodin mustavalkoista ilmettä. Päiväpeite on Univision ja tyynyt sekä torkkupeitot Amaronan. Musta hyllykkö on Hämeenlinnan Suurkirpputorilta.
Makuuhuone toistaa kodin mustavalkoista ilmettä. Päiväpeite on Univision ja tyynyt sekä torkkupeitot Amaronan. Musta hyllykkö on Hämeenlinnan Suurkirpputorilta. Kuva: Krista Keltanen
Makuuhuoneen kulmaan mahtui myös kotitoimisto. Tuoli on Vitran Eamesien DSR.  Artekin ritiläpenkille voi koota päiväpeitteen yön ajaksi.  Matto on Pauli Vuorisalon uniikki taidematto.
Makuuhuoneen kulmaan mahtui myös kotitoimisto. Tuoli on Vitran Eamesien DSR.  Artekin ritiläpenkille voi koota päiväpeitteen yön ajaksi.  Matto on Pauli Vuorisalon uniikki taidematto. Kuva: Krista Keltanen

Uusin taidehankinta on Göran Augustsonin konstruktivistinen työ, jota Sami ­ehti ihailla vuoden verran kauppamatkoillaan, kunnes Jarkko päätti hankkia sen hänelle.

”Emme niinkään koe olevamme taiteenkerääjiä tai -harrastajia. Taide on osa sisustustamme”, Sami kertoo.

Samin ja Jarkon kodin kalusteet on hankittu vuosien aikana pikkuhiljaa. Kukin koti on innostanut aina johonkin uuteen hankintaan, ja muuttojen myötä niille on löydetty uudessa kodissa sopiva paikka.

Lue myös: Miten päivität skandisisustuksen? Katso vinkit huikeasta Hangon-kodista

Symmetria, funkkis ja art deco määräävät tahdin

Kodin sisustuksen punaisena lankana kulkee ajatus 1920- ja 1930-lukujen kalusteista. Funkis ja Art deco miellyttävät molempia. Nykyiseen kotiin Sami ja Jarkko päättivät hankkia pyöreän ruokapöydän keittiöön ja sopiva löytyi Habitatista.

Suosimme kivijalkaliikkeitä. On mukavampi tehdä kestäviä hankintoja, kun niitä pääsee katsomaan paikan päällä.

”Halusimme saada keittiöön mahdollisimman paljon avaraa tilaa ilman että suuri pöytä blokkaa kulkureitit. Pyöreän pöydän avulla ratkaisimme ongelman.”

Keittiön seinälle sijoitettiin Timo Sarpanevan näyttelyjulistesarja. Baarivaunu on Pauli Blomstedtin suunnittelema.
Keittiön seinälle sijoitettiin Timo Sarpanevan näyttelyjulistesarja. Baarivaunu on Pauli Blomstedtin suunnittelema. Kuva: Krista Keltanen

Kodin selkeälinjainen ja hillitty keittiö miellytti molempia. Mattapintaiset valkoiset kaapistot ja harmaa välitila antavat keittiön muille esineille tilaa loistaa. Upea baarivaunu on Blomstedtin suunnittelema ja sen se on täytetty vintagena hankituin kromiesinein. Intohimona heillä on Opan tuotteet, joiden suunnittelija on Timo Sarpaneva.

Habitatin pyöreä pöytä sopii keittiöön täydellisesti. Ton-tuolit on hankittu Formesta.
Habitatin pyöreä pöytä sopii keittiöön täydellisesti. Ton-tuolit on hankittu Formesta. Kuva: Krista Keltanen

Keittiön seinää koristavat Sarpanevan näyttelyn julisteet ja kaapistojen yllä on mittava kokoelma jo osittain tuotannosta poistuneita Sarpanevan patoja ja kattiloita. Symmetria on ihalun kohteena ja parilla on patoja ja pannuja aina tuplat samanlaisia.

Valkoiset mattapintaiset keittiön kaapistot viehättävät asukkaita.  Erityisesti Samin lempivärit musta ja valkoinen sekä harmaa toistuvat täälläkin.  Kaapistojen ylle on koottu mittava kokoelma Timo Sarpanevan vintagepatoja ja Opan kattiloita.
Valkoiset mattapintaiset keittiön kaapistot viehättävät asukkaita.  Erityisesti Samin lempivärit musta ja valkoinen sekä harmaa toistuvat täälläkin.  Kaapistojen ylle on koottu mittava kokoelma Timo Sarpanevan vintagepatoja ja Opan kattiloita. Kuva: Krista Keltanen

Symmetria toistuu muuallakin kodissa. ­Olohuoneessa samanlaisia suuria Muubsin ruukkuja on kaksi, samoin sohvatyynyjä ja tuoleja.

Lue myös: Sisustusarkkitehdin 60-luvun henkeen suunnittelema designkoti on kymmenenkin vuoden jälkeen yhä ajaton

Haaveena kartanoelämä tai ainakin Sarpanevan Kajakki

”Suosimme kivijalkaliikkeitä. On mukavampi tehdä kestäviä hankintoja, kun huonekaluja pääsee koeistumaan ja katsomaan. Hankimme mielellämme myös vintagea.”

Aulassa oli täydellinen paikka myös 30-lukuiselle lipastolle ja peilille, jotka Sami löysi Hämeenlinnasta Suomen Kasarmin Aarteista pari vuotta sitten.  Matto on Johanna Gullichsenin. Maalaus on Juhani Palmun. Pronssiveistoksen Sami hankki Kantolan Nostalgia antiikkiliikkeestä Hämeenlinnasta.
Aulassa oli täydellinen paikka myös 30-lukuiselle lipastolle ja peilille, jotka Sami löysi Hämeenlinnasta Suomen Kasarmin Aarteista pari vuotta sitten.  Matto on Johanna Gullichsenin. Maalaus on Juhani Palmun. Pronssiveistoksen Sami hankki Kantolan Nostalgia antiikkiliikkeestä Hämeenlinnasta. Kuva: Krista Keltanen

Yhteinen koti on nyt valmiiksi sisustettu ja sisustuksellinen haaveilu on sen suhteen turhaa. Isompana unelmana Sami mainitsee pilke silmäkulmassa aina ­haaveilleensa omasta kartanosta, jossa olisi suuri puutarha. Yhden realistisemman unelman hän keksii kuitenkin.

”Sarpanevan Kajakki on esineenä vaativa, mutta niin huikea. Haaveilen joskus hankkivani kyseisen veistoksen kotiimme.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 10/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Symmetria intohimona – sopusointua ihailevan parin kotona patoja ja pannujakin on aina tuplamäärä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.