Sisustus

Nämä 4 seinän väriä trendaavat nyt –  Helena Karihtala listaa kevään halutuimmat sävyt

Seinät maalaamalla kotiin saa kertaheitolla uuden ilmeen. Trendivärit 2021 sisustuksessa ovat murrettuja ja lempeitä, paljastaa Lohjan asuntomessujen Dekon messutalon sisustava Helena Karihtala. Mikä on sinun suosikkisi neljästä väristä?

Sisustussuunnittelija Helena Karihtala on nähnyt 15 vuoden uransa aikana jo monenmoista väritrendiä. Ensin hullaannuttiin tehostetapeteista ja maalipinnoilla maitokahvin eri sävyistä, ja pari vuotta sitten villitsi tumman turkoosi petrooli, joka heitti monen kotiin lähes melankolisen tunnelman.

Lue myös: Trendivärit 2019–2020 ovat tässä – näin käytät sisustuksessa lemmikinsinistä, oliivia ja beigeä

Nyt kevät ja uusi sisustusinto saavat maalitelan viuhumaan tiuhaan. Uusissa seinien väritrendeissä näkyvät edelleen voimakkaat värit, jotka kumpuavat Karihtalan mukaan ulkomailta.

”Suomalaisista sisustajista on tullut rohkeampia käyttämään värejä. Se johtuu siitä, että pystymme nykyään sosiaalisen median kautta selailemaan kuvia ulkomaisista kodeista, jotka tarjoavat sisustusinspiraatiota laajemmalla skaalalla. Nykyään suomalaisten kotien seinillä näkyy paljon värejä.”

Minkä sävyiseen maaliin maalitela uppoaa tänä keväänä? Karihtala kertoo, seinävärien trendeistä ja listaa neljä väriä, joita näkyy monien kodeissa juuri nyt.

Kuluttajat reagoivat trendeihin hitaasti

Seinien maalaamisesta on tullut suosittu tapa muuttaa kodin ilmettä. Maalaaminen koetaan monesti helpommaksi kuin esimerkiksi tapetin vaihtaminen.

Lue myös: Seinien maalaaminen päivittää sisustuksen helposti – lue Dekon maalausopas

Moni seuraa huomaamattaan ajan trendivärejä. Esimerkiksi 1970-luvulla kansa maalasi urakalla oranssilla ja tummanruskealla. 2000-luvun alkua leimaavat voimakas mustavalkoisuus ja kirkkaat värit kun taas 2010-luvun loppua kohden ollaan siirrytty murrettuihin pastellisävyihin.

Tulevia trendejä on vaikea ennustaa. Ennustetusta trendiväristä ei läheskään aina tule isoa hittiä. Tikkurila julisti vuonna 2020 vuoden väriksi keltaisen ’Lemonaden’ ja vuoden 2021 väriksi vaaleansinisen ’Cumuluksen’. Keltainen on kuitenkin jäänyt seinien väreissä hyvin marginaaliseksi trendiksi, eikä vaaleansininenkään ole ottanut siipiä alleen.

Karihtala on kuitenkin huomannut, että ottaa aikansa, ennen kuin trendivärit yltävät massojen suosikiksi.

”Kuluttaja nappaa aallonharjalla olevat trendit hitaasti. Tällä hetkellä kodeissa näkyy värejä, joita sisustussuunnittelijan ammatissani olen nähnyt jo muutama vuosi taaksepäin. Se on luonnollista. Silmän täytyy tottua väriin, ennen kuin maalin on valmis levittämään omaan seinään.”

Lue myös: Pohditko seinän maalaamista? Sisustussuunnittelija Helena Karihtala listaa 4 väriä, jotka toimivat pomminvarmasti

Trendikkäimmt maalisävyt 2021 – suosituimmat 4 sävymaailmaa

Tärkeintä oman kodin seinien värivalinnoissa on, että väri tuntuu omalta ja luo viihtyisää tunnelmaa. Yksinkertaisimmillaan seinän väri voi olla neutraalin valkoinen, harmaa tai beige, joihin on helppo yhdistellä värikkäämpää sisustusta. Listasimme tähän juttuun varmoja klassikkosävyjä.

Jos kotiin haluaa hallitsevamman sävymaailman, voi valita voimakkaamman seinävärin. Voimakkaampien sävyjen trendit vaihtelevat hiukan vuosi vuodelta. Tällä hetkellä sisustuksessa näkyy murrettujen ja lempeiden sävyjen maailma.

1. Vihertävä turkoosi

Yksi vallalla oleva trendi viittaa muutaman vuoden takaiseen trendiväriin petrooliin, mutta on astetta vihertävämpi ja lämpimämpi.

Esimerkkejä suosituista vihertävistä turkooseista ovat Tikkurilan N494 Nefriitti ja N439 Syvänne, joista ensimmäinen on hempeän vaalea ja toinen syvän tumma.

Trendiväri 2021 on vihreä ja vaaleanpunainen
Tikkurilan Nefriitti on rauhoittava ja luonnonläheinen sävyvalinta. Kuva: © Tikkurila
Trendivärit 2021 ovat voimakkaiden sävyjen jatkumoa.
Tummempi vihertävä turkoosi, Tikkurilan Syvänne, siirtää huomion voimakkaan kontrastin kautta vaaleisiin kalusteisiin. © Tikkurila

2. Murretut vihreät

Kodeissa näkyy nyt niin vaaleita raikkaita vihreitä kuin tummempiakin murrettuja vihreitä. Tämä voisi kieliä luonnonmukaisten materiaalien ja sitä myötä luonnonläheisten sävyjen arvostuksen noususta sisustuksessa.

”Vihreät ovat utuisen harmahtavia ja lempeitä. Esimerkiksi eukalyptus on nyt suosittu sävy.”

Tikkurilan hento ja hienostunut X447 Merisavu on voimakkaampien vihreiden sävyjen rinnalla oiva varovainen valinta.

Trendivärit 2021
Vaalea vihreä on raikas, mutta rauhoittava sävyvalinta. Kuva: Anna Riikonen
Tumma murrettu vihreä on elegantti ja tyylikäs. Kuva: Timberwise
Tumma murrettu vihreä on elegantti ja tyylikäs. Kuva: Timberwise

3. Vaalea ruskea

Erilaiset rusehtavat sävyt sopivat myös erinomaisesti murrettujen ja lempeiden sävyjen väripalettiin. Hiekansävyinen vaaleanruskea Tikkurilan K480 Tamariski antaa sisustukseen säväyksen, mutta ei ole kaikista leimaavimmin ajan trendiväri.

Tikkurilan Tamariski tuo tummaa taustaa sisustukseen, mutta ei sokeeraa. Kuva: Tikkurila
Tikkurilan Tamariski tuo tummaa taustaa sisustukseen, mutta ei sokeeraa. Kuva: Tikkurila
Vaalea ruskea toimii esimerkiksi beigen sisustuksen parina. Kuva: Mari Lehto
Vaalea ruskea toimii esimerkiksi beigen sisustuksen parina. Kuva: Mari Lehto

4. Hempeä vaaleanpunainen

Monia koteja sävyttää nyt myös hempeä vaaleanpunainen tai vanharoosa. Esimerkiksi Tikkurilan X420 Neito tuo kotiin persoonallista otetta.

Tikkurilan Neito luo lempeän fiiliksen olematta kuitenkaan prinsessahuoneen sävy. © Kuva: Tikkurila
Trendivärit 2021 sisustuksessa taittavat vihreään ja vaaleanpunaiseen.
Hempeä vaaleanpunainen sopii mainiosti esimerkiksi makuuhuoneen unenomaiseen tunnelmaan. Kuva: Ville Lehvonen

Lue myös: Asuntomessut 2021 Lohjalla – nappaa kiinnostavat messuvinkit ja kurkista kulisseihin!

Juttua on päivitetty 15.4.2021: Juttuun on lisätty kuva Tikkurilan Neito-sävystä ja kuvat vihertävistä turkooseista on korvattu Tikkurilan kuvilla, jotta kuvien sävyt vastaavat jutussa mainittuja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä 4 seinän väriä trendaavat nyt –  Helena Karihtala listaa kevään halutuimmat sävyt

Sinun täytyy kommentoidaksesi.