Himahella

8 ruokaohjetta raparperista: Raparperi on alkukesän herkku

Nyt alkaa olla käsillä se hetki, kun pihan perällä oleva raparperipenkki alkaa puskea kauniin punaisia varsia ja isoja vihreitä lehtiä. Alkukesästä raparperisato on parhaimmillaan. Raparperisatoa voi tietty korjata pitkin kesää, mutta ensimmäisissä raparperiherkuissa on aina se alkavan kesän fiilis. Otetaan siitä kaikki irti!

Halvatun hyvä raparperipai
© Tiina Rantanen

1. Halvatun hyvä raparperipai

Halvatun hyvä raparperipai on saanut nimensä tietysti halvasta, jota on piilotettu raparperin ja marenkihunnun väliin. Ohje löytyy allaolevasta linkistä.

Blonditiina testasi: Halvatun hyvä raparperipai

2. Italialainen raparperipiirakka

Kun kehtitin kyseistä ohjetta, käytin ideapohjana aikaisemmin tekemääni italialaisen raparperipiirakan ohjetta, jossa käytettiin täytteessä halvan asemesta mantelimassaa tai marsipaania.

Ohje: Italialainen raparperipiirakka

3 ja 4 Gluteeniton Maisemakahvilan piirakka ja alkuperäinen Maisemakahvilan piirakka

Koska aina on niitä, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota, olen kehittänyt ohjeen heitäkin varten. Pohjana oli Kotilieden suosituimpiin raparperiohjeisiin kuuluva Maisemakahvilan raparperipiirakka.

Gluteeniton Maisemakahvilan piirakka
© Tiina Rantanen

Blonditiina testasi: Gluteeniton Maisemakahvilan piirakka

Maisemakahvilan raparperipiirakka

© Tiina Rantanen

5. Viileä mansikka-raparperitorttu

Viileä mansikka-rapaprperitorttu on todellinen alkukesän kuningatar, joka sopii myös juhlapöytiin.Tämä keksipohjan päälle pakastettu kakku on helppo tehdä etukäteen ja vain sulattaa tarjolle.

Ohje: Viileä mansikka-raparperitorttu

Raparperipaloja mitassa
© Tiina Rantanen

6. Mansikka-raparperihilloke

Kakkuohjeessa on myös mansikka-raparperihillokkeen ohje, joka sopii vaikka muurinpohjalettujen kruunaajaksi jätskin tai kermavaahdon kanssa. Käytin sitä myös tuunatessani Amerikkalaisen juustokakun uuten uskoon.

MANSIKKA-RAPARPERIHILLOKE
1 l (700 g) viipaloituja raparperipaloja
1 l (700 g) (pakaste)mansikoita
noin 5-8 cm:n pala (30-50 g) tuoretta inkivääriä
4 dl hillosokeria
2 kanelitankoa
1.Kuori ja paloittele raparperit. Kuori inkivääri ja raasta se hienolla raastinterällä.
2. Pane hillokkeen ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen ilman kantta, välillä sekoitellen, 15-20 minuuttia. Jäähdytä hyvin. Poista kanelitangot.
© Tiina Rantanen

7. Amerikkalainen raparperillä tuunattu juustokakku

8. Raparperichutney

Alkujaan aasialainen rikkaruoho talttuu sokerilla makeaksi herkuksi, mutta kirpeä kasvis antaa uutta potkua myös suolaisille ruoille. Siitä voi tehdä vaikka chutneyta . Raparperichutney on grillattujen liharuokien mausteinen lisäke.
Nauti parin viikon sisällä,sillä kovin pitkiä aikoja tämä chutney ei säily.

Raparperichutney

700 g raparperia
1 dl rusinoita
1 sipuli
1/2 sitruuna
3 rkl viinietikkaa
2 dl sokeria
1 rkl currya
1 tl sinapinsiemeniä
1. Huuhdo ja paloittele raparperi. Viipaloi hyvin pesty puolikas sitruuna ja leikkaa viipaleet neljäksi sektoreiksi. Viipaloi sipuli. Sekoita kaikki ainekset teräskattilassa ja kiehauta seos. Anna kiehua hiljalleen, ilman kantta, puolisen tuntia.
2. Purkita chutney puhtaisiin purkkeihin.
3. Tarjoa liharuokien lisäkkeenä.

Raparperiterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 8 ruokaohjetta raparperista: Raparperi on alkukesän herkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *