Himahella

Kiinalainen uusivuosi - makumatka Kiinaan

Yhteistyössä Pauligin kokkikoulu

Dan Dan Miang -noodelikeitto maistuu kasvissyöjälle. © Tiina Rantanen

Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan torstaina 11. helmikuuta 2021. Kiinalaisen uudenvuoden avainsanoja ovat perhe, juhlinta ja ilotulitteet. Koska korona estää lohikäärmeiden kanssa kaduilla tanssimisen, juhlaa voi viettää ruokamatkailemalla Kiinaan.

 Nämä Pauligin kokkikoulussa 26. tammikuuta 2021 opitut Tomi Björckin reseptit saivat Himahellan keittiössä blondin ns. Eskon puumerkin.  Eihän toisten reseptejä voi suoraan kopioida. Paulig tarjosi tämän kiinalaisen uudenvuoden aterian lähettämällä raaka-aineet kokkikouluun osallistujille. 

Kun meidän ajanlaskumme alkaa Jeesuksen syntymästä, kiinalaiset käyttävät ajan määrittelyyn keisari Huang-din kiinalaista kalenteria, jonka ajanlasku alkaakin Huang-din valtakauden ensimmäisestä vuodesta eli vuodesta 2698 ennen meidän ajanlaskumme alkua. Kiinalaiset toki elävät vuotta 2020 siinä missä mekin, mutta sen lisäksi he elävät jo vuotta 4718. Uudenvuoden juhlan ajankohta vaihtelee vuosittain ja sitä vietetään kaikkiaan 15 päivää. Juhla alkaa uudenkuun aikaan ja päättyy seuraavan täydenkuun aikaan.

Kiinalaisen uudenvuoden eli kevätjuhlan merkitys ja ajankohta ovat vaihdelleet Kiinan eri dynastioiden mukaan. Alun perin juhla merkitsi sadonkorjuun juhlaa, jolloin kokoonnuttiin kiittämään ja palvomaan jumalia ja esi-isiä. Eri dynastioiden aikana juhla merkitsi kevään alkamista tai koko kevätaikaa.

Kevätjuhlaan liittyvät rituaalit ovat nekin vaihdelleet eri dynastioiden aikana., mutta suuri osa niistä on säilynyt tähän päivään saakka. Perinteisiin rituaaleihin kuuluvat esi-isien palvonta, vanhan karkottaminen uuden tieltä sekä hyvän onnen ja runsaan sadon toivominen.

Kenellekään ei Kiinassa ole epäselvää, minkä eläimen vuosi on seuraavaksi vuorossa. Kauppojen hyllyt notkuvat tuotteita, joita koristaa tulevan vuoden kiinalaisen horoskoopin mukainen eläin. Vuosi 2021 on härän vuosi.

Kiinalainen uusivuosi on perheen juhla

Varsinaisena juhlapäivänä perheet kokoontuvat yhteisen pöydän ääreen nauttimaan runsaasta illallisesta. Pohjois-Kiinassa syödään perinteisesti täytettyjä mykyjä, kun taas Etelä-Kiinassa nautitaan tahmeita riisikakkuja. Illan ateriaan kuuluu kahdeksan ruokalajia, koska numero kahdeksaa pidetään onnenlukuna.

Paahdettu myskikurpitsa ja tofu saavat mausteekseen Kung Pao -kastikkeen. © Tiina Rantanen

Myskikurpitsaa ja tofua Kung Pao

4 annosta

kasvis, laktoositon, gluteeniton,

400 g myskikurpitsaa paloina

1/2 dl öljyä

suolaa

rouhittua mustapippuria

200 g marinoitua tofua

1 rkl seesaminsiemenöljyä

Kung Pao -kastike

1/2 dl pähkinäöljyä

1 punainen chili

1/2 rkl raastettua inkivääriä

2-3 valkosipulinkynttä

2 dl kevätsipulia tai purjoa suikaloituna

1/2 dl suolapähkinöitä

2 tl sokeria

2 rkl vettä tai valkoviiniä

1/2 dl Thai-soijakastiketta

  1. Kuori ja paloittele kurpitsa 2×2 sentin kuutioiksi. Pyöräytä palat öljyssä, jonka olet maustanut suolalla ja mustapippurilla. Paahda kurpitsapaloja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  2. Avaa tofupaketti, valuta neste, viipaloi tofu ja laita talouspaperin väliin kuivumaan painon alle 10 minuutiksi. Kuutioi viipaleet ja pane ne kuumalle ja kuivalle paistinpannulle ja anna ruskistua. Lisää lopuksi seesaminsiemenöljy. Pane kuutiot sivuun odottamaan kastikkeen valmistumista.
  3. Tee Kung Pao -kastike. Raasta inkivääri ja valkosipuli, viipaloi chili. Viipaloi kevätsipulit tai purjo.
  4. Kuumenna pähkinäöljy ja lisää pannulle inkivääri, valkosipuli ja chili. Kuullota kasviksia hetki. Vähennä lämpöä ja lisää pannulle kevätsipuli/purjo, suolapähkinät, sokeri, vesi/valkoviini ja soijakastike. Kiehauta kastike.
  5. Lisää kastikkeen joukkoon kurpitsa- ja tofukuutiot. Sekoita varovasti .

Dan Dan Miang -noodelikeitto (kuva aloituksessa)

4 annosta

kasvis, laktoositon

1 pkt (200 g) täysjyvänoodeleita tai riisinoodeleita (gluteeniton/vegaaninen)

1 1/2 l kasvislientä (Thai-fondista)

Dan Dan Miang -kastike

1 pkt kasvisjauhista tai nyhtökauraa (Nude)

1/2 dl öljyä

4-5 valkosipulinkynttä

2 rkl raastettua inkivääriä

2 kevätsipulia tai pala purjoa

2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa

2 rkl Thai-soijakastiketta

1 rkl sokeria

1-2 rkl Sriracha-kastiketta (chili&valkosipuli)

Koristeeksi

tuoretta korianteria

silputtua kevätsipulia

  1. Kiehauta kasvisliemi ja keitä noodelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet, raasta inkivääri. Suikaloi kevätsipulit tai purjo.
  3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää valkosipuli ja inkivääri. Lisää kasvisjauhis ja ruskista. Jos käytät nyhtökauraa, lisää se pannulle vasta kaikkien ainesten lisäämisen jälkeen.
  4. Lisää pannulle kevätsipulit/purjo, tahini, soijakastike, sokeri ja chilikastike. Kiehauta kastike.
  5. Annostele noodelit liemineen kulhoihin ja lisää Dan Dan -kastike päälle. Koristele tuoreella korianterilla.

 

Veriappelsiini maistuu jälkiruoassa kolmella eri tapaa. © Tiina Rantanen

Veriappelsiinia kolmella tapaa

4 annosta

gluteeniton

Bloodorange curd eli veriappelsiinivoitahna

2 dl veriappelsiinista puristettua mehua ( 2 mehukasta veriappelsiinia)

3 dl sokeria

2 kananmunan keltuaista

2 kananmunaa

250 g pehmeää voita

2 liivatelehteä

  1. Tee veriappelsiinitahna. Pese veriappelsiinit hyvin ja raasta niistä kuoret. Pane kuoret talteen veriappelsiinijogurttia varten. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  2. Purista veriappelsiineista mehu. Pane mehu ja sokeri kattilaan ja keitä mehua kunnes sokeri sulaa.
  3. Riko kananmunat, erottele keltuaiset ja pane kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää kananmunaseos kuumaan mehuun ja kuumenna mehua hyvin sekoittaen parin minuutin ajan.
  4. Ota kattila liedeltä ja lisää seokseen kuivaksi puserretut liivatteet ja pehmeä, kuutioitu voi. Sekoita kunnes voi sulaa.
  5. Pane veriappelsiinitahna jääkaappiin ja anna sen jäähtyä. Vatkaa seosta uudelleen kun curd on jäähtynyt.

Marinoidut veriappelsiinit

2-3 veriappelsiinia

1 rkl sokeria

1/2 tl viherpippuria rouhittuna

  1. Kuori veriappelsiinit ja leikkaa ne lohkoiksi niin, että poistat kalvot.
  2. Rouhi viherpippurit huhmareessa tai pienessä pussissa kaulimen avulla. Sekoita pippurirouhe ja sokeri veriappelsiinilohkojen joukkoon. Anna sitrusten maustua hetken aikaa.

Veriappelsiinijogurtti

250 jogurttirahkaa

1 1/2 -2 veriappelsiinin raastettu kuori

2 tl vaniljasokeria

2 tl sokeria

  1. Sekoita ainekset keskenään.

Tarjoiluun

paahdettuja mantelilastuja tai suikaloituja pistaasipähkinöitä 

  1. Kokoa jälkiruoka juomalasiin tai cocktaillasiin. Laita veriappelsiinitahnaa lasin pohjalle, päälle  veriappelsiinijogurttia ja koristele annos marinoiduilla veriappelsiineilla. Viimeistele paahdetuilla mantelilastuilla tai pistaasipähkinöillä.

Viinisuositus

© Alko

Kiinalaisen uudenvuoden aterialla maistuu amerikkalainen, puolikuiva ja hapokas riesling-valkoviini, Kungfu Girl Riesling, 16,99 e.

Kiinalaisin terveisin

Blonditiina

Lue myös:

Butter Chiken, raita ja jakkihedelmävanukas – makumatka Intiaan

Banh mi -leivät ja pho-keitto – makumatka Vietnamiin

Burgundinpata ja Crêpes Suzette –  makumatka Ranskaan

Taginea ja minttuteetä -makumatka Marokkoon

Borssikeitto ja syrnikit – makumatka Venäjälle


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiinalainen uusivuosi - makumatka Kiinaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *